Gastronómia
Obľúbené šuhajdy
Potrebujeme: 250 g stuženého tuku (Cera) 250 g práškového cukru 50 g čokolády na varenie 50 g kakaa papierové košíčky [ad][/ad] Na plnku: 150 g pomletých orechov 150 g práškového cukru 1 dl mlieka rum podľa chuti na ozdobu želé cukríky, lentilky, oriešky … Postup: Vo vodnom kúpeli rozohrejeme tuk, pridáme cukor, kakao a
Aby ste mali Vianoce bez stresu
Ženy aj muži by sa mali zbaviť zhonu, množstva práce a príprav pred vianočnými sviatkami. Stres a rýchle nakupovanie darčekov, ich balenie, kúpa a zdobenie vianočného stromčeka, k tomu príprava štedrovečernej večere a ešte hodiny a hodiny strávené v kuchyni v snahe upiecť nejaké pekné a chutné koláče.
Plnené orechy
Potrebujeme: 200 g masla 300 g hladkej múky 150 g práškového cukru 100 g mletých orechov 2 žĺtky 2 ČL kakaa 1 PL rumu na plnku: 60 g mletých orechov 75 ml mlieka 100 g práškového cukru 100 g masla [ad][/ad] Postup: Zo všetkých ingrediencií vymiesime cesto.
Toto je naše Košické jedlo
Do utorka ste mali možnosť zapojiť sa a hlasovať pod statusom na Facebooku KOŠICE:DNES. Dnes vám prinášame výsledok spoločného pátrania po pokrme metropoly východu.
Nie je klobása ako klobása
Čo by to bola za vianočná kapustnica, ak by v nej neplávali výborné klobásky. Ako si však vybrať, keď v obchodoch je ich nepreberné množstvo?
Osie hniezda
Potrebujeme: 30 okrúhlych piškót ako základ Na cesto: 1 PL holandského kakaa 160 g piškót 40 g práškového cukru 100 ml rumu 2 PL mlieka 50 g masla Na krém: 1 žĺtok 100 ml rumu 50 g masla 40 g práškového cukru [ad][/ad] Postup: Piškóty pomelieme na jemnú strúhanku, dáme do misy a zľahka
Tajomstvo mäkkých medovníkov
Tak ako k Vianociam patrí vyzdobený stromček, kapor, či kapustnica, na vianočnom stole by nemali chýbať ani medovníčky.
Vanilkové rožky bez orechov
Potrebujeme: 210 g masla 280 g hladkej múky 1 vanilkový cukor 30 g práškového cukru 2 žĺtky Postup: Maslo necháme trochu zmäknúť, aby nebolo veľmi tuhé.
Sme bližšie ku Košickému jedlu
Súťaž, ktorá hľadá jedlo nášho mesta, postupuje do druhého kola. V užšom výbere je šesť finálových pokrmov.
Linecké pečivo
Potrebujeme: 300 g hladkej múky 100 g práškového cukru 1 ČL citrónovej kôry 200 g masla (Hery) 2 žĺtky vanilkový struk pikantnú marmeládu [ad][/ad] Postup: Na dosku preosejeme múku a práškový cukor.
Pad Thai s kačacím mäsom
Potrebujeme: 200 g ryžových rezancov 100 g nakrájaných kačacích pŕs 1 vajíčko 1 strúčik cesnaku 1 strúčik šalotky 2 PL tamarindovej omáčky 40 g bambusových výhonkov 40 g jarnej cibuľky 2 PL oleja 40 g hríbov Shitake 1PL ustricovej omáčky 1 PL nasekaných kešu orieškov 1 PL rybacej omáčky Postup: Vo woku na slabom
Trendy jedlá v našom meste
Rezne so šalátom či halušky už nie sú základom našich jedálničkov. „Mestskí“ ľudia skúšajú to, čo v detstve nepoznali.
Tradícia Svätomartinského večera
Na svätého Martina plače husia rodina. Aspoň to tvrdili naši predkovia v pranostike, ktorá nám ostala ako dedičstvo ľudovej slovesnosti.
Kao Phad s krevetami
Potrebujeme: 100 g kreviet 1 vajce strúčik cesnaku 2 PL olivového oleja 1 ČL rybacej omáčky 1 ČL sójovej omáčky čili papričku 1/2 červenej cibule 120 g jazmínovej ryže 30 g zelených krátkych fazuliek 30 g hráškových luskov 30 g červenej papriky šťavu z 1/2 limetky 30 g cherry paradajok 30 g jarnej cibuľky koriander
Thajské zelené curry s kuracím mäsom
Potrebujeme: 100 g kuracích pŕs 1 PL zelenej curry pasty 3 lístky thajskej limetky 1/2 menšieho zázvoru 1 citrónovú trávu 2 PL sezamového oleja 300 ml kokosového mlieka 2 PL rybacej omáčky 1 PL trstinového cukru 50 g hrášku 50 g brokolice jarnú cibuľku čili papričku koriander šťavu z čerstvej limetky Postup: Kuracie jemne
Tri tipy na gurmánske obedové menu v Košiciach
„Zase pondelok“, touto frázou si strpčujeme začiatok týždňa, až kým nepríde čas na ďalšiu očakávanú, „konečne piatok“.
Poznáte to pravé Košické jedlo?
Vďaka známej reštaurácii Carpano spozná metropola východu konečne Košické jedlo. Jeden z legendárnych košických podnikov prišiel s myšlienkou nájsť typické jedlo pre Košice.
Slivkový koláč
Potrebujeme: 1 kg sliviek 500 g polohrubej múky 1 vajce 1 droždie 250 ml mlieka 5 ČL cukru 80 g masla trochu soli [ad][/ad] Postup: Pripravíme si kvások z droždia, mlieka a 3 ČL cukru.
Tom Yum s kuracím mäsom
Potrebujeme: 100 g kuracích pŕs 50 g hríbov shitake 2 PL rybacej omáčky 100 ml kokosového mlieka 1 PL Tom Yum Pasty 250 ml vody 1/4 limetky 2 listy kafírovej limetky čili papričky koriander 1 strúčik cesnaku korenie Postup: Nakrájame citrónovú trávu na asi 5 cm dlhé pásiky a zalejeme ju vriacou vodou.
Jahňacie fašírky
Potrebujeme: 500 g jahňacieho mäso 2 vajcia 4 PL strúhanky 1 cibuľa 8 strúčikov cesnaku sušené oregáno sušená majoránka soľ, mleté čierne korenie olivový olej [ad][/ad] Postup: Jahňacie mäso premiešame s dobre pokrájanou cibuľou, prelisovaným cesnakom, ochutíme soľou, čiernym korením, oreganom a majoránkou.