Večera s…: Róbert Schwarcz, mestský poslanec
Absolvent pedagogiky a súčasný košický mestský poslanec Róbert Schwarcz (43) bol síce takmer desať rokov riaditeľom základnej školy a viac ako 28 rokov aktívne pôsobí v neziskovej sfére, ale do povedomia verejnosti sa dostal skôr ako organizátor kultúrnych podujatí. Ako však sám vraví, dobre si uvedomuje, že nielen kultúrou je človek živý…
Aký máte vzťah ku kuchyni?
– Ako k miestnosti, kde sa tvorí jedlo, pozitívny. Potom však príde aj fáza upratovania, umytia riadu, jednoducho je potrebné dať všetko do poriadku.
Varíte alebo iba konzumujete pripravené jedlo?
– Doma manželke občas pomôžem s nejakou prílohou alebo pomocnými prácami ako krájanie, miešanie a podobne, jednoducho úkony, vďaka ktorým máme my, chlapi, pocit, že bez nás by to jedlo nebolo. Keď je čas a možnosť, niečo uvarím aj sám. Varenie je pre mňa mimoriadne kreatívna činnosť, rád kombinujem, skúšam, vymýšľam, chcem, aby jedlo voňalo, vyzeralo aj chutilo.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
– Najväčším extrémom bolo jedlo pod názvom „safu“, ktoré som ochutnal v areáli Safari ZOO Dvůr Králové. V africkej sekcii sme ochutnali pečený plod nejakého stromu, ktorý ponúkali ako vegetariánske mäso. Malo to pre mňa hroznú konzistenciu a následne aj chuť.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
– Asi nemám jedno top jedlo. Mám rád slovenskú kuchyňu. Asi u mňa dominujú jedlá s mäsom a rôznymi omáčkami.
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické?
– Pri cestovaní po svete skúsim takmer všetko. Chutné boli žabie stehienka. Pri niektorých daroch mora som si povedal, že to nie je kategória, ktorú by som vyhľadával. Na zážitkovom kurze prežitia v Česku som ochutnal pražené červy a larvy. Chutili ako čipsy, s tými by som problém nemal. Ale určite mám niekde hranicu, nezvládol by som napríklad škorpióny.
Čo by ste sa chceli naučiť uvariť?
– Asi jedlá, pri ktorých je potrebné dosiahnuť určitú konzistenciu. Napríklad niektoré omáčky, alebo rôzne plnky. Aby to nebolo ani husté, ani riedke, aby to malo správnu chuť, treba sa s tým vyhrať a nájsť ten správny gríf.
Mali ste nejakú nehodu pri varení?
– Raz sa mi podarilo namiesto oleja naliať na panvicu ocot. Niekam som odbehol a octová aróma bola v celom byte, až nám krútilo ústa a slzili oči, nič príjemné…
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
– Určite áno. Moja manželka výborne varí. Na začiatku sme si síce zlaďovali chute, keďže ja som bol rozmaznaný vynikajúcou mamkinou kuchyňou. Myslím si však, že po pätnástich rokoch, čo sme spolu, sme už zladení na 99 percent.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
– Asi menej tradičnou kombináciou je vianočka s maslom, pažítkou a soľou.
Keby ste si mali vybrať poslednú večeru, čo by to bolo?
– Asi by záležalo najviac na tom, kde a s kým. Bola by to určite bravčová panenka obalená v slaninke s fazuľovými strukmi, kukuričnou polentou a sweet chilli omáčkou. Zvykol som si to objednať v jednej košickej reštaurácii a spĺňa moju predstavu o dokonalom jedle.