Trendy jedlá v našom meste
Rezne so šalátom či halušky už nie sú základom našich jedálničkov. „Mestskí“ ľudia skúšajú to, čo v detstve nepoznali. Orientálne chute a nezvyčajné kombinácie. Medzi takéto jedlá patrí aj sushi.
Pre niekoho príležitostná lahôdka, pre iných základ denného menu. Aké miesto má v Košiciach? Opýtali sme sa majiteľky útulnej reštaurácie na Dominikánskom námestí 9. „Sushi nie je pokrm, ale životný štýl,“ začala náš rozhovor Terézia Abrányi z KOSHI SUSHI.
Sushi je exotika, ktorá východniarov láka. Neobávajú sa ani rýb v surovom stave. Patrí k zdravému životnému štýlu – je zdrojom bielkovín, nenasýtených kyselín, jódu a proteínov. Obsahuje málo tukov a kalórií. Jednoducho – ideál pre ľudí s diétami i pre tých, ktorí si držia líniu.
Ázijské či slovenské?
Sto ľudí, sto chutí. Niektorí milujú sashimi, čistú surovú rybu, iní klasické maki. Podľa majiteľov KOSHI SUSHI je najobľúbenejším uramaki z rôznych druhov rýb v kombinácii so zeleninou a ďalšími prísadami.
„Naši stáli zákazníci z Japonska si nedajú nič iné ako maki a sashimi. Vraj sú uramaki len americkým výmyslom,“ zhodnotila majiteľka.
Myslíte si, že Košičanom postačia ázijské receptúry? Kdeže. „Stretli sme sa aj s tým, že naši slovenskí zákazníci by ocenili sushi z klobásky a bryndze,“ dodala s úsmevom.
Málokto tuší, že Japonci konzumujú sushi rukami, palcom a ukazovákom. My, Slováci, sme však už v používaní paličiek takmer experti a ak nám to nejde, priučíme sa. „Je milé pozorovať rodinky, ako deti učia rodičov správne používať paličky. Samozrejme, aj my radi pomôžeme,“ povedala Abrányi.
Z čoho sa skladá tradičné sushi?
Ryža vytvára obal. Ochucuje sa octom, cukrom, soľou. Uchováva sa v izbovej teplote, aby mala správnu lepivosť. Dôležitými sú tmavozelené plátky riasy Nori. Gro tvorí surová ryba, najčastejšie tuniak, losos alebo makrela. Na prípravu sa používa aj avokádo, mango a zelenina. Sushi sa dopĺňa sójovou omáčkou, wasabi a zázvorom.
Základné druhy sushi:
Hosomaki – tenké rolky, ryža obalená riasou, v strede s jednou surovinou.
Uramaki – stredne veľké obrátené rolky s ryžou z vonkajšej strany, s viacerými surovinami v strede.
Futomaki – hrubé rolky, ryža je obalená riasou, v strede je viacero surovín.
Nigiri – vymiesený valček ryže, na vrchu je najčastejšie surový plátok ryby.
V Košiciach máme dve japonské reštaurácie. V čom je špecifická KOSHI SUSHI? „Často si nás mýlia s ,hiltonom‘, no najmä rodinky nás po návšteve hneď odlíšia – k dispozícii majú kútik s hračkami, ponúkame aj detské menu,“ vysvetlila Terézia Abrányi. V baby friendly podniku si deti môžu zvoliť kuracie prsty s bataty hranolkami či soté s jazmínovou ryžou. Málokto odolá palacinkám z kokosového mlieka s ovocím.
(SZ)