Večera s…: Jitka Klett, módna návrhárka
Svetovo uznávaná módna návrhárka Jitka Klett varí na Vianoce až dve kapustnice. Jednu s mäsom a druhú vegetariánsku. Pre košickú rodáčku je dôležité nielen jedlo na štedrovečernom stole, ale aj sviatočné prestieranie.
Aký máte vzťah ku kuchyni?
Varím veľmi rada. No rovnako si to užívam, keď varí manžel alebo dcéra. V princípe však u nás viac manžel nakupuje a ja častejšie varím.
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické, prípadne by ste chceli ochutnať?
Červy, žaby… To som ochutnala. Som však už osem rokov vegetariánkou. Ovocie aj zeleninu spracúvame viac ako bežný spotrebiteľ a inšpirujeme sa rôznymi kultúrami a tradíciami. Doma pri varení napríklad spracúvame všetky listy koreňovej zeleniny. Čerstvú kurkumu a zázvor používame denne ako cibuľu a cesnak .Veľkú pozornosť tiež venujem výberu soli, denne ju pri varení používam.
Mali ste nejakú nehodu pri varení?
Soľ zamenená za cukor a naopak, a to už niekoľkokrát… Ak často varíte, je väčšia pravdepodobnosť nehody. Tiež mi dlho trvalo, kým som sa naučila variť vegánske palacinky bez toho, aby mi z nich prvá polovica zhorela.
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
Jednoznačne.
Držali ste niekedy diétu? Čo ste vtedy jedli?
Nie som zástancom diét. Obdobie po mojom druhom dieťati som mala váhu, s ktorou som nebola spokojná. Upravila som ju tým, že som vysadila akýkoľvek alkohol a nejedla som po 19. hodine. Prestala som tiež jesť mäso.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
Myslím si, že u nás sa varí netradične. Keďže radi cestujeme, prinášame si zo sveta rôzne inšpirácie a suroviny, ktoré pri varení využívame. Radi kombinujeme netradičné chute. Napríklad tahini (sezamová pasta) kombinujeme snáď úplne so všetkým.
Blížia sa Vianoce, každá domácnosť pripravuje kapustnicu inak. Dávate do svojej nejakú zvláštnu ingredienciu?
Na Vianoce varím dva druhy kapustnice. S mäsom pre jednu časť rodiny, vegetariánsku pre druhú. Obe sú veľmi tradičné. Dôležitý je pre mňa zdroj kapusty.
Aký máte vzťah k pečeniu a čo na Vianoce pečiete?
Pečieme, pečieme, aj keď nevieme. Chcela by som sa to naučiť. Je to, pravdepodobne, reakcia na to, že nemám vôbec rada koláčiky a tortičky. Jednoduché vianočné pečivo však zvládnem. Navyše moja dcéra Alexandra pečie fantasticky, takže tu mám veľkú pomoc.
Ako vyzerá váš štedrovečerný stôl? Čo by sme na ňom našli?
Mimo kvalitného jedla je pre mňa veľmi dôležité stolovanie a dizajn. Počas sviatkov jeme zo starého servisu s klasickými striebornými príbormi, ktoré sú dedičstvom môjho manžela a uctievame si tak rodinnú tradíciu niekoľkých generácií.
Bez akého jedla si nedokáže predstaviť Vianoce?
Všetky tradície z východného Slovenska, ktoré ma rodičia naučili, som si do Prahy priniesla a dodržujeme ich s rodinou. Bobaľky s makom, oblátky, kapustnica, ryba, šalát sú pre mňa dôležité. Vianoce si bez nich neviem predstaviť. Rovnako môj manžel ctí svoje nemecké.
Keby ste si mali vybrať poslednú večeru, čo by to bolo?
Voda, ryža, mrkva, koriander, med.