Gastronómia

Morčacie roládky so slaninkou
Potrebujeme: 600 g morčacích pŕs olivový olej provensálske byliny soľ, mleté čierne korenie plátky anglickej slaniny Postup: Z morčacích pŕs nakrájame dlhšie úzke pásiky, hrubé asi ako slanina.

Viete, prečo je konzumácia mäsa dôležitá?
Mäsom sa človek živil už v prehistorických dobách. Dodávalo ľuďom silu, energiu, aj látky pre správny vývin a rast.

Losos s horčicovou omáčkou
Potrebujeme: 2 kúsky lososa 2 PL hladkej múky 100 g masla 1 PL francúzskej horčice 150 ml šľahačkovej smotany soľ mletú červenú papriku mleté čierne korenie citrón Postup: V miske zmiešame múku, korenie, papriku a soľ a obalíme lososa.

Syrovo-brokolicový nákyp
Potrebujeme: 500 g brokolice 300 g strúhaného syru 3 paradajky 5 vajec 100 g údeniny 1 malú cibuľu 3 strúčiky cesnaku soľ mleté čierne korenie muškátový orech 3 PL hladkej múky tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie plechu 1 dcl mlieka PL – polievková lyžica Postup: Brokolicu si uvaríme do polomäkka.

Nátierka zo zeleného hrášku
Potrebujeme: 150 g čerstvého hrášku 1 malú cibuľu 1 strúčik cesnaku 30 ml bieleho vína 1 PL nastrúhaného tvrdého syra čerstvé mätové lístky extra panenský olivový olej morskú soľ Postup: Cibuľu očistíme, narežeme a osmažíme na olivovom oleji dozlatista.

Slivkový koláč s mrveničkou
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky 350 ml mlieka 2 PL kryštálového cukru 50 ml oleja 1/2 KL soli Na kvások: 1/2 kocky droždia 1 ČL kryštálového cukru 150 ml mlieka 1 ČL polohrubej múky Na mrveničku: 120 g hrubej múky 60 g práškového cukru 60 g masla 1,5 kg sliviek Postup: Zmiešame ingrediencie na kvások.

Domáce limonády, ktoré vás osviežia
Pokiaľ počas zimných mesiacov v našich hrnčekoch panujú väčšinou čaje či iné horúce nápoje, v tých letných si radi pochutnávame na osviežujúcich limonádach.

Štyri tipy na zdravú a chutnú grilovačku
Ak aj vy patríte k milovníkom grilovania a chcete očariť svojich stravníkov nielen klobásou či mäsom, určite vyskúšajte tieto dobroty.

Zlaté kuriatko
Potrebujeme: 4 kuracie prsia 200 g tvrdého syru 4 plátky šunky 2 KL čili pasty soľ, mleté čierne korenie bazalku vajce, hladkú múku, strúhanku olej na vyprážanie 1 citrón Postup: Kuracie prsia umyjeme a natenko rozklepeme.

Broskyňový koláč
Potrebujeme: 160 g masla 300 g hladkej múky 90 g trstinového cukru 3 PL studenej vody Na plnku: 220 g trstinového cukru 250 g mascarpone 4 broskyne 2 vajcia 2 PL hladkej múky Postup: Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme do chladu.

Tokáň s tarhoňou
Potrebujeme: 750 g zadného hovädzieho 2 PL bravčovej masti 2 paradajky 250 ml bieleho vína mleté čierne korenie vodu soľ tarhoňu cibuľu Postup: Na rozpustenej bravčovej masti orestujeme pokrájanú cibuľu.

Vyskúšajte grilovaný hermelín
Potrebujete: 4 ks hermelínu 2 lyžice olivového oleja 2 lyžice pokrájanej pažítky lyžička drvenej rasce 2 lyžice pokrájaných ihličiek rozmarínu 250 g hnedých šampiňónov alebo lesných húb 1 cuketa 4 lyžice oleja soľ korenie Postup: Syry pokvapkáme olejom a posypeme rascou, pažítkou a lyžicou rozmarínu.

Citrónový chlebíček s makom
Potrebujeme: 200 g kryštálového cukru 3 vajcia 2 citróny 250 ml mlieka 250 ml olivového oleja 300 g hladkej múky 1 prášok do pečiva 3 PL maku Postup: Cukor a vajcia vyšľaháme do hustého krému, do ktorého nastrúhame z jedného citróna kôru a šťavu.

Obľúbené sushi s avokádom i wasabi. Viete ho správne jesť?
Hoci si pôvod známej pochúťky väčšina z nás spája s Japonskom, v skutočnosti je pradomovom sushi Čína. Do krajiny vychádzajúceho slnka sa rozšírilo až v ôsmom storočí, pričom dnešnú podobu získalo zhruba pred tristo rokmi.

Hovädzie na víne
Potrebujeme: 4 plátky hovädzej roštenky 1 KL masla 1 cibuľu 10 dag šampiňónov 1 dl červeného vína 1 dl kyslej smotany podľa chuti soľ, čierne korenie Postup: Mäso zľahka naklepeme, vymastenú nádobu zahrejeme asi na 3 minúty.

Domáca bazová limonáda
Potrebujeme: 5 kvetov bazy šťavu z jednej limetky 350 g trstinového cukru 3 l vody Postup: Kvety bazy poukladáme do pohára, pridáme šťavu z limetky a zasypeme cukrom.

Syrové muffiny
Potrebujeme: 350 g strúhaného tvrdého syra 250 g polohrubej múky 250 ml mlieka 2 KL prášku do pečiva 60 g roztopeného masla 2 vajcia 3 strúčiky cesnaku Postup: Nastrúhame syr, pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, (so soľou opatrne, lebo aj syr je slaný), vajcia, mlieko, roztopené vychladené maslo, prelisovaný cesnak

Bryndzové guľôčky
Potrebujeme: 4 vaječné bielka 250 g tvrdého syra 120 g bryndze 150 g strúhanky soľ mleté čierne korenie mletú červenú papriku masť alebo olej na vyprážanie Postup: Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého jemne vmiešame nahrubo postrúhaný syr, bryndzu, 50 g strúhanky, okoreníme podľa chuti a premiešame.

Jahodové muffiny
Potrebujeme: štvrť hrnčeka hladkej múky polovicu hrnčeka kryštálového cukru 0,5 KL sódy bikarbóny 0,5 KL mletej škorice polovica hrnčeka jablkového kompótu 2 PL jablkovej šťavy z kompótu 1 vaječný bielok 200 g jahôd 50 g čokolády PL = Polievková lyžica KL = Kávová lyžička Postup: Jablká z kompótu popučíme na kašu, prilejeme šťavu a pridáme

Žemľovka
Potrebujeme: 8 rožkov 4 vajcia 100 g masla 100 g práškového cukru 200 ml mlieka 1 kávovú lyžičku škorice 150 g tvarohu 400 g ovocia Postup: Na dno plechu, ktorý sme vymazali maslom a vysypali strúhankou, poukladáme pokrájané rožky a pokropíme ich mliekom.