Štyri sladké recepty. Potešte chutnou dobrotou seba aj blízkych
Spríjemnite si deň a upečte si koláčik. Nielenže si na ňom pochutíte, ale rozvoniate celú svoju domácnosť. Vybrali sme pre vás štyri jednoduché recepty, ktoré zvládne aj začínajúca gazdinka.
Zdravé brownies z cvikly
Potrebujeme:
- 250 g surovej cvikly
- 50 g masla
- 200 g horkej čokolády
- 4 vajíčka
- 100 g pomletých orechov alebo mandlí
- 3 PL tmavého kakaa
- 2 PL uvarenej kávy
- 1 ČL prášku do pečiva
- 110 g hnedého cukru
- slivkový džem
Postup: Repu uvaríme a rozmixujeme. Rozpustíme čokoládu a pridáme 2 PL uvarenej kávy. Do čokolády pridáme maslo. Žĺtka zmiešame s repou. Pridáme cukor, mandle, prášok do pečiva, kakao, rozpustenú čokoládu a premiešame. Pridávame postupne vyšľahané bielka. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme pri 180 °C asi 50 min. Vychladený koláč potrieme džemom.
Jednoduchý cheeescake
Potrebujeme:
- 240 g sušienok
- 140 g roztopeného masla
- 500 g mascarpone alebo jemný tvaroh
- 5 PL medu
- 1 ČL vanilkového cukru
- 3 vajcia
- 2 PL vanilkového pudingu
- ovocie na ozdobu
Postup: Rozdrvíme sušienky a zmiešame ich s roztopeným maslom. Vysypeme do okrúhle tortovej formy ( 22 – 24 cm) a lyžicou ich rovnomerne potlačíme na dno. Vložíme do rúry a dáme piecť na 15 minút pri 170 °C.
Medzitým rozmiešame mascarpone alebo jemný tvaroh a pridáme doň med a premiešame. Pridáme ešte žĺtka, vanilkový cukor a puding. Zmiešame. Jemne po lyžiciach vmiešame sneh z bielkov. Všetko vylejeme na vychladnutý korpus zo sušienok. Vložíme do rúry a pečieme 50 minút pri 150 °C.
Na dno rúry môžeme dať plech s vodou, aby cheesecake nepopraskal. 20 min ho pečieme s vodou. Potom plech s vodou vyberieme a pečieme 20 min. Cheesecake vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Ozdobíme ovocím.
Makový koláč
Potrebujeme:
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 šálka nemletého maku
- ½ šálky kryštálového cukru
- ½ oleja
- 2 vajcia
- 1 prášok do pečiva
- 3 dcl vlažnej vody
- čokoláda džem na polevu
Postup: Žĺtka spolu s kryštálovým cukrom a vodou vyšľaháme. Postupne pridávame olej, múku s práškom do pečiva a mak. Vyšľaháme sneh z bielok a postupne pridávame do cesta. Všetko zmiešame. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre. Povrch upečeného koláča potrieme džemom. Nakoniec polejeme čokoládovou polevou.
Mrkvový koláč
Potrebujeme:
- 3 vajcia
- hrnček múčkového cukru
- 2 hrnčeky múky
- 40 dkg jemne nastrúhanej mrkvy (asi 6 kusov)
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vody
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička citrónovej kôry
- biela čokoláda
Postup: Nastrúhajte mrkvu. Žĺtka z vajíčok rozmiešajte s múčkovým cukrom a vanilkovým cukrom. Pridajte do zmesi olej, vodu a múku rozmiešanú s práškom do pečiva. Nasypte citrónovú kôru. Túto zmes vymiešajte s nastrúhanou mrkvou. Bielka z vajíčok si vyšľahajte a primiešajte do zmesi. Plech vymažte a vysypte. Vylejte zmes a dajte do rúry. Pečte cca 30 až 40 minút pri 170 °C. Poliať ho môžete bielou čokoládou.
[ad][/ad]