Rôznorodé kombinácie chutí? Také je moderné sushi
Kvalitná kuchyňa už dávno nie je len o chuťových pohárikoch, ale aj o očiach. Estetikou na tanieri sa vyznačuje reštaurácia Koshi Sushi na Dominikánskom námestí. Je za tým čaro sushi majstrov, pre ktorých príprava jedla nie je len kuchárskou záležitosťou.
Svoju kreativitu a fantáziu realizujú pri príprave každej jednej porcie. Stačí sa pozrieť na taniere, ktoré vám po objednaní jedla prinesú na stôl. Pokojne by ste ich mohli nazvať aj umeleckým dielom.
„Väčšina kuchárov je u nás niekoľko rokov a za ten čas spolu sledujeme trendy a vývoj sushi po celom svete. Snažíme sa nielen držať krok s tými najlepšími sushi prevádzkami, ale prinášať aj vlastné výtvory a kombinácie,“ hovorí Terézia Abrányi, spolumajiteľka Koshi Sushi.
Nielen zručnosti, ale aj estetické cítenie
Veľkým benefitom v tejto prevádzke je jej manžel a spolumajiteľ Tomáš Abrányi, ktorý je skúseným kuchárom a sám nových „sushistov“ vyberá a následne zaúča. „Nevyberá si len podľa kulinárskych zručností, ale tiež podľa estetického cítenia a schopnosti sebarealizácie. Pretože sushi kuchár musí neustále sledovať trendy a posúvať sa ďalej.“
V Koshi Sushi si môžete objednať nielen klasické kombinácie, ale aj moderné sushi, ktoré vyniká rôznorodými chuťami. „Tu sa medze nekladú a naozaj sa dá kombinovať ovocie so zeleninou, sladká ryža so slanou, či riasy so šalátom,“ vysvetľuje Terézia Abrányi.
Hodiny, dni a týždne vymýšľania
Priznáva však, že nájsť tie správne kombinácie, ktoré budú zákazníkom lahodiť, nie je vôbec jednoduché. „Trávime hodiny, dni a týždne vymýšľaním rôznych kombinácií, chodíme, testujeme a ochutnávame sushi v rôznych mestách či krajinách.“
Manželom Abrányiovcom sa pri tomto „bádaní“ veľakrát stalo, že kombinácie, ktoré takpovediac zavrhli, ochutnali neskôr ich známi a vyhlásili, že lepšiu pochúťku v živote nejedli. To ich podnietilo k ešte citlivejšiemu výberu. A tak sa ich zákazníci môžu už v ponuke na túto jar a leto tešiť na absolútne novinky, ktoré v Košiciach ešte nie sú.
Prekvapivo pestrá ponuka
Slovo „sushi“ v názve reštaurácie často evokuje dojem, že tu v ponúkanom menu nájdete výlučne túto japonskú pochúťku. Opak je však pravdou. Ponuka Koshi Sushi je naozaj rozsiahla a každý si v nej príde na svoje.
„Sushi je naším bestsellerom, a teda hlavnou časťou menu. No aj tí, ktorí tomuto jedlu práve neholdujú, si vedia u nás vybrať a určite im bude chutiť. Okrem sushi ponúkame aj fantastické rezance, vynikajúce polievky, päť rôznofarebných druhov curry či novinku v košickom regióne poke šaláty.“
Ázijská kuchyňa pre európske jazýčky
V Koshi Sushi môžete ochutnať rôzne špeciality z takzvanej pan-ázijskej kuchyne, ktorá sa zameriava na jedlá z piatich krajín – Japonsko, Thajsko, Kambodža, Čína a Vietnam. Recepty sú jemne prispôsobené európskym chuťovým pohárikom.
„To znamená, že napríklad naša ostrokyslá polievka, pohobo polievka či obľúbený ramen sú iné, než aké nájdete v bistrách, no sú pripravené z tých najkvalitnejších surovín našou ázijskou šéfkuchárkou a dochutené tak, aby vyhovovali nám, Európanom.“
Čerstvo pripravované obedy
Reštaurácia denne od 10.30 do 14.00 hod. ponúka aj obedové menu, ktoré je vyskladané pestrou ponukou. Každé obsahuje stále dve polievky – jedna z nich je sezónna krémová, prevažne zo surovín nakúpených na trhu vedľa podniku, a druhá je ázijská.
V obedovom menu nechýba sushi, poke bowls, obľúbené rezance a náročnejšiu klientelu poteší určite takzvané business menu. V Koshi Sushi myslia aj na vegetariánov, obedy každý deň zahŕňajú minimálne dve položky bez mäsa.
„Od všetkých ostatných reštaurácií sa odlišujeme tým, že nikdy nepripravujeme obedové menu vopred. Všetko sa varí čerstvé bezprostredne po prijatí objednávky. Naozaj málokedy sa stane, že ak prídete neskôr, nedostanete svoju obľúbenú pochúťku,“ prezradila Terézia Abrányi.
(SZ)