Gastronómia
Vianočné triky v kuchyni
Vianočné menu netreba komplikovať a hlavne by ste v tomto čase nemali experimentovať. Kuchár Jaro, ktorý momentálne pracuje v Anglicku odporúča urobiť si najprv jedálny lístok a potom zoznam potravín, ktoré budete na varenie a pečenie potrebovať.
Bobaľky
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky 30 g čerstvého droždia 250 ml mlieka 1 vajce 80 g masla 50 g kryštálového cukru ½ ČL soli [ad][/ad] Postup: Droždie, trochu cukru a múku rozmiešame v 1 dl vlažného mlieka.
Panettone
Potrebujeme: 500 g hladkej múky 4 žĺtky 125 ml mlieka 1/2 KL soli 1 kocka droždia 125 g cukru 1 vajce 100 g citrónovej kôry 100 g hrozienok 125 g masla 50 g pomarančovej kôry 50 g mandlí [ad][/ad] Postup: Droždie rozdrobíme, pridáme lyžičku cukru a rozpustíme v mlieku.
Nestíhate? Nechajte to aj počas sviatkov na donášky
Blíži sa čas, keď domáce zásoby pre celú rodinu nemusia stačiť. Netreba mať však obavy, môžete ísť na istotu.
Vyfúkané
Potrebujeme: 5 žĺtkov 450 g práškového cukru 1 ČL jelenej soli (salajky) 70 g hladkej múky špeciál [ad][/ad] Postup: Žĺtky, 250 g cukru a 1 malú lyžičku jelenej soli zmiešame a necháme stáť aspoň 5 hodín v chladničke (najlepšie cez noc).
Obľúbené šuhajdy
Potrebujeme: 250 g stuženého tuku (Cera) 250 g práškového cukru 50 g čokolády na varenie 50 g kakaa papierové košíčky [ad][/ad] Na plnku: 150 g pomletých orechov 150 g práškového cukru 1 dl mlieka rum podľa chuti na ozdobu želé cukríky, lentilky, oriešky … Postup: Vo vodnom kúpeli rozohrejeme tuk, pridáme cukor, kakao a
Aby ste mali Vianoce bez stresu
Ženy aj muži by sa mali zbaviť zhonu, množstva práce a príprav pred vianočnými sviatkami. Stres a rýchle nakupovanie darčekov, ich balenie, kúpa a zdobenie vianočného stromčeka, k tomu príprava štedrovečernej večere a ešte hodiny a hodiny strávené v kuchyni v snahe upiecť nejaké pekné a chutné koláče.
Plnené orechy
Potrebujeme: 200 g masla 300 g hladkej múky 150 g práškového cukru 100 g mletých orechov 2 žĺtky 2 ČL kakaa 1 PL rumu na plnku: 60 g mletých orechov 75 ml mlieka 100 g práškového cukru 100 g masla [ad][/ad] Postup: Zo všetkých ingrediencií vymiesime cesto.
Toto je naše Košické jedlo
Do utorka ste mali možnosť zapojiť sa a hlasovať pod statusom na Facebooku KOŠICE:DNES. Dnes vám prinášame výsledok spoločného pátrania po pokrme metropoly východu.
Nie je klobása ako klobása
Čo by to bola za vianočná kapustnica, ak by v nej neplávali výborné klobásky. Ako si však vybrať, keď v obchodoch je ich nepreberné množstvo?
Osie hniezda
Potrebujeme: 30 okrúhlych piškót ako základ Na cesto: 1 PL holandského kakaa 160 g piškót 40 g práškového cukru 100 ml rumu 2 PL mlieka 50 g masla Na krém: 1 žĺtok 100 ml rumu 50 g masla 40 g práškového cukru [ad][/ad] Postup: Piškóty pomelieme na jemnú strúhanku, dáme do misy a zľahka
Tajomstvo mäkkých medovníkov
Tak ako k Vianociam patrí vyzdobený stromček, kapor, či kapustnica, na vianočnom stole by nemali chýbať ani medovníčky.
Vanilkové rožky bez orechov
Potrebujeme: 210 g masla 280 g hladkej múky 1 vanilkový cukor 30 g práškového cukru 2 žĺtky Postup: Maslo necháme trochu zmäknúť, aby nebolo veľmi tuhé.
Sme bližšie ku Košickému jedlu
Súťaž, ktorá hľadá jedlo nášho mesta, postupuje do druhého kola. V užšom výbere je šesť finálových pokrmov.
Linecké pečivo
Potrebujeme: 300 g hladkej múky 100 g práškového cukru 1 ČL citrónovej kôry 200 g masla (Hery) 2 žĺtky vanilkový struk pikantnú marmeládu [ad][/ad] Postup: Na dosku preosejeme múku a práškový cukor.
Trendy jedlá v našom meste
Rezne so šalátom či halušky už nie sú základom našich jedálničkov. „Mestskí“ ľudia skúšajú to, čo v detstve nepoznali.
Tradícia Svätomartinského večera
Na svätého Martina plače husia rodina. Aspoň to tvrdili naši predkovia v pranostike, ktorá nám ostala ako dedičstvo ľudovej slovesnosti.
Kao Phad s krevetami
Potrebujeme: 100 g kreviet 1 vajce strúčik cesnaku 2 PL olivového oleja 1 ČL rybacej omáčky 1 ČL sójovej omáčky čili papričku 1/2 červenej cibule 120 g jazmínovej ryže 30 g zelených krátkych fazuliek 30 g hráškových luskov 30 g červenej papriky šťavu z 1/2 limetky 30 g cherry paradajok 30 g jarnej cibuľky koriander
Thajské zelené curry s kuracím mäsom
Potrebujeme: 100 g kuracích pŕs 1 PL zelenej curry pasty 3 lístky thajskej limetky 1/2 menšieho zázvoru 1 citrónovú trávu 2 PL sezamového oleja 300 ml kokosového mlieka 2 PL rybacej omáčky 1 PL trstinového cukru 50 g hrášku 50 g brokolice jarnú cibuľku čili papričku koriander šťavu z čerstvej limetky Postup: Kuracie jemne
Tri tipy na gurmánske obedové menu v Košiciach
„Zase pondelok“, touto frázou si strpčujeme začiatok týždňa, až kým nepríde čas na ďalšiu očakávanú, „konečne piatok“.


