Gastronómia
Gratinovaná špargľa so syrom
Špargľu si ľudia obľúbili hlavne pre jej jemnú a lahodnú chuť. Netreba ale zabúdať na jej dietologické, liečivé a častokrát pripisované i afrodiziakálne vlastnosti.
Krémová polievka z medvedieho cesnaku
Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Preto nespite a pripravte si z neho skvelý zdravý obed.
Recept s príchuťou nostalgie: vtáčie mlieko
Mnohí z vás tento dezert jedávali ešte ako malé deti. V poslednej dobe ale množstvo receptov upadlo do zabudnutia. Pripomeňme si preto, ako sladko chutili staré časy.
Vyskúšajte naše tradičné veľkonočné recepty
Čas Veľkej noci je tu. Páni kujú šibalské plány na olievačku, pripravujú korbáče a vedrá s vodou. Dámy zas kuchtia dobroty, ktoré k veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patria.
Ako sa stravuje Dominika Kid Kovácsová?
Pri pohľade na ňu sa vám nechce veriť, že ešte pred dva a pol rokmi vyzerala celkom inak, že mohla mať v minulosti problémy s váhou alebo nebodaj komplexy z toho, ako vyzerá a že vyskúšala hádam všetky diéty sveta (a svätosväte tvrdí, že žiadna nefunguje!
Deň žien: Recepty krásne ako kvety
Vraví sa, že žena je nežnejšia ako kvet, ale tvrdšia ako kameň. My vám dnes ukážeme, ako si pripraviť (nielen) ku sviatku všetkých žien chutné dobroty – jednu slanú a jednu sladkú, ktoré sú zároveň krásne ako kvety.
Rybacie karbonátky s cesnakovou majonézou
Na Slovensku sa síce častejšie stretneme s bežnou rybou na masle. No napríklad v Španielsku alebo Portugalsku je to trochu inak.
Bezlepková maková bábovka Miriam Šmahel Kalisovej
Vyskúšajte recept známej moderátorky Miriam Šmahel Kalisovej. Na 1 bábovku potrebujeme: • 300 g pomletého maku (polovica modrého a polovica bieleho) • 100 g na jemno pomletých mandlí • 1 ČL sódy bikarbóny • 1 ČL škorice • 4 väčšie bio vajcia • 100 g masla/ghee • 120 g cukru z kokosových kvetov (alebo trstinového cukru) –
Pripravte si špeciálne valentínske chuťovky
Valentín – čas ako stvorený na lásku. Adam si nechce nechať ujsť skvelú príležitosť, povedať Katke, že ju má rád…
Recepty na jednoduché tapas – jedlá na každý večer
Slovo TAPAS sa u nás používa len zriedkavo. Ide o drobné pokrmy, ktoré pochádzajú zo Španielska. Najčastejšie sa podávajú k vínu.
Knedle z mikrovlnky
Postup: Do misky dajte múku, pokrájané rožky na kocky, soľ, prášok do pečiva, mlieko, žĺtky a všetko spolu dobre premiešajte.
Plnená kapusta
Postup: Listy z kapusty sparíme vo vriacej vode spolu s octom. Ryžu opláchneme a pridáme k nej mäso, dobre premiešame.
Tvarohová nátierka
Postup: V miske zmiešajte jemný tvaroh a syr v črievku. Pridajte tatársku omáčku, posekanú pažítku (môže byť z mrazničky), troška soli a prelisovaný cesnak.
Hovädzia pečeň s ryžou
Postup: Hovädziu pečeň umyjeme a nakrájame na kúsky. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na oleji speníme cibuľu, pridáme pečeň a sprudka opečieme.
Raňajky ako od svetových kuchárov – benediktínske vajce
Poznáte príslovie : „Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako mešťan a večeraj ako žobrák.“? Pre mnoho z nás sa stali raňajky jedlom, na ktoré často zabúdame.
Mrkvová nátierka
Potrebujeme: 2 syry v črievku 1 pochúťkovú smotanu (16 %) 4 strúčiky cesnaku 1 mrkvu [ad][/ad] Postup: Pochúťkovú smotanu zmiešame so syrom.
Mak – tradičná surovina v netradičnom recepte
Mak siaty má veľmi zaujímavú minulosť. Bol súčasťou cirkevných, ale aj svetských obradov a dodnes je uznávaný ako symbol moci a bohatstva.
Tri zdravé nápoje na silvestrovský večer
Chcete si spríjemniť Silvester a privítať Nový rok zdravo? Potom by ste určite mali vyskúšať miešané drinky, s ktorými zaručene budete piť na zdravie.
Silvestrovská slaná torta
Postup: Z chleba vyrežte tvar okrúhlej torty a skrojte vrchnú a spodnú časť. Zostatok rozrežte na 6 rovnako hrubých plátkov.
Vianočné menu inak
Štedrovečerné zvyky na Slovensku sa v jednotlivých krajoch líšia. Od kapustnice až po rybaciu polievku. Od oblátok s medom až po bobáľky (opekance) na najrôznejšie spôsoby.