Gastronómia
Fazuľková polievka
Potrebujeme: 500 g fazuľkových strukov 1 cibuľu 3 bobkové listy 1 KL kôpru KL=kávová lyžička plátok slaninky 1 smotanu na varenie 2 zemiaky soľ kôpor [ad][/ad] Postup: Na cibuľke opečieme plátok slaniny v jednom kuse.
Cesnakové menu
Cesnačka Potrebujeme: – 300 g zemiakov – 1,5 l zeleninového vývaru – 1 vajce – 6 strúčikov cesnaku – 100 g tofu – 1/4 lyžičky majoránu – 1/2 lyžičky drvenej rasce – mleté čierne korenie – soľ – chlieb Postup: Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky, dáme ich do vriaceho vývaru, (môžeme nahradiť aj bujónom), pridáme
Strapačky s kapustou
Postup: Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno. Primiešame múku, posolíme a vypracujeme cesto. Cez haluškové sitko pretlačíme halušky do vriacej vody.
Orechové menu
Sezóna orechov je v plnom prúde, tak prečo to nevyužiť. Pripravte sebe ale aj vašim blízkym skutočne výnimočne chutné a zdravé menu.
Zemiakový šalát s hubami
Asi najtradičnejšou plodinou na Slovensku sú zemiaky. Pripravujeme ich už storočia v najrôznejších tvaroch na najrôznejšie spôsoby.
Kukuričná polievka
Kukurica patrí k tradičným slovenským surovinám, i keď má pôvod v Južnej Amerike. Zasýti nadlho a obsahuje málo kalórií.
Advent sa blíži a s ním aj čas na tradičné jedlá!
Mesiac do Vianoc, čas na zimné zvyky. Práve to platí pre sviatok Kataríny, ktorý slávime 25. novembra. Veď aj známa pranostika hovorí: Katarína na blate, Vianoce na ľade.
Cuketové lievance
Potrebujeme: 1 cuketu 4 zemiaky 6 strúčikov cesnaku 100 g mäkkej salámy 100 g syra na strúhanie 4 vajcia polohrubú múku 1/2 balíčka kypriaceho prášku petržlenovú vňať soľ mleté čierne korenie [ad][/ad] Postup: Očistenú cuketu, zemiaky, cesnak a syr postrúhame, pridáme nakrájanú salámu, nasekanú vňať, osolíme, okoreníme, premiešame.
Špaldové placky
Potrebujeme 300 g hladkej špaldovej múky 100 ml vody 50 ml oleja 1 KL kypriaceho prášku do pečiva 2 KL soli 2 strúčiky cesnaku [ad][/ad] Postup V miske rozmiešame múku s práškom do pečiva, pridáme vodu, olej, soľ, cesnak a rukami spracujeme tuhé cesto.
Pizza rožky
Postup: Rozmrazené lístkové cesto rozložíme, trochu vyvaľkáme. Plát natrieme zmesou oleja, pizza korenia, kečupu.
Gaštanová sezóna sa začala!
Jedlý gaštan je medzi stromami, tým čím je fenikel medzi bylinami: stopercentne zdravý, od koreňa až po vrchol. V plodoch, šupkách, listoch aj v kôre sú cenné triesloviny (taníny a bioflavonioidy).
Špagety s lečom
Postup: Na oleji orestujeme cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom. Pridáme na malé kocky nakrájané kuracie prsia. Orestujeme.
Restovaná pečeň
Postup: Pečeň dobre umyjeme, narežeme na asi pol- centimetrové pásiky. Nesolíme! Cibuľu nakrájame na kolieska, rozpolíme a rozoberieme na prúžky.
Bryndzové krúpy so slaninkou
Postup: Premyté krúpy dáme variť do vývaru na 30 minút. Medzitým dolievame vodu, aby neprihoreli. Bryndzu rozmiešame so smotanou na varenie, pridáme pažítku a korenie.
Kapustové zemiaky
Postup: Červenú kapustu pokrájame a podusíme domäkka. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Slaninku pokrájame na kocky.
Tekvicový prívarok
Postup: Tekvicu ošúpeme, vyberieme jadierka (z nich sa dá urobiť výborný vývar pridaním koreňovej zeleniny). Očistenú tekvicu postrúhame na hrubšom strúhadle.
Karfiolky
Potrebujeme: 1 karfiol 160 g múky 200 ml mlieka 2 vajcia podľa chuti syr, šunku, petržlenovú vňať, čili, soľ, vegetu, mleté čierne korenie Postup: Karfiol uvaríme do mäkka.
Banánovo-tvarohové guľôčky
Postup: Banán roztlačíme vidličkou a zmiešame s polovicou hrnčeka kokosu. Postupne primiešame aj ostatné prísady a poriadne premiešame.
Ovsené placky s tvarohom
Postup: Vločky pomelieme na „prach“ Rozmiešame si proteín vo vode alebo v mlieku (aai 150 ml). Vločky s proteínom zmiešame.
Tvarohové pečivo bez múky
Postup: V mise zmiešame tvaroh s vaječnými žĺtkami. Pridáme kypriaci prášok, osolíme a okoreníme. V inej mise urobíme sneh z bielkov.