Gastronómia
Steačiky
Postup: Maslo si rozpustíme a všetky bylinky a koreniny, čo sú v recepte, doň zamiešame a necháme stuhnúť. Maslo natrieme na papier na pečenie.
Bleskovka
Postup: Na oleji narýchlo orestujeme cibuľku, mäso pokrájané na drobné kúsky, posypeme troškou karí korenia, vegetou a potom pridáme ešte kapiu a pór.
Frankfurtská polievka
Postup: Na masti opečieme nakrájané párky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Posypeme hladkou múkou, premiešame.
Syrovníčky
Postup: Encián nastrúhame na hrubšom strúhadle, pridáme vajcia, na jemno posekanú cibuľu, strúhanku, posekanú pažítku, soľ, korenie, salámu nakrájanú na drobno.
Mrkvová nátierka s cesnakom
Postup: Mrkvu nastrúhame na jemno, pridáme roztlačený cesnak a premiešame so syrom a maslom. Natierame na chlieb alebo pripravíme malé bagetky s touto nátierkou.
Čiernohorský rezeň
Postup: Mäso narežeme, vyklepeme a osolíme. Očistíme zemiaky, cesnak a cibuľu. Zemiaky postrúhame cibuľu a cesnak pokrájame najemno, pridáme vajce soľ, korenie a múku.
Pizza so smotanou a kôprom
Postup: Urobíme kvások, do misy dáme múku, rozpustené maslo, vajcia, soľ, mlieko a kvások a vypracujeme polotuhé cesto.
Srbské rebierko
Postup: Na oleji prudko opečieme posolené a okorenené rezne z obidvoch strán, pridáme do výpeku pokrájanú cibuľu a podusíme ju.
Party rezne
Postup: Rezne si narežeme a vyklepeme a obalíme v trojobale, múka, vajce, strúhanka. Do vajca si dáme trochu smotany a korenie.
Granatiersky pochod
Postup: Zemiaky uvaríme, ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Uvaríme fliačky a necháme ich odkvapkať. Očistenú cibuľku si nakrájame nadrobno, speníme na rozohriatom oleji a vložíme slaninku nakrájanú nadrobno.
Júlová kuracinka
Postup: Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky alebo pásiky. Zeleninu umyjeme a podľa chuti nakrájame. V hrnci zohrejeme olivový olej a pridáme mäso.
Špenátové halušky
Postup: Špenát rozmrazíme (prípadne umyjeme a rozmixujeme). Pridáme roztlačený cesnak, soľ, vajíčko, múku na zahustenie a vodu podľa potreby.
Bravčové s kyslou kapustou
Postup: Na masti osmažíme nakrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kúsky nakrájané bravčové stehno. Chvíľu spolu smažíme.
Fašírky
Postup: Pripravíme si pomleté mäso, namočíme chlieb (do vody alebo mlieka), nakrájame cibuľu, rozotrieme cesnak, vajce, čierne korenie.
Bazový med
Postup: Bazový kvet umyjeme. Citrón a pomaranč poriadne vyšúchame. Citrusové plody narežeme na plátky. Všetko okrem cukru dáme variť na 20 minút a necháme stáť 24 hodín.
Večera:dnes – Zemiakové žemle
Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme kysnuté cesto, ktoré necháme podkysnúť 30 minút na teplom mieste. Potom na doske premiesime, tvarujeme malé žemličky, ktoré potrieme žĺtkom, môžeme posypať makom, rascou, sezamom… a pečieme 20 – 30 minút pri teplote 175 °C do zlatista.
Večera:dnes – Lekvárové gule
Postup: Do postrúhaných zemiakov pridajte štipku soli, celé vajce a polohrubú múku. Všetko dobre spolu vymieste tak, aby sa cesto odlepovalo od misky aj rúk.
Večera:dnes – Zemiakové placky
Do pripravenej nádoby nastrúhajte na jemné rezance zemiaky, nakrájajte nadrobno cibuľu a pretlačte cesnak. Rozbite vajce a na vylepšenie chuti môžete nakrájať nadrobno kúsok slaninky (nemusí byť).
Langoše na celý týždeň
Postup: Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte cesto, vložte ho do mikroténového vrecúška a uložte minimálne na 4 hodiny do chladničky.
Papriky plnené nivou
Postup: Zmiešajte spolu tvaroh, maslo, nivu, pridajte na kocky nakrájanú salámu, posekaný petržlen, mletú papriku a čierne korenie.