Pripravte sa na vianočné pečenie
Už len pár dní nás delí od Štedrého večera. Hoci si dnes mnohí vianočné pečivo kupujú, pravdou ostáva, že nič nevytvorí takú krásnu vôňu a atmosféru ako doma upečené koláčiky.
Aby sme sa pripravili na sviatočné chvíle čo najlepšie, a pritom nemuseli minúť veľkú časť z financií určených na sviatky, dôležité je si uvedomiť a spočítať, čo a pre koho budeme piecť. Tento postup vám určite ušetrí čas a aj peniaze.
[ad][/ad]Pripravte si rozpočet
Ak už viete, čo budete piecť, vypíšete si ku každému množstvo potrebných surovín na pečenie. Suroviny zrátajte a popremýšľajte nad tým, za akú cenu a kde ich viete kúpiť. Nezabudnite ani na lekvár, čokoládovú polevu či orechy na ozdobu. Množstvo surovín vždy zaokrúhlite smerom nahor, pretože hrozienka, orechy či čokoláda sa zvyknú pri pečení občas „vypariť“ podľa toho, kto z rodiny práve pomáha.
Ušetrite čas
Neodmietajte pomoc nikoho – ani detí. Ochotu a nadšenie všetkých prijímajte bez obáv. Deti rady vykrajujú z cesta tvary, ktoré potom zlepujú marmeládou, rady zdobia koláčiky poliate čokoládou kúskami orechov, väčšie deti môžu pomôcť s mletím orieškov, vážením potravín či miešaním krémov a plniek.
Vianočné koláčiky je treba začať piecť v správny čas, aby boli počas sviatkov chutné. Preto jedným z prvých býva práve pečenie medovníkov, potom pečieme orieškové koláčiky, vanilkové rožky, rôzne druhy sušienok a krehké a linecké či piškótové cesto. Nakoniec pripravujte nepečené sladkosti. Na vianočnom stole by nemala chýbať ani vianočka a jablčný závin, ktorými zakončite pečenie – práve v čase, kedy budete smažiť prvé kúsky kapra.
[ad2][/ad2]Samozrejme, že ak ste už napiekli, musíte správne koláčiky uskladniť. Vhodné sú hlinené pekáče od našich babičiek na medovníky, zázvorky či medvedie tlapky. V plechových dózach môžete uskladniť sušienky, krehké a linecké koláčiky. Nepečené rolády nám vydržia zabalené v alobale na chladnom mieste, guľôčky v alobalom vyloženej škatuli. Dobre uskladnené sladkosti budú práve vo vianočných dňoch správne odležané a voňavé.