Gastronómia
Recept na fazuľovník
Potrebujeme: 250 g fazule (môže byť aj z konzervy) 2 dl kyslej smotany 2 vajcia 150 g tvrdého syra soľ 50 g masti oregano Postup: Fazuľu scedíme.
A dnes čo? Lečo!
Jeseň patrí zaváraniu. V záhradách dozrievajú všakovaké plody, medzi nimi aj paprika a paradajky. A to je najlepší čas na prípravu leča.
Tekvicová trochu inak
Potrebujeme: 1 kg tekvice hokkaido 1 väčší zemiak 3 mrkvy 1 cibuľu 2 strúčiky cesnaku kokosový olej himalájskú soľ mleté čierne korenie citrónovú šťavu badián muškátový oriešok kurkumu čili papričku čučoriedky šľahačkovú smotanu Postup: Tekvicu rozkrojíme a vyčistíme.
Bryndzové pirohy
Potrebujeme: 500 g hrubej múky 150 g uvarených zemiakov 300 g údenej slaniny 250 g bryndze 1 vajce 125 g kyslej smotany červenú cibuľu (pažítku, medvedí cesnak…) soľ vodu Postup: Z múky, vajca a trochu vody vypracujeme cesto ako na rezance.
Zažite atmosféru Oktoberfestu aj v Košiciach
Už o niekoľko dní sa budete môcť zúčastniť populárneho Oktoberfestu v košickom pivovare Golem. Na svoje si tam prídu nielen milovníci piva, kyprej ženskej krásy, mastného jedla, ale i všetci tí, ktorí sa chcú dobre zabaviť v príjemnej spoločnosti.
Bryndzové krúpy so slaninkou
Potrebujeme: 200 g jačmenných krúpov 150 g bryndze 500 ml hydinového vývaru 100 g slaniny 100 ml smotany na varenie soľ biele mleté korenie Postup: Premyté krúpy dáme variť do vývaru na 30 minút.
Otestovali sme susedov, otestujte ich aj vy!
Sme novinári a radi píšeme nielen kladné názory, ale aj kritiky. Predtým, než niečo zhodnotíme, si to dobre preveríme.
Fialový šalátik
Potrebujeme: menšiu hlávku červenej kapusty biely jogurt jablko mrkvu soľ mleté čierne korenie citrónovú šťavu podľa chuti cesnak alebo cibuľu Postup: Červenú kapustu pokrájame na tenké rezance.
Bravčové na hubách
Potrebujeme: bravčovú krkovičku 0,5 kg húb 1 cibuľu korenie, soľ rozmixovaný zemiak na zahustenie 50 ml olej Postup: Huby očistíme, umyjeme a pokrájame.
Pikantná pečeň
Potrebujeme: 350 g bravčovej pečene 1 cibuľu 100 g oravskej slaniny 3 feferónky 100 ml oleja mleté čierne korenie, soľ [ad][/ad] Postup: Slaninu pokrájame na kocky a na panvici ju opražíme, ak sa vytopí málo masti, môžeme pridať trochu oleja, pridáme pokrájanú cibuľu, spolu podusíme, pokrájame pečeň, okoreníme ju a dáme opiecť z každej strany
Fazuľková kyslá polievka
Potrebujeme: 0,5 kg zelenej fazuľky, môže byť aj mrazená 1 pohár mlieka 2 ks zemiaky 1 lyžička masla soľ a čierne korenie podľa chuti zeleninový bujón kôpor Postup: Maslo necháme rozpustiť v hrnci, pridáme fazuľky a necháme chvíľku podusiť.
Medzinárodný deň čokolády poteší všetkých milovníkov tejto pochúťky
Dnes by mal oslavovať asi každý, kto má rád čokoládu. Trinásty septembrový deň je totiž medzinárodný deň tejto pochúťky.
Toto sú košické špeciality, ktorým určite neodoláte
Cesta za gurmánskymi zážitkami vedie často ľudí v našom meste na stanicu. Práve na tomto mieste totiž nájdete domácu výrobu, ktorej sa vyrovná máloktorá chuť.
Hrachová polievka
Potrebujeme: 0,5 kg suchého hrachu 2 mrkvy 1 petržlen 2 cibule 4 párky 2 PL bravčovej masti 1 ČL majoránky 1 KL čierneho korenia 4 strúčiky cesnaku 2 litre vody * PL=polievková lyžička, KL=kávová lyžička, ČL=čajová lyžička Postup: Hrach namočíme na noc do studenej vody (ak nemáte dosť času, stačia 2 hodiny).
Čevabčiči
Potrebujeme: 250 g hovädzieho mäsa 250 g bravčového mäsa 1 cibuľu 50 g slaniny strúčik cesnaku mleté čierne korenie mletú červenú papriku soľ olej na vyprážanie Postup: Oba druhy mäsa zomelieme, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a na malé kocky pokrájanú slaninku.
Pizza rožky
Potrebujeme: lístkové cesto kečup korenie na pizzu olivový olej plátkový syr suchú salámu kyslú uhorku paradajky vajce Postup: Rozmrazené lístkové cesto rozložíme, trochu vyvaľkáme.
Kapustové zemiaky
Potrebujeme: 500 g dusenej červenej kapusty 10 ks varených zemiakov v šupke 200 g oravskej slaniny petržlenovú vňať podľa chuti hrubú morskú soľ 3 PL oleja PL=polievková lyžica, ČL=čajová lyžica Postup: Červenú kapustu pokrájame a podusíme domäkka.
Tekvicový prívarok
Potrebujeme: tekvicu (asi 1,5 kg) 200 ml smotany na varenie 50 ml oleja 2 PL hladkej múky 1 PL octu 1 KL soľ, mleté čierne korenie PL=polievková lyžica, ČL=čajová lyžica Postup: Tekvicu ošúpeme, vyberieme jadierka (z nich sa dá urobiť výborný vývar pridaním koreňovej zeleniny).
Reštaurácie, ktoré očaria atmosférou aj jedinečným jedlom
O tom, že Košice sú jedno z najkrajších miest na Slovenku, niet pochýb. Malebné uličky, nádherné historické pamiatky, kultúrne vyžitie či dobré jedlo vytvárajú jeho jedinečný kolorit.
Hlivová polievka
Potrebujeme: 2 mrkvy 2 zemiaky 1 zv. petržlenovej vňate 1 petržlen 1 cibuľu 1 l vody 2 hrste hlivy 1 PL olivového oleja 1 PL soli 1 KL vegety čierne korenie Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame.

