Skúste stredomorský jedálniček
Mnohí z nás si dali s príchodom nového roka jednoznačné predsavzatia: „Tento rok schudnem“. Lenže – ako na to?
Drastické diéty nás často stoja veľké úsilie a riskujeme pri nich vlastné zdravie aj psychickú pohodu. Najefektívnejšie je pritom dlhodobé stravovanie sa pomocou ľahkého, chutného a pestrého jedálnička, ktorého korene pochádzajú zo stredomorskej kuchyne.
Bez pravidiel a zásad
Pri držaní diét sme zvyknutí na dodržiavanie určitého systému stravovania, počítanie kalórií, riešenie toho, čo si kedy smieme dať a v akom poradí. Takéto pravidlá nás nakoniec zväzujú, obmedzujú a diétu vzdáme. Stredomorský spôsob stravovania nespočíva v striktne danom jedálničku, ale skôr vo výbere surovín.
„Nejde o drastickú diétu, takže nemožno očakávať radikálne úbytky hmotnosti v rekordnom čase. Môžete sa ale tešiť z primeraného chudnutia, ktoré bude trvalé, komfortné a bez jojo efektu. Stredomorský spôsob stravovania vychádza zo všeobecných zásad zdravého stravovania. To znamená jesť pravidelne a pestro, 5 – 6-krát denne, k tomu vypiť aspoň 1,5 l vody,“ opisuje Zuzana Bohátová, hlavná nutričná poradkyňa Naturhouse.
[ad][/ad]Ryby
Obyvatelia Stredomoria sú vitálni v akomkoľvek veku. Určite za to môžu aj slnečné lúče, ale predovšetkým je to vďaka ľahkej skladbe stravy. Samozrejme, najviac čerpajú z čerstvých rýb, ktoré sú bohaté na esenciálne mastné nenasýtené kyseliny omega-3 a omega-6. Preto by sme aj my mali zaradiť ryby a morské plody do jedálnička aspoň 2-krát týždenne.
Všetko čerstvé
V stredomorskom jedálničku nehľadajte polotovary, konzervované produkty, ani umelé dochucovadlá. Nesnažte si prácu uľahčiť a nakupujte neupravené produkty. Vrecúško so sušeným korením vymeňte za kvetináč s bylinkami. Pri troche úsilia si bylinky vypestujete aj na okennom parapete. Zabudnite na sladkosti. Maximálne sa ich snažte nahradiť ovocím. Doprajte si ho na desiatu a olovrant a uvidíte, ako sa po krátkom čase začnete skvele cítiť. Ak vás surové jablko či hruška nadúvajú, uvarte si ich napríklad s klinčekmi a štipkou škorice. Nevyhýbajte sa ani citrusom.
[ad2][/ad2]Prílohy
Väčšinu jedálnička a samotných pokrmov tvorí zelenina. Ako príloha, ale aj ako samotný chod. Zelenú listovú zeleninu môžete jesť každý deň bez obmedzenia. Základom šalátov môžu byť reďkovky, kel či špenát. Ideálnou zeleninou je uhorka. Tvorí ju predovšetkým voda, bez žiadnych kalórií navyše. „Sú ale druhy zeleniny, ktoré sú bohaté aj na cukry a ktoré je možné zaraďovať príležitostne. Je to napríklad kukurica, fazuľky či hrášok. Šaláty tiež stratia zmysel, ak ich polejete majonézou a budete podávať s vyprážaným mäsom či krutónmi,“ upozorňuje nutričná poradkyňa. Knedli či haluškám sa vyhnite a vymeňte ich za ľahké a chutné prílohy ako napríklad bulgur, kuskus, quinoa či divoká ryža. Cestoviny si vyberajte celozrnné a z pečiva kváskový ražný chlieb.
Kyslomliečne produkty a tuky
Do pestrého jedálnička patria aj kyslomliečne produkty na doplnenie vápnika a zdraviu prospešných laktobacilov. Skôr než samotné mlieko uprednostňujte radšej kefír, acidofilné mlieko, tvaroh, tvarohové syry. Snažte sa vynechávať najrôznejšie sladené mliečne dezerty, pudingy, ale napríklad aj údené syry. Mlieko môžete využiť pri varení ako náhradu za smotanu. Spomínané laktobacily patriace medzi tzv. probiotiká pomôžu posilniť imunitu a prispievajú k správnej funkcii tráviaceho ústrojenstva.
Uprednostňujte kvalitné tuky, napríklad konzumáciou rýb, orechov a semienok. Na studenú kuchyňu je najvhodnejší olivový olej. Repkový olej je zasa vhodný pri tepelnej úprave jedál. Prísun živočíšnych tukov sa snažte obmedziť. Na druhej strane, raz za čas namazaný krajec ražného chleba s maslom je lepší než použitie margarínu.
(Kašpar PR, JV)
[ad3][/ad3]