Pripravte si lečo na 3 spôsoby
Leto je ročným obdobím, keď je naša záhradka plná chutnej zeleniny. Ak paradajky či papriku nepestujete doma, v týchto mesiacoch ich nájdete čerstvé aj na pultoch v našich supermarketoch. Skúste si z nich pripraviť napríklad chutnú lahôdku v podobe obľúbeného leča. Vymeňte tak vyprážané mäso za tento zdravý pokrm a nechajte sa inšpirovať našimi receptami na tri spôsoby. Čo vy na to?
Originálne maďarské lečo
Potrebujeme:
- 6 ks zelených paprík
- 4 ks paradajok
- 2 ks cibule
- 250 g klobásy
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžičku červenej mletej sladkej papriky
- 1 lyžičku červenej mletej pálivej papriky
- mleté korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- chlieb
Príprava:
Paradajky a papriky poriadnej umyjeme a očistíme. Nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu olúpeme a nakrájame na menšie plátky. Klobásu môžeme narezať buď na kolieska, alebo na kocky. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej a cibuľu na ňom speníme. Hrniec stiahneme z priameho ohňa a cibuľu zaprášime mletými paprikami. Dávajte si pozor na to, aby neprešli varom, pretože by mohli zhorknúť. Do hrnca ďalej dáme pokrájanú klobásku, čerstvé papriky, paradajky a všetko za stáleho miešania dusíme. Dosolíme a okoreníme podľa chuti. Ak je zelenina mäkká, môžeme podávať spolu s krajcami chleba.
Zeleninové lečo
Potrebujeme:
- 8 zelených paprík
- 8 tvrdých paradajok
- 2 cibule
- 4 vajcia
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice oleja
- chlieb
Príprava:
Cibuľu olúpeme a nakrájame na malé kocky. Papriku očistíme od jadierok a nakrájame spolu s paradajkami na plátky. Cibuľu speníme na oleji a postupne pridáme papriku. Dusíme domäkka. Potom pridáme paradajky, osolíme a okoreníme. Nakoniec k zelenine pridáme vajcia a miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Podávame s chlebom.
Lečo s údeným tofu
Potrebujeme:
- 250 g údeného tofu
- 3 ks paradajok
- 6 ks zelených paprík
- 1 ks cibule
- 5 lyžíc sójovej múčky
- 2 lyžice oleja
- chlieb alebo 5 zemiakov
- 1 dcl vody
Príprava:
Olúpenú cibuľu pokrájame na polmesiačiky, papriky zbavíme jadierok a nakrájame na kolieska. Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na štvrťky. Cibuľu s paprikou opražíme na oleji, osolíme, podlejeme 1 dcl vody a dusíme domäkka. Tofu pokrájame na kocky a spolu s nakrájanými paradajkami pridáme k paprike. Pred dovarením zahustíme sójovou múčkou. Zeleninové lečo s údeným tofu podávame buď s chlebom, alebo s uvarenými zemiakmi.