Gastronómia
Púpavový sirup
Potrebujeme: 400 kvetov púpavy 1,5 l studenej vody 1,5 kg cukru šťavu z 3 citrónov foto: shutterstock Postup: Výborný sirup odporúčame ako výborný prostriedok proti jarnej únave.
Jarné závitky
Potrebujeme: 200 g mletého hovädzieho mäsa 200 g bielej kapusty jarnú cibuľku 1 papriku trochu zemiakového škrobu jemnú strúhanku ryžový papier olej na smaženie 1 vajce soľ sójovú omáčku [ad][/ad] Postup: Najemno nakrájame bielu kapustu, jarnú cibuľku a papriku.
Jarné cestoviny
Potrebujeme: 300 g cestoviny penne 1/2 zväzku špargle 200 g cherry paradajok olivový olej jarnú cibuľku soľ, mleté čierne korenie 30 g masla strúhaný parmezán Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode.
Doprajte si jar na tanieri vo forme zdravých šalátov
Jarné obdobie je ako stvorené na prípravu zdravých jedál. Ľahké a čerstvé šaláty osviežia náš jedálniček a zregenerujú náš organizmus.
Jahodová bublanina
Potrebujeme: 1 biely jogurt 2 hrnčeky hladkej múky polovica hrnčeka kryštálového cukru polovica hrnčeka oleja 1 vanilkový cukor 2 vajcia 1 prášok do pečiva 50 g čokolády 250 g jahôd [ad][/ad] Postup: Jogurt zmiešame s cukrom, vajíčkami, vanilkovým cukrom a múkou.
Nátierka zo syru cottage
Potrebujeme: 150 g syra cottage 2 vajcia uvarené natvrdo soľ, mleté čierne korenie 1 ČL francúzskej horčice 1 sterilizovanú uhorku trochu mletej sladkej papriky 2 mladé cibuľky kúsok póru [ad][/ad] Postup: Syr dáme do misky, pridáme najemno nakrájanú cibuľku, pór, kyslú uhorku.
Cestoviny so špenátom a avokádom
Potrebujeme: 300 g cestovín (špagety, fettuccine) 1 strúčik cesnaku 1 avokádo 1 hrnček špenátu polovicu hrnčeka pekanových orieškov štvrť hrnčeka čerstvej bazalky 1 PL čerstvej citrónovej šťavy 1 hrnček vody z varenia cestovín soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cestovinu uvaríme podľa návodu na skus.
Magický koláčik
Potrebujeme: 150 g hladkej múky 150 g Hery 150 g práškového cukru balíček vanilkového cukru 5 vajec šťavu z citróna 600 ml mlieka foto: archív kd Postup: Tuk rozpustíme a necháme vychladnúť.
Mango 5-krát inak
Mango je tropické ovocie, ktoré obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako citrón. Okrem toho v ňom nájdete vápnik a fosfor, ktorý zabezpečuje zdravé kosti, zuby a dobrú zrážanlivosť krvi.
Zemiakové bochníčky
Potrebujeme: 180 g celých uvarených zemiakov 180 g polohrubej múky 100 g masla 2 KL vegety (KL – kávová lyžička) trochu kypriaceho prášku do pečiva vajce soľ sezamové semienka [ad][/ad] Postup: Studené uvarené zemiaky jemne nastrúhame, pridáme múku, maslo, vegetu, kypriaci prášok a vypracujeme cesto.
Cherry šalát s bazalkou
Bazalka sa používa ako korenina pridávaná do jedál. Využíva sa však aj v lekárnictve, pretože podporuje trávenie a má analgetické účinky.
Zapekané špagety s údeným
Potrebujeme: 400 g uvarených špagiet 400 g pokrájaného údeného mäsa 4 vajcia 130 g syra soľ, mleté čierne korenie petržlenovú vňať Postup: V osolenej vode uvarené špagety scedíme a necháme vychladnúť.
Hygienici radia: Výber veľkonočnej šunky netreba podceniť
Gazdiné by mali byť počas prípravy veľkonočných jedál obozretné. Ak zvolia nesprávny prístup, môže to napomôcť množeniu mikroorganizmov a plesní.
Plnené vajcia
Potrebujeme: 6 vajec uvarených natvrdo 40 g syra cottage 30 g majonézy hrsť nasekanej pažítky 1 menšia kyslá uhorka 1 PL plnotučnej alebo dijonskej horčice soľ, mleté čierne korenie mletá paprika a bylinky na ozdobu [ad][/ad] Postup: Vajcia pozdĺžne rozpolíme a vyberieme žĺtky.
Veľkonočné FIT recepty: pochutnajte si bez výčitiek
Veľkonočné pečenie a chystanie všetkých sladkých dobrôt sa práve začína. Potrebujete množstvo múky, bieleho cukru, vajec, čokolády či margarínu.
10 chutných polievok, ktoré zasýtia
Uvariť chutnú polievku nechce žiaden kulinársky kumšt. Stačí sa riadiť jednoduchým postupom – mať správne suroviny, trocha trpezlivosti, takže sa ani nenazdáte a výdatná lahôdka je na svete.
Hermelín v zemiakovom cestíčku
Potrebujeme: 1 syr Hermelín 1 vajce soľ, mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku 2 zemiaky 2 PL hladkej múky olej na smaženie [ad][/ad] Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
Pstruh s bylinkovou smotanou
Potrebujeme: 2 pstruhy šalotku, soľ mleté čierne korenie 4 PL bieleho vína 2 PL masla 1 PL strúhanky 2 PL nasekaného kôpru a petržlenu 1/8 l smotany škrobovú múčku [ad][/ad] Postup: Pstruhy osolíme a okoreníme, potrieme maslom a posypeme strúhankou.
Kôprová polievka
Potrebujeme: 1 l mäsového vývaru 1 zväzok jarnej cibuľky polovicu cibule 2 väčšie zemiaky 250 ml smotany na varenie zväzok kôpru trochu cukru soľ, mleté čierne korenie 1 ČL masla, 1 PL hladkej múky [ad][/ad] Postup: Cibuľu a cibuľku nakrájame, speníme na masle a pridáme múku.
Kurací plátok s brusnicami
Potrebujeme: 4 plátky kuracích pŕs soľ, mleté čierne korenie olej 100 g masla 2 PL medu 1 ČL rozmarínu 1 dl bieleho vína 1 hrnček sušených brusníc Postup: Mäso zľahka naklepeme a sprudka opečieme na oleji z oboch strán.