Večera s…: Branislav Koniar, riaditeľ MMM
Branislav Koniar (61) sa už tri desaťročia podieľa na organizovaní najstaršieho maratónu v Európe, košického Medzinárodného maratónu mieru. Myslí si, že ak je harmónia v kuchyni, obvykle funguje aj inde. Nepohrdne exotickým jedlom, no jeho dilema je čisto slovenská – halušky s bryndzou alebo tvarohom?
Aký máte vzťah ku kuchyni?
Pozitívny. Rád si v kuchyni sadnem a pokecám s manželkou, ktorá sa šikovne zvŕta medzi všetkými tými spotrebičmi a surovinami. Vnímam fenomén kulinársta, ako si razí cestu svetom. Sledujem, neprotestujem, konzumujem.
Varíte aj sám, alebo radšej konzumujete pripravené jedlo?
Sám nevarím a našťastie nemusím ani sám konzumovať. Väčšinou je nás za stolom viac a všetci sa oblizujeme po výtvoroch našej šéfkuchárky. Už som tú otázku párkrát dostal a poctivo odpovedám stále rovnako – nie som rád videný, ako sa do niečoho okolo varenia montujem.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Raz mi moja kamarátka, vtedy čerstvo vydatá, chcela urobiť radosť a navariť mi halušky s bryndzou. Všetko klapalo, jedlo položila na stôl, no zrejme mala trému a akosi pozabudla primiešať bryndzu. Nebolo to nechutné, skôr zábavné.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Nepreberám. Na tom som celkom hrdý, že nerobím starosti a trapasy. Som fanúšikom talianskej kuchyne, poznačený slovenským haluškovým génom a ak má byť mäso, tak sa kamarátim s viedenským rezňom.
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické, prípadne by ste chceli ochutnať?
No, pojedli sme toho nepreberné množstvo. Pizzu so zemiakmi som jedol iba na Sicílii, kilogram vážiace steaky nám na stôl doniesli v Buenos Aires. A nič sme nevideli v tme, keď nám na Zanzibare lisovali akúsi šťavu z miestnych trstín.
Pokračovanie článku je na ďalšej strane.
[break][/break]Čo by ste sa chceli naučiť uvariť?
Som zástancom teórie, že podľa podrobného receptu by mal každý dokázať uvariť všetko. Na to sa spolieham, ak by som mal v kuchyni osirieť. A keď sa nenájde ani dobrý recept, budem pridávať ingrediencie ako v tom filme – “přiměřene“.
Mali ste nejakú nehodu pri varení?
Keďže nevarím, nehody tohto druhu sa mi samozrejme vyhýbajú. Hrozí mi len, že niečo rozbijem pri prestieraní, vyberaní z vrchných políc alebo prenášaní horúcich hrncov na stred stola. Ešteže sa mi ruky až tak netrasú.
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
Jedlo, gurmánstvo a stolovanie sa stali pevnou súčasťou vzťahov medzi ľuďmi. I medzi tými najbližšími. Ak funguje harmónia v kuchyni a jedálni, obvykle bude fungovať aj inde.
Držali ste niekedy diétu? Čo ste vtedy jedli?
Diétu ani nie. Ak to teda nebolo vynútené nechutenstvom pri chorobe.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
U nás je stále dilema, aké halušky navariť. Či s bryndzou alebo tvarohom. Robia sa preto oboje. A ja si ich dám vedľa seba na tanier a striedam chute. Futbalista Lewandovski sa pochválil, že často zje najprv dezert a až potom polievku a hlavné jedlo. On to robí premyslene. Ja tiež nemám problém so zámenami poradia, no nesledujem tým žiadne vedecké ciele.
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
Umývačka riadu. Pri mojej neupotrebiteľnosti pri sporáku by som určite musel pomôcť aspoň s likvidáciou všetkého, čo na stole ostalo. Ten čas strávený pri kuchynskom dreze je nevábne dlhý. To si pamätám z detstva. Takže umývačka je úžasný pomocník.
(TK)