Plusy šalátovej uhorky
Šalátová uhorka má nízku kalorickú hodnotu, preto je výborná na chudnutie. Telo zbavuje škodlivín a obsahuje skupinu minerálov, ktoré posilnia zuby, vlasy a nechty. Ak v nej chcete zachovať čo najviac vitamínov, nestrúhajte ju.
V šalátových uhorkách sa nachádza celý komplex vitamínov B, vitamín C, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý pre správny vývoj kostí a chrupaviek kĺbov. Uhorka tiež podporuje činnosť pečene, nerobí však dobre žlčnikárom. Oddávna bola považovaná za účinný prípravok na udržanie mladistvej pokožky, hoci v tom čase ešte nič netušili o jej liftingových účinkoch. Preto ju často obsahujú prípravky proti vráskam a na vyrovnávanie niektorých pleťových defektov.
[ad][/ad]Hydratuje a sťahuje póry
Ak sa v lete spálite, nakrájajte si ju na postihnuté miesta. Pokožku hydratuje, pretože ju až z 90 percent tvorí voda. Sťahuje tiež póry a robí ich menej viditeľné. Vďaka svojim bieliacim účinkom dokonca zjemňuje pehy. Keď dostanete koprivku alebo máte ekzém či zapálenú kožu, potrite si postihnuté miesto čerstvou uhorkovou šťavou. Je výborným čistiacim prostriedkom a tonikom na mastnú pleť, keď ju nakrájate na kocky a povaríte asi 15 minút v litri vody. Vývar prepasírujte cez plátno.
Nie je uhorka ako uhorka
Na trhu môžete nájsť niekoľko druhov uhoriek. Najbežnejšie sú anglické, ktoré dorastajú až do polmetrovej dĺžky a v obchodoch ich dostanete po celý rok. Výhodou je, že nemajú skoro žiadne jadierka a nespôsobujú tráviace problémy. Na našom trhu nájdete aj japonské uhorky – kyuri. Sú jemnejšie, tmavozelené, úzke a menšie. Stredomorské sú zas malé a tučnejšie. Majú hladkú šupku, no aj najviac jadierok.
[ad2][/ad2]Benefity
Ak ste počas dňa zanedbávali pitný režim, naservírujte si šalátovú uhorku, ktorá vám tekutiny veľmi dobre doplní. Pretože obsahuje rôzne vitamíny, posilňujete si imunitu a dodáva telu aj energiu. Môžete ju použiť ako obklad na opuch očí, takisto pri výrone či vytknutí. Jej pravidelnou konzumáciou pomôžete obličkám vyplavovať toxíny, pretože znižuje hladinu kyseliny močovej. Zapálené ďasná po potretí uhorkovou šťavou sa upokoja, a plátok v ústach zas odstráni baktérie a zlikviduje nepríjemný dych.
Na štíhlu líniu
Vysoký obsah vody a nízka kalorická hodnota robí z uhorky skvelú potravinu pre tých, ktorí chcú urobiť niečo pre svoju líniu. Môžete ju konzumovať v šalátoch alebo sólo. Vláknina, ktorú obsahuje uhorka, vám zlepší trávenie. Má tiež vynikajúce detoxikačné vlastnosti. Pri chudnutí zásobuje telo živinami, urýchľuje trávenie a metabolizmus.
Studená uhorková polievka
Potrebujete:
- 2 biele jogurty,
- 0,5 l kefíru,
- 0,5 kg šalátových uhoriek,
- 3 strúčiky cesnaku,
- čerstvý kôpor,
- 2 hrste posekaných vlašských orechov,
- 2 lyžice rastlinného oleja,
- drvenú rascu.
Postup: Rozotretý cesnak zmiešajte s olejom, pridajte na drobnučko pokrájanú uhorku a orechy. Zalejte celú zmes kefírom, v ktorom ste rozmiešali jogurty. Osoľte a nakoniec pridajte nasekaný kôpor. Premiešajte a nechajte chladnúť aspoň 1 hodinu v chladničke. Podávajte s pečivom alebo slanými sušienkami ako letný olovrant či večeru.
[ad3][/ad3]