Tri tipy na gurmánske obedové menu v Košiciach
„Zase pondelok“, touto frázou si strpčujeme začiatok týždňa, až kým nepríde čas na ďalšiu očakávanú, „konečne piatok“. Hneď, ako si sadneme na svoje čestné pracovné miesta alebo za školské lavice, prepadá nás únava. Dáme si kávu, čaj, čokoládu a myslíme na to, ako si spríjemniť deň. Myšlienka chutného obedu nám dokáže nielen vyčariť úsmev na tvári, vyprodukovať viacero slín, ale aj namotivovať nás k rýchlejšiemu pracovnému nasadeniu. Zrejme to dobre poznáte. Už len 4 hodiny a pôjdete na obed. Ak patríte medzi ľudí, ktorí počas pracovného týždňa nestíhajú doma variť, určite sa vám zíde niekoľko dobrých tipov na výborné menu v meste. Inšpirujte sa aj malou radou, voľte si svoje obedové menu už deň vopred, bude sa vám ráno do práce vstávať o niečo ľahšie.
Obedujte ako doma
Väčšina Košičanov si rada dopraje domáce jedlá aj v centre mesta. Ide o klasiky so svojou tradíciou, ktoré nám zaručene budú chutiť vždy. Takto ladené menu si môžete dopriať v Bistro Planet na Hlavnej 108. Táto relatívne nová prevádzka je už známa svojím pestrým raňajkovým výberom. Ním sa však deň iba začína. Obedy podávajú od 11. do 14. hodiny.
V Bistro Planet vás v tomto čase čaká denná polievka a výber z dvoch jedál, pričom jedno z nich nájdete v ponuke počas celého týždňa. Môžete si teda dopriať takzvanú „dupľu“ tej správnej chuti aj hneď na ďalší deň. Hlavný chod napríklad tvorí hovädzí guláš s karlovarskou knedľou, pečené kurča s ryžou alebo stroganov. A keďže k zdraviu prispieva aj jedenie rýb, vychutnať si môžete rôzne druhy, napríklad aj pečeného lososa.
V jedálničku nájdete aj výborné domáce prívarky, ktoré sú podľa Tibora Kubániho, manažéra podniku, u hostí veľmi obľúbené. Niet divu, domáce jedlá by mnohí nevymenili ani za žiadne špeciality šéfkuchárov.
Počas obeda si tu môžete objednať aj Bistro ponuku. Okrem iného zahŕňa favorizovaný výber tri v jednom – vyprážaný syr s hranolkami a tatárskou omáčkou. Momentálne si môžete toto obľúbené trio dopriať len za 2,99 eur, čo je zaň v Košiciach najnižšia cena. Ak ste však verní rôznym druhom burgerov, aj pre vás je v Bistro Planet možnosť do sýta sa najesť. Ak ste obed v tejto prevádzke ešte nevyskúšali, určite tam zájdite. „V čase obedov máme stále dosť hostí, ale určite si tu nájdu miesto aj ďalší, na ktorých sa tešíme,“ pozýva T. Kubáni.
Skúste to ázijsky
Ak patríte medzi milovníkov orientálnych jedál, nemusíte chodiť ďaleko, aby ste sa s chuťou najedli. Vyskúšať môžete reštauráciu KOSHI SUSHI na Dominikánskom námestí 9. V tejto priam romantickej atmosfére blízko trhoviska v centre Košíc nájdete naozaj veľký výber ázijských lahôdok.
Obedové menu tu podávajú od 10.30 do 14.00. Na výber sú dve polievky. Jedna z nich je vždy orientálna a druhá sezónna, zeleninová. Ako hlavné jedlo si môžete vybrať ázijské cestoviny typu Pad Thai, Udon alebo opekané rezance, a to v dvoch verziách, vegetariánskej alebo s mäsom. V ponuke nesmú chýbať zdravé šaláty, na každý deň v inej verzii.
Keďže ide o japonskú reštauráciu, každé obedové menu obsahuje kombinácie rôznych druhov a typov sushi. Business Menu je novinkou, ktorá sa postará o chuťové poháriky gurmánov, keďže obsahuje nielen rôzne kúsky z jedálnička KOSHI SUSHI, ale tiež novinky, ktoré v menu nenájdete.
Obedy v tejto reštaurácii vás určite len tak ľahko neomrzia. „Do obedového menu každý týždeň zaradíme nové jedlo, aby sme spestrovali jedálniček a sledujeme, či ľuďom chutí. Ak áno, zaradíme ho do nášho celkového menu,“ vyjadrila sa Terézia Abrányi, majiteľka KOSHI SUSHI.
Ak si radi necháte poradiť, možno vás inšpiruje výber väčšiny. Podľa slov prevádzkovateľov podniku patrí medzi najobľúbenejšie jedlá sushi, vietnamská polievka Pho bo, thajské hovädzie so zelenými fazuľkami a ázijská špecialita Massaman Curry.
Každý deň niečo iné
Okrem reštaurácií, ktoré sú zamerané viac-menej na istý druh jedla, nájdete v Košiciach aj také, ktoré svoj štýl jedálnička každý deň obmieňajú. Medzi také patrí aj Villa Regia na Dominikánskom námestí 3. Svoje obedové menu podáva v čase od 11.00 až do 15.00.
V tejto prevádzke sa snažia variť vždy niečo iné, aby si každý hosť našiel to svoje. Tento týždeň napríklad do obedového menu zaradili cestoviny carbonara i niečo z klasiky – segedínsky guláš s knedľou alebo hovädzí perkelt s domácimi haluškami. „Ak sa hosťom netrafíme do chuti, tak si vedia vybrať z našej stálej obedovej ponuky. Tá zahŕňa jedlá ako bravčový rezeň alebo hríbikové rizotko, či bravčové medajlónky,“ doplnila Alžbeta Garajová, manažérka Villa Regia restaurant & penzion.
Obedové menu je v troch cenových kategóriách. V cene každého je polievka – slepačí vývar alebo polievka podľa dennej ponuky a dezert. Jedálniček tu prispôsobujú aj danej sezóne. Od 18. novembra vám servírujú napríklad aj divinové hody. Ak vám ale táto bohatá ponuka jedál stále nestačí, pokojne môžete osloviť personál so svojimi typmi na doplnenie sortimentu.
„Často sa pýtame našich stálych hostí, čo by radi uvítali v rámci menu a snažíme sa im vyhovieť. Jednoducho, v našom obedovom menu si prídete na svoje. Určite natrafíte na chutnú klasiku, ale aj niečo modernejšie a zdravé,“ doplnila A. Garajová.
Ak ste doteraz premýšľali, kam dnes na obed, veríme, že sme vám dobre poradili. Výborné jedlo vám určite spríjemní deň. Želáme dobrú chuť.
(SZ)