Večera s…: Zuzana Jusková, diaľková plavkyňa
Zuzana Jusková takmer pred troma rokmi ako prvá Slovenka úspešne preplávala kanál La Manche. Vraví, že práve počas zdolávania prielivu jedla najnechutnejšie jedlo. Najpotrebnejší spotrebič v kuchyni je podľa nej kávovar.
Aký máte vzťah ku kuchyni? Pomáha vám niekto pri varení?
Mám dobrý vzťah ku kuchyni. Pri mojom zhone väčšinou varím rýchle jedlá. Moja dcérka, má už 15 rokov, mi často pomáha. Keď prídem domov z práce, tak nie ja jej, ale ona mne chystá večeru, väčšinou ľahké jedlá. Rada varím, to je pravda, ale s pečením to nie je až také ružové, najmä čo sa týka drobných koláčikov. Rada tiež ochutnávam rôzne kuchyne, ale vtedy, ak mi to niekto pripraví.
Čo najnechutnejšie ste jedli?
Najnechutnejšie? Keď som plávala cez kanál La Manche, tak som každú pol hodinu musela jesť zmiešané jedlo. To znamená, že som mala v štvordecovom pohári sladké, slané keksíky, kolu, iontový nápoj… A všetko to bolo zohriate. Ešte stále ma strasie, keď si na to pomyslím. Aj farbu to malo hroznú. Teraz pri poslednej štafete (v septembri) cez kanál som nejedla nič. Minimálny príjem tekutín. Na lodi mi bolo veľmi zle a túžobne som čakala, kedy budem môcť vliezť do vody. Tam mi tie veľké vlny a hompáľanie nevadia. Zvláštne.
Ktoré je vaše najobľúbenejšie jedlo?
Cestoviny každého druhu, ale najviac mi chutia ryžové.
Ochutnali ste niečo cudzokrajné, exotické, prípadne, na čo také máte chúťky?
Doposiaľ som jedla iba chobotničky. Na iné nemám odvahu a hlavne žalúdok.
Čo by ste sa chceli naučiť uvariť?
Všelijakú zeleninu s orieškami a rôznymi prísadami, čo sa varí v zahraničí. Milujem koreniny a všelijaké prísady. Treba s tým však vedieť narábať.
Ktorý je podľa vás najdôležitejší spotrebič v kuchyni?
Kávovar, kávovar a ešte raz kávovar…
Mali ste nejaké nehody pri varení?
Pamätám si, že som v mladosti varila čaj vo veľkom hrnci a zaspala som. Myslela som, že som plyn vypla, a tak som si zdriemla. Nuž, nevypla… Nechala som tam čajové vrecúška a tie sa úplne pripiekli.
Držali ste niekedy diétu?
Nie som diétny typ. Mám názor, že ak genetika nedovolí byť štíhlym, tak nikdy človek ani nebude. Diétu som nikdy nedržala, lebo som videla kamošky, ako u nich nastal jojo efekt. Ale z času na čas si nejakú „očistu“ dám.
Jete nejaké tradičné jedlo v neobvyklej kombinácii?
Áno. Vianočka s paštétou, rybami, šunkou. K tomu obvarená a upečená cvikla.
Máte rada ryby a morské príšery?
Ryby a morské plody na tanieri – áno, vo vode nie. Sama však pripravím iba naporciované ryby, pretože ja sa nedokážem dotknúť mŕtvej ryby, tobôž, keď má ešte hlavu a treba ju spracovať. Brrr!
Aké máte spomienky na školskú jedáleň?
Výborné. Zbožňovala som hlavne drožďovú nátierku. Najlepšiu tarhoňu robili len v školskej jedálni.
Keby ste si mali vybrať poslednú večeru, čo by to bolo?
Fašírku. Len tak bez všetkého.