Pripravte si doma leto na tanieri
Leto je v plnom prúde a slnko hlási, že je čas používať tie najchutnejšie plody z celého roka. Využívať by ste mali sezónne ovocie i zeleninu. V letných mesiacoch sú ale veľmi obľúbené aj ľahké pokrmy z rýb. Vyskúšajte preto recepty, ktoré sme si pre vás pripravili my.
Letná jahodová polievka
Počas horúcich dní zvyčajne nemáme chuť na rovnako horúce a ťažké polievky. Taká letná ovocná polievka je však ľahká, osviežujúca a zároveň zdravá. Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jej jahodový variant.
Potrebujeme:
- 2 hrste jahôd
- 1 citrón alebo limetku
- 1 PL medu alebo sirupu agáve
- hrsť strúhaného kokosu alebo mandlí
- čerstvé mätové lístky na ozdobu
Postup: Čerstvé jahody (niekoľko kusov odložíme nabok) rozmixujeme so šťavou z citróna a niekoľkými lístkami mäty. Zvyšné jahody nakrájame na malé kúsky a pridáme ich do rozmixovanej zmesi. Kokos mierne namočíme do vody, osladíme medom alebo sirupom agáve. Polievku nalejeme do šálky alebo taniera, dozdobíme kokosom a lístkami mäty.
[ad][/ad]Rozmarínový ostriež na paradajkách
Potrebujeme:
- 2 ks filiet z ostrieža
- 2 ks paradajok nakrájaných na plátky
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 vetvičky rozmarínu
- soľ
- mleté čierne korenie
- maslo
- olivový olej
Postup: Rybu umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, posypeme soľou a korením. Dno zapekacej misy vytrieme maslom a olivovým olejom. Poukladáme 3 plátky čerstvých paradajok a na plátky pokrájaný cesnak. Pre kontrast môžete pridať aj paradajky sušené na slnku. Na vrch položíme rybu, ktorú zakryjeme zvyšnými paradajkami. Po bokoch poukladáme vetvičky rozmarínu. Celý pokrm pokvapkáme olejom a podlejeme 1 dl vody. Prikryjeme alobalom a dáme piecť na 15 minút. Na záver ešte pečieme odkryté asi 5 minút.
Ríbezľový koláč
Potrebujeme na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 160 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 KL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 PL studenej vody
Na plnku:
- 400 g červených ríbezlí
- 40 g zemiakového škrobu
- 50 g cukru
Postup: Dno formy vyložíme papierom na pečenie. Všetky suroviny spracujeme na hladké cesto a rozdelíme ho na dve polovice, jedna by mala byť o niečo väčšia. Tú menšiu odložíme do mrazničky. Druhú polovicu cesta natlačíme na dno formy, pečieme ju v rúre pri teplote 170°C cca 15 minút. Ríbezle umyjeme a zbavíme stopiek. Zmiešame ich s cukrom a škrobom. Rozložíme ich na predpečený korpus a na vrch postrúhame zvyšné cesto. Dopečieme 10 minút pri teplote 150°C.
[ad2][/ad2]Uhorkovo-citrónová limonáda
Tento osviežujúci letný drink vás nielen osvieži, ale poďakuje sa vám aj vaše zdravie. Zásobí vás vitamínmi a energiou, zároveň je vhodný aj pri diéte, keďže uhorka je z 90 % zložená z vody. Draslík a horčík vyplavia z tela toxíny.
Potrebujeme:
- 1 ks šalátovú uhorku
- 1 citrón alebo limetku
- hnedý cukor / med / stéviu
- 1 liter vody
- ľad
- lístky čerstvej mäty alebo medovky
Postup: Do mixéra vložíte uhorku, vytlačenú šťavu z citróna, pridáme vodu a sladidlo. Poriadne rozmixujte, preceďte do džbánu a dajte na niekoľko hodín chladiť. Pri podávaní pridajte kocky ľadu, ozdobte čerstvou mätou, prípadne niekoľkými kúskami uhorky a citróna.
[ad3][/ad3]