Večera s…: Tomáš Berzétei, riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Košice
Tomáš Berzétei (46) je síce vyštudovaný strojár, od roku 2006 je však telom i dušou hasič. V Hasičskom a záchrannom zbore prešiel viacerými pozíciami. Od roku 2017 je okresným hasičským šéfom. A ak treba, zastane si miesto aj v kuchyni.
Aký máte vzťah ku kuchyni?
Tak predovšetkým rád jem dobré jedlá. Presne také mi vie pripraviť moja manželka, ktorá je v kuchyni vládcom. Výnimočne sa tam dostanem aj ja. Niežeby ma tam nevpustila, ale pracovné povinnosti mi na to umožňujú málo príležitostí.
Varíte alebo len konzumujete pripravené jedlá?
Viem niečo uvariť, ale keďže mám najradšej klasické jedlá slovenskej kuchyne, radšej to nechávam na manželku. Samozrejme, v prípade nutnosti si nejakú praženicu urobím aj ja. Ale zato na Vianoce rybaciu polievku u nás varím ja. A všetci sa veľmi tešia, keď sa podujmem, že urobím zákusok, takzvané gundel palacinky. Robím ich tak, že palacinky s plnkou idú na seba a potom tú kôpku nakrájam na trojuholníky a servírujem.
Aké najnechutnejšie jedlo ste jedli?
Keďže patrím ku generácii, keď chlapi mali povinnú vojenskú službu, tak to určite bolo niečo z jedál na vojenčine. Pamätám si, že sme boli veľmi rozčarovaní, keď nám z várnic nakladali niečo, čo volali bušé – bola to ryža s vločkami a príchuťou nejakého hovädzieho mäsa.
Aké je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Mám rád našu tradičnú kuchyňu, tú si viem vychutnať najmä doma. Nedávno som však v reštaurácii jedol vynikajúce grilované rebierka. Okrem toho mám rád aj ryby a všetky jedlá so syrom.
Ochutnali ste niečo zvlášť cudzokrajné, exotické, prípadne by ste chceli ochutnať?
Zatiaľ sa mi naskytla len v prímorských krajinách možnosť jesť takzvané plody mora. Celkom mi chutili napríklad mušle.
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
U nás je najvyužívanejší určite sporák. V poslednom čase veľa používam aj hriankovač, keďže sme si zvykli jesť radšej hrianky, ako chlieb. Umývačka riadu nám veľmi nechýba, keďže máme podelené úlohy – manželka varí a ja potom umývam riad.
Mali ste nejakú nehodu pri varení?
Na použitie soli namiesto cukru, alebo niečo podobné si nespomínam. Ale porezané prsty či menšie popáleniny sa mi pritrafili. Aj nejaký ten pripálený hrniec, ale len tak, ako to býva bežné, kolegovia u mňa zasahovať nemuseli…
Súhlasíte s tvrdením, že láska ide cez žalúdok?
Určite áno, ak žena dobre varí, tak to prispieva k rodinnej pohode a dobrým vzťahom. Keď som si bral svoju manželku, ani som netušil, aká skvelá je kuchárka. A aj preto najradšej jem doma, hoci počas pracovných dní ma pracovné povinnosti často nútia stravovať sa v reštauráciách.
Držali ste niekedy diétu? Čo ste vtedy jedli?
Zatiaľ som prísnu diétu, chvalabohu, dodržiavať nemusel. Len v súvislosti so športom, keďže som hral v mladosti vodné pólo a neskôr posilňoval. Vtedy som obmedzoval sacharidy a tuky a sústredil sa na príjem bielkovín.
Keby ste si mali vybrať poslednú večeru, tak čo by to bolo?
Chutí mi toho veľa, takže asi klasické vepřo-knedlo-zelo. Alebo aj dobrý kotlíkový guláš s viacerými druhmi mäsa.
Foto: archív Veronika Janušková