Pripravte sa na štedrý večer
Vianoce sú sviatkami pokoja. V tomto duchu by sa mali niesť aj prípravy, ktoré častokrát prebiehajú v kruhu rodiny. Nenechajte sa zaskočiť a pripravte všetkým zážitok na ktorý tak skoro nezabudnú.
Pripravte sa
Každý šéfkuchár vám potvrdí, že pre správny chod kuchyne je najdôležitejšia príprava. To isté platí aj o vianočných sviatkoch. A začať by ste mali už pri tvorbe nákupného zoznamu. Postupujte od začiatku dňa a v hlavách si premietnite, ako bude recept pokračovať. Vyhnete sa tak zbytočnému behu po susedoch pre maličkosti, ktoré potrebujete. Celkovo platí, že veci, ktorým nevadí, že chvíľku postoja, pripravíme už ráno. V dobrej nálade Jedlo by sa malo pripravovať s láskou. To platí pre akýkoľvek deň v roku. Ak ste dostali funkciu kuchár, je dobré sa naladiť na tu správnu nôtu. Ráno začnite s tým, čo vám vyčarí úsmev, nezabudnite na raňajky. Koledy naštartujú správnu atmosféru, a vy sa môžete plne sústrediť na prácu.
Vianočná kapustnica
Potrebujeme:
10 g sušených húb, 2 ks cibule, 500 g bravčového mäsa, 500 g kyslej kapusty, 350 g údenej klobásy, rasca, majorán, mleté čierne korenie, 2 strúčiky cesnaku, soľ, olej, 2 PL hladkej múky
Postup:
Do vody dáme variť sušené huby, nakrájanú cibuľu a bravčové mäso. Asi po hodine varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu a umytú klobásu. Posypeme rascou, majoránom, korením a pretlačeným cesnakom. Mäkké mäso a klobásu vyberieme. Z oleja a múky urobíme zápražku, vlejeme do polievky a povaríme. Uvarené mäso a klobásu nakrájame a vložíme do polievky.
Šúľance s makom
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky, 1 vajce, 2 PL cukru, 1/2 KL soli, 1 kocka droždia, 300-400 ml mlieka, 80 g tuku, 500 – 600 ml mlieka, 400 g maku, cukor
Postup:
Pripravíme si kvások: vlažné mlieko, 2 PL cukru, rozdrobené droždie. Do preosiatej múky rozbijeme vajíčko, 1/2 KL soli, tuk a vykysnutý kvások. Spracujeme cesto, pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45-60 min. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme malým pohárikom bobaľky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme pri teplote 250°C doružova. Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme mletý mak a osladíme podľa chuti medom alebo cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.
Ľahký zemiakový šalát
Potrebujeme:
1,5 kg uvarených zemiakov, 1 červenú cibuľu, 200 g kyslých uhoriek, petržlenovú vňať, čierne korenie, soľ, 0,5 dl olivového oleja
Postup:
Zemiaky nakrájame na plátky a uhorky a cibuľu na tenké prúžky. V mise zmiešame všetky ingrediencie, podlejeme šťavou z uhoriek a ochutíme podľa potreby soľou a čiernym korením.
Foto: shutterstock