Gastronómia
Máme prevádzku s najdlhším výčapom
Košice majú novú prevádzku pre milovníkov piva na Hlavnej 5. Poznať ju odteraz budeme ako Naša Kozlovna. Pýši sa moderným priestorom, najdlhším výčapom a najmä kvalitným pivom.
Toasty s čučoriedkami
Potrebujeme: 185 g mascarpone kôru a šťavu z 1 pomaranča 6 plátkov toastového chleba 125 g čučoriedok med Postup: V miske zmiešame mascarpone izbovej teploty s pomarančovou kôrou a šťavou.
Feniklový šalát
Potrebujeme: 1 fenikel 2 pomaranče 1 červenú cibuľu 1 jarnú cibuľku čerstvý koriander Na zálievku: 5 PL vody 1 PL rybacej omáčky 1 PL limetkovej šťavy 1 PL trstinového cukru 1 strúčik cesnaku čili papričku [ad][/ad] Postup: Fenikel rozkrojíme na polovicu a vyberieme hlúbik.
Muffiny s medvedím cesnakom
Potrebujeme: 210 g múky 1 ČL kypriaceho prášku soľ, mleté čierne korenie 1 zväzok jarnej cibuľky 1 hrnček medvedieho cesnaku 125 g feta syru 100 g čedaru 100 ml mlieka 100 ml oleja 1 vajce [ad][/ad] Postup: Všetky suché ingrediencie preosejeme do misy.
Žihľavová polievka
Potrebujeme: 25 g masla 1 nakrájanú cibuľu 2 strúčiky cesnaku 400 g zemiakov 450 g čerstvej žihľavy 1l zeleninového bujónu 150 ml smotany nastrúhaný muškátový oriešok soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: V hrnci rozpustíme maslo, pridáme cibuľu a pretlačený cesnak.
Púpavový sirup
Potrebujeme: 400 kvetov púpavy 1,5 l studenej vody 1,5 kg cukru šťavu z 3 citrónov foto: shutterstock Postup: Výborný sirup odporúčame ako výborný prostriedok proti jarnej únave.
Jarné závitky
Potrebujeme: 200 g mletého hovädzieho mäsa 200 g bielej kapusty jarnú cibuľku 1 papriku trochu zemiakového škrobu jemnú strúhanku ryžový papier olej na smaženie 1 vajce soľ sójovú omáčku [ad][/ad] Postup: Najemno nakrájame bielu kapustu, jarnú cibuľku a papriku.
Jarné cestoviny
Potrebujeme: 300 g cestoviny penne 1/2 zväzku špargle 200 g cherry paradajok olivový olej jarnú cibuľku soľ, mleté čierne korenie 30 g masla strúhaný parmezán Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
Doprajte si jar na tanieri vo forme zdravých šalátov
Jarné obdobie je ako stvorené na prípravu zdravých jedál. Ľahké a čerstvé šaláty osviežia náš jedálniček a zregenerujú náš organizmus.
Jahodová bublanina
Potrebujeme: 1 biely jogurt 2 hrnčeky hladkej múky polovica hrnčeka kryštálového cukru polovica hrnčeka oleja 1 vanilkový cukor 2 vajcia 1 prášok do pečiva 50 g čokolády 250 g jahôd [ad][/ad] Postup: Jogurt zmiešame s cukrom, vajíčkami, vanilkovým cukrom a múkou.
Nátierka zo syru cottage
Potrebujeme: 150 g syra cottage 2 vajcia uvarené natvrdo soľ, mleté čierne korenie 1 ČL francúzskej horčice 1 sterilizovanú uhorku trochu mletej sladkej papriky 2 mladé cibuľky kúsok póru [ad][/ad] Postup: Syr dáme do misky, pridáme najemno nakrájanú cibuľku, pór, kyslú uhorku.
Cestoviny so špenátom a avokádom
Potrebujeme: 300 g cestovín (špagety, fettuccine) 1 strúčik cesnaku 1 avokádo 1 hrnček špenátu polovicu hrnčeka pekanových orieškov štvrť hrnčeka čerstvej bazalky 1 PL čerstvej citrónovej šťavy 1 hrnček vody z varenia cestovín soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cestovinu uvaríme podľa návodu na skus.
Magický koláčik
Potrebujeme: 150 g hladkej múky 150 g Hery 150 g práškového cukru balíček vanilkového cukru 5 vajec šťavu z citróna 600 ml mlieka foto: archív kd Postup: Tuk rozpustíme a necháme vychladnúť.
Mango 5-krát inak
Mango je tropické ovocie, ktoré obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón. Okrem toho v ňom nájdete vápnik a fosfor, ktorý zabezpečuje zdravé kosti, zuby a dobrú zrážanlivosť krvi.
Zemiakové bochníčky
Potrebujeme: 180 g celých uvarených zemiakov 180 g polohrubej múky 100 g masla 2 KL vegety (KL – kávová lyžička) trochu kypriaceho prášku do pečiva vajce soľ sezamové semienka [ad][/ad] Postup: Studené uvarené zemiaky jemne nastrúhame, pridáme múku, maslo, vegetu, kypriaci prášok a vypracujeme cesto.
Cherry šalát s bazalkou
Bazalka sa používa ako korenina pridávaná do jedál. Využíva sa však aj v lekárnictve, pretože podporuje trávenie a má analgetické účinky.
Zapekané špagety s údeným
Potrebujeme: 400 g uvarených špagiet 400 g pokrájaného údeného mäsa 4 vajcia 130 g syra soľ, mleté čierne korenie petržlenovú vňať Postup: V osolenej vode uvarené špagety scedíme a necháme vychladnúť.
Hygienici radia: Výber veľkonočnej šunky netreba podceniť
Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál obozretné. Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní.
Plnené vajcia
Potrebujeme: 6 vajec uvarených natvrdo 40 g syra cottage 30 g majonézy hrsť nasekanej pažítky 1 menšia kyslá uhorka 1 PL plnotučnej alebo dijonskej horčice soľ, mleté čierne korenie mletá paprika a bylinky na ozdobu [ad][/ad] Postup: Vajcia pozdĺžne rozpolíme a vyberieme žĺtky.
Veľkonočné FIT recepty: pochutnajte si bez výčitiek
Veľkonočné pečenie a chystanie všetkých sladkých dobrôt sa práve začína. Potrebujete množstvo múky, bieleho cukru, vajec, čokolády či margarínu.

