Večera s…: Tatiana Poláková, herečka
Herečka Štátneho divadla Košice Tatiana Poláková získala v roku 2019 ocenenie DOSKY za najlepší ženský herecký výkon. Zahviezdila vďaka postave škótskej kráľovnej Márie Stuartovej v rovnomennej inscenácii Friedricha Schillera. Štátne divadlo tak získalo prvý raz v histórii „dosku“ v tejto kategórii. Tatiana sa však vie obracať aj v kuchyni. No červy či larvy by neochutnala ani za peniaze.
Aký máte vzťah ku kuchyni?
Čisto praktický. Ako matka denne vymýšľam, varím a pripravujem jedlá pre môjho osemročného syna, ktorý keby nemusel, tak vôbec neje. Fantázia mi v tomto smere musí pracovať na plné obrátky a zakaždým je to lotéria, či sa konečne trafím do niečoho, čo by naozaj schuti zjedol.
Objednávate si niekedy jedlo cez donášku?
Najčastejšie pripravujem jedlo sama v mojej kuchyni. Raz za mesiac, keď už mám varenia naozaj dosť, objednám nám pizzu.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Drožďovú nátierku.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Rizoto na akýkoľvek spôsob, hubové, špenátové, cviklové, mäsové…
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické, prípadne by ste chceli ochutnať?
Mám rada sushi. Ochutnala som rizoto s kadejakou morskou háveďou. Červy, larvy, lúčne koníky ani nič chlpaté by som neochutnala ani zo zvedavosti, ani za peniaze. Ako deti sme si bežne opekali žaby na ohni namiesto špekáčikov a slaniny, takže zas až takú exotiku v tom nevidím.
Čo by ste sa chceli naučiť uvariť?
Asi by som sa chcela naučiť konečne kváskovať. Je toho teraz plný internet, všetci kváskujú, riešia ražnú múku, chvália sa, kto aký kvások vypestoval. Dvakrát som skúšala kvások založiť aj ja, kŕmiť ho… a nič, zdochol mi. Ale budem skúšať ďalej.
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
Aby som nadviazala na predchádzajúcu odpoveď – pri „kvasulienkach“ je to jednoznačne rúra na pečenie a neviem si teda predstaviť tú katastrofu, keď im tečie cesto z každej misky a zrazu sa im rúra pokazí. U nás doma je to asi kávovar pre mňa a toastovač pre môjho syna. Zje akékoľvek pečivo, ale musí byť zapečené.
Mali ste nejakú nehodu pri varení?
Stane sa aj teraz občas, keď miesto cukru posolím. Z čoho mám ale naozaj strach, je horúci karamel. Ako dieťa som sa ním obarila a mám doteraz rešpekt, keď pripravujem niečo s karamelom.
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
U mužov som si tým takmer istá.
Držali ste niekedy diétu? Čo ste vtedy jedli?
Ako dieťa bezlepkovú, mala som podozrenie na celiakiu, ale nakoniec sa to nepotvrdilo.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
Mám veľmi rada kombináciu sladké a slané. Brusnicovú omáčku si dávam takmer všade ako niekto tatársku omáčku alebo kečup. Možno to bude znieť pre niekoho divne, ale osobne kombináciu bryndzových halušiek so slaninou a brusnicovou omáčkou považujem za gastronomický orgazmus.
Aké máte spomienky na školskú jedáleň?
Spomínam si na neslávne riedke polievky, v ktorých vždy plávali pokrájané párky. Za to dukátové buchtičky s vanilkovým pudingom sú najlepšie zo školskej jedálne.
Keby ste si mali vybrať poslednú večeru, čo by to bolo?
Chlieb a víno.