Štyri tipy na zdravú a chutnú grilovačku
Ak aj vy patríte k milovníkom grilovania a chcete očariť svojich stravníkov nielen klobásou či mäsom, určite vyskúšajte tieto dobroty. Ponúkame vám štyri recepty na chutnú a zároveň zdravú grilovačku.
Grilovaná špargľa
Potrebujeme:
- zelená alebo biela špargľa (bielu nezabudnite ošúpať)
- šunka
- kapary
- syr na strúhanie
Postup: Špargľu dajte povariť na 2-3 minúty do vriacej vody, potom vyberte a nechajte chvíľu vychladnúť. Špargľu následne zabaľte do plátkov šunky – jej hrubšie stonky baľte jednotlivo, tenké stonky môžete baliť po 2 až 3 kusoch. Obalenú špargľu poukladajte do zapekacej misky, pokvapkajte trochou olivového oleja a dajte zapiecť na gril alebo do rúry na 10 minút na 180 °C. Chvíľu pred dopečením posypte kaparami, strúhaným syrom a nechajte ešte 3 až 5 minút dopiecť, aby sa syr roztiekol.
Plnené šampiňóny
Potrebujeme:
- menšie šampiňóny
- šunka
- paradajky
- cibuľa
- syr na strúhanie
- vajíčko
- balzamiková redukcia
Postup: Šampiňóny očistite a odstráňte nožičky, aby vznikol priestor pre naplnenie. Na troche olivového oleja si pripravte náplň. Na cibuľke orestujte nožičky šampiňónov, pokrájané paradajky, nakrájanú šunku, ochuťte balzamikovou redukciou a spojte vajíčkom, zmes nechajte jemne nedorobenú, pretože sa ešte bude zapekať. Pripravenou zmesou naplňte šampiňóny a dajte grilovať do rúry alebo na gril na 10 minút. Na záver posypte syrom a ešte pár minút grilujte, než sa syr rozpustí.
Plnené kalamáre
Potrebujeme:
- čerstvé kalamáre
- šunka prosciutto
- syr podľa chuti (pecorino, plesňový, plátkový)
- cesnak
- olivový olej
- himalájska soľ
- zmes talianskych byliniek
Postup: Kalamáre najskôr zbavte vnútorností zatiahnutím za hlavičku s chápadlami, vyberte aj kosť a zvyšok vnútorností palcom vytlačte. U väčších kalamárov môžete od hlavičky odrezať vnútornosti a hlavičku použiť pri grilovaní k uzavretiu kalamára. Pripravené kalamáre umyte a naplňte syrom a šunkou, pre chuť pridajte do náplne aj plesňový syr a na záver naplňte kalamáre cesnakom. Kalamáre naplňte do 2/3, pretože pri grilovaní sa zmenšia a náplň by vytiekla.
Naplnené kalamáre ochuťte himalájskou soľou, talianskymi bylinkami, zvyšným cesnakom a polejte olivovým olejom, nechajte chvíľu odpočinúť. Kalamáre grilujte na 150-200 °C, polejte ich zvyškom oleja a počas grilovania otáčajte, aby boli kalamáre opečené do ružova. Podávajte s grilovanou zeleninou alebo zeleninovým šalátom.
Plnený melón
Potrebujeme:
- žltý melón
- čučoriedky
- maliny
- biely jogurt
- sušienky alebo cereálie
Postup: Melón rozpoľte, vyberte kôstky a zvyšok dužiny vydlabte a pokrájajte. Polovičky melóna naplňte vydlabanou dužinou, malinami a čučoriedkami, zalejte bielym jogurtom, ktorý môžete prisladiť lyžičkou medu a ozdobte nadrobenými sušienkami alebo cereáliami.
[ad][/ad](NATURHOUSE, JH)