Gastronómia
Domáca pečeňovka
Potrebujeme: 120 g bravčovej pečene 80 g bravčovej masti 4 vajcia 40 g cibule 40 g kyslých uhoriek 40 g kapie 20 g horčice 20 g kečupu worchesterskú omáčku červenú papriku mleté čierne korenie soľ [ad][/ad] Postup: Bravčovú pečeň, uhorky a kapiu pokrájame nadrobno.
Zemiakové halušky
Potrebujeme: 800 g zemiakov 250 g hladkej múky 250 g kyslej kapusty 30 g bravčovej masti 40 g údenej slaniny cibuľa a soľ podľa chuti Postup: Zemiaky očistíme, polovicu z nich pokrájame na kocky a uvaríme v slanej vode.
Z jedného hrnca
Potrebujeme: 60 dag bravčového stehna 20 dag hlávkovej kapusty 2 cibule 2 žlté papriky 2 PL oleja 2 PL vegety 1 PL solamylu 1 PL vody * PL=polievková lyžička Postup: Mäso nakrájame na rezance široké 0,5 cm.
Tvarohové palacinky
Potrebujeme: 0,5 l mlieka 2 vajcia polohrubú múku soľ cukor trochu sódy bikarbóny olej 250 g mäkkého tvarohu vanilkový cukor jahodový džem šľahačku Postup: Z mlieka, vajec, múky, soli, cukru a sódy bikarbóny pripravíme hladké cesto, z ktorého upečieme palacinky na troške oleja.
Výnimočný rezník
Potrebujeme: 1 kg kuracích pŕs alebo bravčovej krkovičky 1 téglik kyslej pochúťkovej smotany 100 g tvrdého syra 4 strúčiky cesnaku 4 vajcia soľ, mleté čierne korenie múku a strúhanku na obaľovanie olej na vyprážanie Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na rezne.
Plnené karé
Potrebujeme: 1 kg bravčového karé 300 g bravčového pliecka, trocha koreňovej zeleniny soľ korenie sladkú mletú papriku 3 strúčiky cesnaku Postup: Pliecko pomelieme, dochutíme koreninami, pridáme zeleninu a cesnak.
Vyprážané zemiaky
Potrebujeme: 6 veľkých varených zemiakov 1 KL soli 100 g strúhanky 1 dl oleja 3 vajcia 4 poháre kyslej smotany * KL=kávová lyžička Postup: Uvarené zemiaky pokrájame na 1 cm hrubé plátky.
Frankfurtská polievka
Potrebujeme: párky cibuľu hladkú múku zemiaky mleté čierne korenie mletú červenú papriku soľ majoránku vodu masť Postup: Na masti opečieme nakrájané párky.
Lievance
Potrebujeme: 2 tégliky bieleho jogurtu 1 vajce 8 PL polohrubej múky 1 KL prášku do pečiva džem šľahačkovú smotanu ovocie na ozdobu olej na vyprážanie Postup: Jogurt s vajíčkom vymiešame, pridáme cukor a múku a kypriaci prášok do pečiva – vyšľaháme do hladka.
Kuracie steačiky
Potrebujeme: 4 hrubšie kuracie prsia 150 g masla 3 PL posekaných byliniek (rozmarín, pažítka) 1/2 KL soli 1/2 KL vegety 1/2 KL provensálskych byliniek 4 ks papiera na pečenie 20×20 PL=polievková lyžica, Kl=kávova lyžička Postup: Maslo si rozpustíme a všetky bylinky a koreniny, čo sú v recepte, doň zamiešame a necháme stuhnúť.
Kyslá fazuľová polievka
Potrebujeme: 300 g bielej fazule 100 g údenej slaniny 2 strúčiky cesnaku 200 ml kyslej smotany 2 bobkové listy 1 PL hladkej múky celé čierne korenie, kôpor, ocot, soľ, cukor Postup Na noc namočíme fazuľu.
Máčané rezne
Potrebujeme: 1 kg bravčového mäsa 2 PL horčice 2 PL kečupu 2 KL vegety 1 KL soli 1 KL mletého čierneho korenia 1 KL drvenej rasce 1 KL majoránky 1 KL mletej sladkej papriky 1 KL mletej štipľavej papriky 1 KL kari korenia 1 PL sójovej omáčky 1 PL worčesterskej omáčky 1 PL Maggi 5
Smotanový posúch
Potrebujeme: 300 g polohrubej múky 150 ml mlieka 40 g cukru 15 g kvasníc 50 g masla 2 vajcia 1 KL soli 1 PL kôpru 150 g prerastenej slaniny 400 g kyslej smotany Postup: Urobíme kvások (trocha mlieka, múky a droždie zmiešajte na riedke cestíčko a nechajte pri izbovej teplote nakysnúť).
Mrkvová polievka
Potrebujeme: 2 PL masla 4 mrkvy soľ, mleté čierne korenie 4 zemiaky 1 l horúcej vody kocku zeleninového bujónu 1 téglik smotany Postup: V hrnci rozohrejeme maslo, potom pridáme nastrúhanú mrkvu a restujeme asi 10 minút.
Gazdovské kurča
Potrebujeme: 1 kurča 1 cibuľu 150 g údenej slaniny 3 zemiaky 3 strúčiky cesnaku 2 KL ovsených vločiek 2 vajcia 3 KL oleja soľ, mleté čierne korenie, mletú rascu, majoránku, petržlenovú vňať Postup: Umyté kurča zvonku i zvnútra osolíme.
Demikát
Potrebujeme: 150 g bryndze 100 ml smotany 1 PL bravčovej masti 2 cibule 1,5 l vody rascu soľ červenú papriku kôpor Postup: Cibuľu pokrájanú na kolieska dáme variť do vody, trošku osolíme, pretože bryndza je sama osebe dosť slaná.
Vyprážané pirohy
Potrebujeme: 350 g varených zemiakov 150 g hladkej múky 200 g kyslej kapusty soľ 30 ml oleja Postup: Kyslú kapustu premyjeme podľa chuti a udusíme do mäkka.
Špenátové bryndzáky
Potrebujeme: 250 g čerstvého špenátu 300 g polohrubej múky 200 g syru Lučina 1 vajce 300 g bryndze 2 strúčiky cesnaku 2 dl sladkej smotany vodu, soľ Postup: Špenát umyjeme a rozmixujeme.
Pikantná pečeň
Potrebujeme: 350 g bravčovej pečene 1 cibuľu 100 g oravskej slaniny 3 feferónky 100 ml oleja mleté čierne korenie soľ Postup: Slaninu pokrájame na kocky a na panvici ju opražíme, ak sa vytopí málo masti, môžeme pridať trochu oleja, pridáme pokrájanú cibuľu spolu podusíme, pokrájame pečeň, okoreníme ju a dáme opiecť z každej strany do
Polievka z hlávkovej kapusty
Potrebujeme: 140 g bielej hlávkovej kapusty 140 g zemiakov 80 g klobásy 15 g hladkej múky 15 g oleja 5 g masla rascu pažítku petržlenovú vňať soľ [ad][/ad] Postup: Na oleji opražíme do ružova múku, zalejeme teplou vodou, rozšľaháme, osolíme a varíme asi 3 minúty.

