Tri tipy na chutné jarné šaláty
Srdce každého záhradkára na jar zaplesá nad pučiacou a kvitnúcou záhradou. Okrem jarných kvietkov však z takmer každého rohu začne vykukovať žihľava či púpava. Toto všetko nie je otravná burina, ale dôležití spojenci na ceste za opätovným dobytím síl a kondície.
Ako prezradila výživová poradkyňa Zuzana Bohátová, žihľava obsahuje veľa chlorofylu, ktorý má protizápalové účinky a pomáha pri hojení rán. „Preto bylinu bežne používanú do čajových nálevov po vylúhovaní nemusíme vyhadzovať a zo sparených listov je možné pripraviť skvelý špenát alebo ich pridať do vaječných, mäsových či strukovinových zmesí ako bylinné korenie. Mladé žihľavové listy obsahujú veľké množstvo vitamínu C a veľmi vysoký je aj obsah minerálnych látok,“ povedala Bohátová.
Žihľava pôsobí tonizačne a povzbudivo na metabolizmus a všetky fyziologické funkcie. Podporuje tvorbu červených krviniek, pôsobí protiskleroticky. Je to skvelé tonikum pre kardiakov i diabetikov. Stimuluje tiež činnosť pankreasu, pôsobí aj protihnačkovo, ovplyvňuje funkciu vaječníkov či podporuje liečbu bronchiálnej astmy, funkciu žlče a zastavuje krvácanie.
Najchutnejšia na jar
Púpava je najchutnejšia na jar. Ľudia púpavu od nepamäti používajú pre posilnenie regeneračných síl organizmu. „Jedlá je celá rastlina. Najčastejšie však pre konzumáciu využívame jemné šalátové listy, z ktorých pripravujeme šaláty či tepelne upravené špenáty. Jedlé a chutné sú však aj púpavové púčiky. Koreň púpavy sa často spracováva ako doplnok stravy, ktorý prospieva diabetikom a podporuje režim redukcie hmotnosti,“ vysvetlila výživová poradkyňa.
Listy púpavy obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ale aj karotenoidy, mangán, draslík. Majú preukázateľné látky s antibiotickými a antibakteriálnymi účinkami. Dodnes je využívaná pri rôznych chorobách pečene, poruchách trávenia. Pripisuje sa jej tiež vplyv na zníženie hladiny cholesterolu v krvi, má dobrý účinok pri chudokrvnosti a hypovitaminózách. Púpava sa odporúča pri únave a celkovej vyčerpanosti, je obľúbenou súčasťou jarných bylinných kúr.
[ad][/ad]Bohatá na železo či vápnik
Žerucha obsahuje značné množstvo vitamínu C, karotény, vitamíny A a K, vitamíny skupiny B. Jej konzumáciou sa obohatíte o železo, vápnik, síru, draslík a horčičný olej, ktoré sú rastlinnými antibiotikami. Obsiahnuté éterické oleje podporujú látkovú výmenu a tvorbu tráviacich štiav. Látky z čerstvo nastrihanej žeruchy priaznivo ovplyvňujú činnosť žlčníka, vylučovanie žalúdočných štiav, pôsobia močopudne.
Chutné šaláty
Púpavový šalát s feniklom
Potrebujete:
- 1 šálka púpavových listov (umytých a jemne pokrájaných)
- 1 olúpané a pokrájané zelené jablko
- 1 najemno pokrájaná buľva stredne veľkého feniklu
- 3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1-2 lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- soľ a korenie
- 1 polievková lyžica mierne opražených ľanových semienok
Postup:
Vo veľkej mise zmiešajte púpavu, jablko a fenikel. Pridajte citrónovú šťavu, olivový olej a med. Dochuťte soľou a korením podľa chuti. Na hrubostennej panvici, približne 3-5 minút a pri strednej teplote, orestujte ľanové semienka a šalát nimi posypte. Túto verziu šalátu môžete ďalej obmieňať aj s inými druhmi zeleniny, napríklad so špargľou a stonkovým zelerom.
Šalát zo žihľavy
Potrebujete:
- 800 g výhonkov a listov mladej žihľavy
- olivový olej alebo maslo
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- muškátový oriešok
- ocot
- 4 ks vajec
- soľ a korenie
Postup:
Žihľavu dajte do sitka a prelejte ju horúcou vodou. Prestane páliť a budete ju môcť ľahko nasekať. Na panvici rozpustite maslo alebo olivový olej a osmažte na ňom doružova nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte posekanú žihľavu a trošku vody. Varte a miešajte približne 10 minút, nech žihľava zmäkne.
Hlbšiu panvicu vymažte olejom a nalejte do nej vodu, približne 8 cm na výšku. Vodu osoľte, prilejte do nej lyžicu octu a priveďte do varu. Varte ju na miernom plameni, aby len zľahka bublala. Do vody opatrne rozklepnite vajcia. Použiť môžete aj naberačku alebo tanierik, z ktorého necháte rozklepnuté vajcia do vody opatrne skĺznuť.
Varte, kým bielok nestuhne, asi 2-3 minúty. Potom deravou naberačkou vajcia vylovte. Na tanier naservírujte horúci žihľavový špenát a naň vajcia. V rýchlejšej variante môžete vajcia pripraviť napríklad ako volské oko.
Žeruchový šalát
Potrebujete:
- 4 varené vajcia
- 2 zväzky reďkoviek
- 1 balenie žeruchy
- píniové oriešky
- olej olivový alebo orechový
- soľ
- korenie
- prípadne lyžička medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžica jablčného octu
Postup:
Natvrdo uvarené vajcia ošúpte a nakrájajte na väčšie kusy. Očistenú reďkovku nakrájajte na plátky a pripravte si umytú žeruchu. Na panvicu dajte lyžicu oleja a orestujte píniové oriešky. Nechajte schladiť. Pripravte si zálievku z vychladnutého oleja z pražených orieškov, pridajte soľ, korenie a ocot. Zálievku nalejte na šalát a ozdobte praženými píniovými orieškami
[ad2][/ad2](OK)