Pripravte si candy bar doma
Stále obľúbenejšou súčasťou svadieb, rôznych osláv i záhradných párty sa stávajú takzvané candy bary – slávnostne prestreté stoly s malými ozdobenými dezertmi. Cupcakes, muffinky, brownies či cheesecake – to všetko si môžete pripraviť aj doma. Inšpirujte sa radami košickej foodblogerky.
Nie je to ale lacná záležitosť. Ceny za takúto službu sa v Košiciach pohybujú v priemere okolo 150 – 200 eur, v závislosti od množstva dobrôt a ich rôznorodosti. Candy bary sa ale dajú vytvoriť aj s oveľa menším rozpočtom. Podľa mladej košickej foodblogerky Klaudii Rimarčíkovej stačí, ak sa naučíte piecť štyri druhy koláčov, ktoré tvoria základ každého „sladkého stola“.
[ad][/ad]Mini cheesecake
Na spodok košíčka budete potrebovať 100 g rozmixovaných maslových sušienok, ktoré zmiešate so 40 g rozpusteného masla. Pripravte si plech na muffiny a vložte do otvorov papierové košíčky. Na spodok každého dajte následne približne dvojcentimetrovú vrstvu pripravenej zmesi a dajte zapiecť na 5 minút pri teplote 180 °C.
Zatiaľ si pripravte plnku, na ktorú budete potrebovať 500 g tvarohu, 250 g kyslej smotany, 1 vajce, 2 PL hladkej múky, 150 g cukru a 2 PL vanilkového cukru. Všetky ingrediencie vložte do mixéra. Pre lepšiu chuť môžete pristrúhať trochu pomarančovej kôry a vytvorte hladkú masu. Pomocou lyžičky ju dajte do pripravených košíkov. Dajte piecť na 30 minút pri teplote 165 °C. Po vychladnutí ľubovoľne dozdobte.

Cupcakes alebo muffinky
Do väčšej misy preosejte 150 g práškového cukru, 30 g kakaa, polovicu balíka prášku do pečiva, 90 g hladkej múky a štipku soli. Medzitým vo vodnom kúpeli rozpusťte 100 g čokolády na varenie so 170 g masla a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Zmes niekoľkokrát prešľahajte a postupne do nej po jednom pridajte 4 vajíčka. Pridajte preosiate ingrediencie a miešajte, kým nevznikne mierne riedke cesto. Nalejte ho do dvoch tretín pripravenej formy na muffiny s košíkmi. Pečte 15 – 20 minút pri teplote 150 °C.
Aby dezert neostal len pri muffinoch, vytvorte z nich cupcakes pomocou mascarpone krému. Budete naň potrebovať 200 g mascarpone, 100 g jemného tvarohu, 25 ml šľahačkovej smotany, 90 g práškového farbiva alebo ovocie. Suroviny rozmixujte. Ak však použijete namiesto farbiva ovocie, mixujte ho zvlášť a pridajte ho až do zmesi. Po stuhnutí v chladničke hmotou ozdobte každý upečený muffin.

Brownies
Vo vodnom kúpeli roztopte 300 g horkej čokolády s 200 g masla a 230 g cukru. Po vychladnutí pridajte 5 vajec, 3 PL kakaa a 200 g hladkej múky. Vylejte na plech alebo formu na mini brownies. Pečte 25 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Pred podávaním rozlejte po povrchu vychladnutého koláča roztopenú čokoládu. Dozdobte ovocím alebo orieškami.
S takouto domácou prípravou nielen ušetríte, ale máte tiež istotu, že ste použili suroviny, ktoré vám vyhovujú. Samozrejme, obdiv priateľov či rodiny vás neminie.
[ad2][/ad2]

