Gastronómia
10 chutných polievok, ktoré zasýtia
Uvariť chutnú polievku nechce žiaden kulinársky kumšt. Stačí sa riadiť jednoduchým postupom – mať správne suroviny, trocha trpezlivosti, takže sa ani nenazdáte a výdatná lahôdka je na svete.
Hermelín v zemiakovom cestíčku
Potrebujeme: 1 syr Hermelín 1 vajce soľ, mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku 2 zemiaky 2 PL hladkej múky olej na smaženie [ad][/ad] Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle.
Pstruh s bylinkovou smotanou
Potrebujeme: 2 pstruhy šalotku, soľ mleté čierne korenie 4 PL bieleho vína 2 PL masla 1 PL strúhanky 2 PL nasekaného kôpru a petržlenu 1/8 l smotany škrobovú múčku [ad][/ad] Postup: Pstruhy osolíme a okoreníme, potrieme maslom a posypeme strúhankou.
Kôprová polievka
Potrebujeme: 1 l mäsového vývaru 1 zväzok jarnej cibuľky polovicu cibule 2 väčšie zemiaky 250 ml smotany na varenie zväzok kôpru trochu cukru soľ, mleté čierne korenie 1 ČL masla, 1 PL hladkej múky [ad][/ad] Postup: Cibuľu a cibuľku nakrájame, speníme na masle a pridáme múku.
Kurací plátok s brusnicami
Potrebujeme: 4 plátky kuracích pŕs soľ, mleté čierne korenie olej 100 g masla 2 PL medu 1 ČL rozmarínu 1 dl bieleho vína 1 hrnček sušených brusníc Postup: Mäso zľahka naklepeme a sprudka opečieme na oleji z oboch strán.
Baklažánový vejárik
Potrebujeme: baklažán mozzarelu 2 paradajky 3 strúčiky cesnaku olivový olej mleté čierne korenie, soľ Postup: Baklažán si nakrájame do tvaru vejárika, osolíme a necháme odpočívať.
Cesnaková polievka so syrom
Potrebujeme: 4 zemiaky kocku hovädzieho bujónu 2 hlavičky cesnaku 1 cibuľu masť syr chlebové krutóny majoránku drvenú rascu soľ mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame najemno.
Mňamóza
Potrebujeme: 5 vajec hrnček kryštálového cukru hrnček špaldovej polohrubej múky hrnček Granka hrnček oleja prášok do pečiva polovicu hrnčeka presso kávy malinový džem tabuľku čokolády na varenie 1 PL masla 1 PL domácej masti ovocie [ad][/ad] Postup: Vajcia, cukor, múku, granko, olej a prášok do pečiva vymiešame na cesto.
Klobásový guľáš
Potrebujeme: 100 g oleja 2 cibule 1 kg zemiakov 1 PL hladkej múky 1 červenú papriku 300 g mäkkej salámy 125 ml kyslej smotany mletú rascu mletú sladkú papriku soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Cibuľu, zemiaky a salámu nakrájame na kocky.
Drožďová nátierka
Potrebujeme: 3 strúčiky cesnaku 3 PL strúhanky 2 kocky čerstvého droždia 3 PL oleja 1 KL majoránky mleté čierne korenie soľ, 1 cibuľu 3 PL cícerovej múky trochu vody Postup: Cibuľu nakrájame, cesnak prelisujeme.
Zimná minestrone
Potrebujeme: 2 PL olivového oleja 1 cibuľu 100 g anglickej slaniny 2 mrkvy 2 stopky zeleru 1 zemiak 2 strúčiky cesnaku 400 g konzervovaných paradajok 1 l zeleninového vývaru šalviu, petržlen 400 g bielej konzervovanej fazule soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: V hrnci rozohrejeme olej a opečieme cibuľu a nakrájanú slaninu.
Brokolicovo-špenátová polievka
Potrebujeme: polovicu brokolice 3 hrnčeky čerstvého špenátu 1 cibuľu 1 zemiak 1 l domáceho vývaru 3 PL parmezánu soľ, mleté čierne korenie sušené čili podľa chuti mesiačik limetky kyslú smotanu [ad][/ad] Postup: Nakrájanú cibuľu speníme na tuku.
Šalát zo stonkového zeleru
Potrebujeme: 100 g stonkového zeleru 100 g jabĺk 100 g mrkvy 100 g reďkovky čierne olivy cherry paradajky polovicu citróna 1 ČL medu 1 ČL olivového oleja soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: V miske vymiešame citrónovú šťavu s medom a olivovým olejom, jemne osolíme.
Pórovo-brokolicový kiš
Potrebujeme: na cesto: 250 g polohrubej múky 125 g masla 1 KL prášku do pečiva 1 vajce soľ trochu mlieka Na náplň: pór brokolicu olej 250 ml sladkej smotany 3 vajcia 150 g tvrdého syra soľ, mleté čierne korenie, tymian [ad][/ad] Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme schladiť.
Mandľové šampiňóny
Potrebujeme: 2 veľké šampiňóny 1 veľký strúčik cesnaku 2 PL oleja červenú cibuľu 45 g nasekaných mandlí trochu škorice 3 PL vody petržlenovú vňať soľ, mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Očistené klobúčiky šampiňónov dáme na plech vnútrom nahor.
Cibuľačka
Potrebujeme: 5 cibúľ 2 strúčiky cesnaku 100 g masla 5 PL hladkej múky 200 ml bieleho vína 1 l zeleninového vývaru soľ mleté čierne korenie 2 bobkové listy tymian 6 ks toastového chleba 150 g strúhaného ementálu [ad][/ad] Postup: Cibuľu nakrájame na kolieska, cesnak rozotrieme so soľou.
Baklažánové minipizze
Potrebujeme: 12 koliesok baklažánu 12 PL paradajkového pretlaku 12 PL parmezánu 12 plátkov šunky 12 cherry paradajok bazalku oregano olivový olej soľ [ad][/ad] Postup: Baklažány nakrájame na kolieska hrubé 1 cm.
Dukátové buchtičky
Potrebujeme: na cesto: 500 g hladkej múky 3 dl mlieka 20 g droždia 50 g cukru 1 vajce soľ 1 dl oleja na krém: 8 dl mlieka 2 PL kryštálového cukru vanilkový cukor zlatý klas [ad][/ad] Postup: Z ingrediencií vypracujeme vláčne cesto a necháme ho 20 min.
Mangová omáčka k mäsu
Premýšľate, čím zvýrazniť chuť mäsa? Vyskúšajte špeciálnu sladkastú mangovú omáčku. Potrebujeme: 1 ks mango 2 PL citrónovej šťavy 2 PL pomarančovej šťavy 2 PL medu 6 PL šľahačkovej smotany 2 PL mascarpone alebo jemného tvarohu 1 PL jemnej horčice soľ Postup: Mango olúpeme a nakrájame na malé kocky.
Valentínsky bozk
Potrebujeme: 220 g masla 220 g mliečnej čokolády 1 šálka cukru 4 vajcia 4 žĺtka 1 PL hladkej múky 1 PL polohrubej múky [ad][/ad] Postup: V sklenenej nádobe roztopíme v mikrovlnnej rúre čokoládu spolu s maslom.


