Gastronómia
Paprika so syrom
Potrebujeme: 4 hrubostenné papriky 2 syry v črievku 1 syr camembert 100 g oravskej slaniny zeleninu podľa chuti soľ Postup: Papriku umyjeme, odrežeme vrchnú časť so stopkou a naplníme oboma syrmi.
Strúhané zemiakové placky
Potrebujeme: 2 kg zemiakov 4 vajcia 2 šálky špaldovej jemne mletej múky 3 KL majoránky 10 strúčikov cesnaku 2 KL soli 1 KL čierneho mletého korenia [ad][/ad] Postup: Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Sedliacka omeleta
Potrebujeme: 3 uvarené zemiaky v šupke 100 g klobásy 1 paradajku čerstvý špenát 2 strúčiky cesnaku 2 vajcia soľ mleté čierne korenie petržlenovú vňať Postup: Na panvicu dáme na kolieska nakrájanú klobásku, pridáme uvarené zemiaky a opečieme do zlata.
Tvarohové šúľance
Potrebujeme: 230 g mäkkého tvarohu 170 g polohrubej múky soľ 1 vajce podľa chuti rozpustené maslo 70 g strúhanky podľa chuti práškový cukor Postup: Z tvarohu, múky, soli a vajíčka vypracujeme cesto.
Polievkový festival znova rozvonia Košice
Košický Kulturpark aj tento rok ovládne obľúbený gurmánsky sviatok. Milovníci jedla sa túto sobotu (13. 10.) od 14. hodiny môžu tešiť na Polievkový festival, ktorý návštevníkom ponúkne už po siedmykrát národnostnú a kultúrnu všehochuť Košíc.
Rýchla vajíčková polievka
Potrebujeme: 1 PL hladkej múky 1 PL masla celú rascu 1 liter vody 1 kocku bujónu 2 vajcia soľ podľa chuti petržlenovú vňať Postup: Do hrnca dáme múku, nasucho ju opražíme, pridáme maslo a urobíme zápražku.
Restovaná pečeň
Potrebujeme: 0,5 kg bravčovej pečene 1 väčšiu cibuľu bravčovú masť mleté čierne korenie mletú červenú papriku soľ podľa chuti [ad][/ad] Postup: Pečeň dobre umyjeme, narežeme na asi polcentimetrové pásiky.
Ochutnali ste už fest dobré košické pivo?
Najväčší pivný festival sa preniesol do Košíc. Prvýkrát sa koná v Goleme na Dominikánskom námestí 15. Týždeň jedinečnej atmosféry pri hudbe, jedle a pive odštartoval 28. septembra.
Špaldové placky
Potrebujeme 300 g hladkej špaldovej múky 100 ml vody 50 ml oleja 1 KL kypriaceho prášku do pečiva 2 KL soli 2 strúčiky cesnaku [ad][/ad] Postup V miske rozmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme vodu, olej, soľ, cesnak a rukami spracujeme tuhé cesto.
Za tri roky na vrchole najlepších reštaurácií v Košiciach
Mať spokojného zákazníka, ktorý sa vždy rád vráti, je cieľom každého podniku. Obvykle k tomu nestačí mať polotovary za nízku cenu.
Zapekaný baklažán
Potrebujeme: 4 kolieska baklažánu (1 – 1,5 cm hrubé) 1 mozzarellu 2 paradajky soľ mleté čierne korenie 1 PL olivového oleja Postup: Nakrájané kolieska baklažánu položíme na tanier, osolíme a necháme 20 min.
#3 Var ako Pán Ryba – nechaj sa zlákať chuťou mora
Rybie mäso je nielen chutné, ale predovšetkým veľmi zdravé. Tuniak, treska či morský vlk – aj týmito pochúťkami môžete poštekliť svoje chuťové poháriky v jedinej rybárskej bašte v Košiciach – v reštaurácii Pán Ryba na Mlynskej ulici.
Drožďová polievka
Potrebujeme 40 g droždia 1 cibuľu 1 mrkvu polovicu zeleru 1,5 litra vody 1 strúčik cesnaku podľa chuti rascu, mleté čierne korenie, soľ 2 vajcia uvarené natvrdo opraženú klobásku [ad][/ad] Postup Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rozdrobené droždie, opražíme doružova, zalejeme teplou vodou a privedieme k varu.
Špagety s lečom
Potrebujeme: 600 g kuracích pŕs 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku lečo (alebo papriky a paradajky) soľ mleté čierne korenie mletú červenú papriku syr na posypanie [ad][/ad] Postup Na oleji orestujeme cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom.
Cibuľové kolieska
Potrebujeme: 2 cibule 35 g hladkej múky soľ mletú červenú papriku mleté čierne korenie 1 vajce 125 ml bieleho jogurtu 35 g hladkej múky 1 balíček zemiakových lupienkov olivový olej Postup: Pripravíme si tri taniere.
Recept na fazuľovník
Potrebujeme: 250 g fazule (môže byť aj z konzervy) 2 dl kyslej smotany 2 vajcia 150 g tvrdého syra soľ 50 g masti oregano Postup: Fazuľu scedíme.
A dnes čo? Lečo!
Jeseň patrí zaváraniu. V záhradách dozrievajú všakovaké plody, medzi nimi aj paprika a paradajky. A to je najlepší čas na prípravu leča.
Tekvicová trochu inak
Potrebujeme: 1 kg tekvice hokkaido 1 väčší zemiak 3 mrkvy 1 cibuľu 2 strúčiky cesnaku kokosový olej himalájskú soľ mleté čierne korenie citrónovú šťavu badián muškátový oriešok kurkumu čili papričku čučoriedky šľahačkovú smotanu Postup: Tekvicu rozkrojíme a vyčistíme.
Bryndzové pirohy
Potrebujeme: 500 g hrubej múky 150 g uvarených zemiakov 300 g údenej slaniny 250 g bryndze 1 vajce 125 g kyslej smotany červenú cibuľu (pažítku, medvedí cesnak…) soľ vodu Postup: Z múky, vajca a trochu vody vypracujeme cesto ako na rezance.
Zažite atmosféru Oktoberfestu aj v Košiciach
Už o niekoľko dní sa budete môcť zúčastniť populárneho Oktoberfestu v košickom pivovare Golem. Na svoje si tam prídu nielen milovníci piva, kyprej ženskej krásy, mastného jedla, ale i všetci tí, ktorí sa chcú dobre zabaviť v príjemnej spoločnosti.