Večera s…: Jaroslav Polaček, primátor Košíc
Primátor Jaroslav Polaček (44) je s Košicami pevne spätý. Tu sa narodil, študoval a stal sa z neho aj prvý muž Košíc. Obracať sa vie aj v kuchyni, dokonca si trúfa aj na exotické jedlá.
Aký máte vzťah ku kuchyni?
Veľmi dobrý. Keď mám čas, rád synovi a aj sebe niečo uvarím. Viem uvariť všetko, čo má logický algoritmus. Trúfam si povedať, že podľa receptu zvládnem uvariť minimálne z tradičných jedál takmer všetko.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Okrem európskych štátov som pochodil aj časť Južnej Ameriky ako Bolívia, Peru a bol som aj v Afrike, kde som vystúpil na jej najvyšší vrch – Kilimandžáro. Thajsko som navštívil pred pár rokmi ako „backpacker“ (turista s batohom – pozn. red.), a práve tam som jedol na prvý pohľad veľmi čudne vyzerajúce červíky, larvy a ešte nejaký hmyz. Ich chuť bola omnoho lepšia ako vzhľad. Ak som niekde v zahraničí, vždy sa rád pristavím pri miestnych špecialitách a rád ochutnám aj takúto exotiku.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Tak nad touto otázkou naozaj nemusím dlho premýšľať. Jednoznačne segedínsky guláš s knedľou. Veľmi rád mám aj klasickú huspeninu s octom, cibuľkou a čerstvým chlebom.
Čo by ste sa chceli naučiť uvariť?
Mám certifikát z varenia thajských jedál. Získal som ho počas pobytu v tejto krajine. Aj v Afrike ma učili variť zopár miestnych špecialít. Mám priateľov taktiež z Japonska, oni ma naučili zopár receptov – najmä polievky. Keďže som rybár, rád pripravujem a skúšam recepty z rýb. Práve nové tipy, triky a nápady na úpravu rýb by ma potešili. So synom zasa radi pečieme bublaniny, muffiny, koláčiky. Aj tu by som bol vďačný za pár tipov na osvedčené, rýchle a chutné dobroty.
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
Najdôležitejší spotrebič v kuchyni je žiarovka, aby som videl do hrnca, keď varím, a potom aj do taniera, keď to konzumujem. Po tme naozaj neviem variť.
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
V láske ide o mnoho vecí. O porozumenie, sympatie, rovnaký zmysel pre humor, obetavosť, rovnakú predstavu o budúcnosti… Mohol by som ešte pokračovať, no ak vedia obaja dobre variť, myslím, že to výrazne vzťahu napomáha. Prípadne ešte, ak sa to dopĺňa – jeden rád varí a druhý rád je.
Držali ste niekedy diétu? Čo ste vtedy jedli?
Hlavne pred konaním Medzinárodného maratónu mieru sa každý rok snažím nájsť obdobie, keď trénujem, žijem zdravšie a obmedzujem príjem kalórií. Väčšinou takto schudnem do 10 kíl a potom zvyšok roka robím všetko preto, aby sa na mňa opäť nenalepili. Aj tento rok to tak bolo. Obmedzil som sladkosti i sladké vody a džúsy, večer som sa snažil jesť pomenej a doplnil som do jedálnička viac zeleniny. So športom padajú kilá dole ľahšie, a tak som si aj zopárkrát do týždňa zabehol či zabicykloval.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
Musím sa priznať – je to trochu zlozvyk, ktorý súvisí aj s nedostatkom času. Veľakrát pri práci nezostane dosť času na obed, tak pokombinujem, čo sa dá.