Veľkonočné FIT recepty: pochutnajte si bez výčitiek
Veľkonočné pečenie a chystanie všetkých sladkých dobrôt sa práve začína. Potrebujete množstvo múky, bieleho cukru, vajec, čokolády či margarínu. Teda všetko, čo je pre váš žalúdok ťažko stráviteľné. Čo tak to skúsiť trochu inak – a zdravšie?
Veď ak pri pečení obľúbeného veľkonočného baránka nahradíte bielu múku čokoládovo-višňovým proteínom, chutná i zdravá maškrta je na svete. Mimoriadne obľúbené muffiny alebo cookies si takisto môžete pripraviť v oveľa zdravšej a chutnejšej podobe.
Pripravili sme si pre vás štyri skvelé recepty na veľkonočné maškrty. Ingrediencie do nich vám radi pomôžu vybrať odborníci v predajni spoločnosti Kompava na Žižkovej ulici v Košiciach. Slovenská firma Kompava už od roku 2002 úspešne pôsobí v oblasti vývoja, výroby a distribúcie výživových doplnkov s vysokým obsahom vlákniny, bielkovín a minerálov.
Veľkonočný baránok s jablkami a mrkvou
Čo potrebujete?
- 150 g polohrubej špaldovej múky
- 100g proteínu Kompava Zen Whey 70% čokoláda-višňa
- 200 g agávy
- 2 nastrúhané mrkvy
- 1 nastrúhané jablko
- 5 vajec
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 hrste celých vlašských orechov
- 2 čajové lyžičky mletej škorice
- štipku soli
Postup:
Ako prvé si pripravte jablko a mrkvy. Očistite si ich a na hrubom strúhadle nastrúhajte. Vlašské orechy posekajte nadrobno. Vajcia spolu s medom vyšľahajte metličkami do peny. K vyšľahaným vajciam pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, mletú škoricu a štipku soli. Nakoniec primiešajte nastrúhanú mrkvu, jablko, nasekané orechy, prípadne hrozienka, a dobre premiešajte. Cesto by malo byť mierne husté, v prípade potreby ho zahustite troškou múky. Formu na barančeka si predhrejte, jemne vymažte kokosovým olejom a vysypte mletými orechami. Nakoniec do nej vylejte cesto. Pečte 40-45 minút pri 180°C.
Zdravé čokoládové muffiny
Čo potrebujete na 12 kusov?
- 100 g pohánkovej celozrnnej múky
- 100 g špaldovej polohrubej múky
- 50 g špaldovej hladkej múky
- 40 g kakaa
- 30 g Kompava Wellness Protein Daily čokoláda
- 2 vajcia
- 240 g bieleho jogurtu
- 120 ml mlieka
- 80 g slnečnicového oleja
- 30 g kokosového cukru
- 70 g horkej čokolády
- 1 lyžičku jedlej sódy
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- štipku soli
Postup:
Skvelý recept! A viete prečo? Pretože záleží len na vás, čo do surovín pridáte, alebo naopak uberiete (napríklad špaldovú múku za inú a podobne). Skvele sa do muffinov hodia kokos alebo napríklad kandizované ovocie.
V jednej miske zmiešajte múky, sódu bikarbónu, kypriaci prášok a kakao. V šľahači vyšľahajte vajíčka s cukrom a pridajte k nim mlieko, jogurt a olej. Zmes nechajte chvíľu odstáť a následne ju vmiešajte do suchej zmesi. Do vzniknutej zmesi nalámte ešte kúsky horkej čokolády. Pár kúskov si nechajte na ozdobu. Cesto vlejte do formy a na muffiny pridajte zvyšné kúsky čokolády.
Pečieme na 220 ° približne 20 minút, muffiny sa ale musíte strážiť. Potom stiahnite teplotu na 180 ° a kontrolujte ešte 5 minút. Špajdľou skontrolujte, či sú muffiny dostatočne upečené a nechajte ich vychladnúť. Môžete dozdobiť ovocím.
Bezlepkové jarné cookies
Čo potrebujete na 10 kusov?
- 400 g nesladeného arašidového masla
- 2 odmerky Kompava Micellar Casein vanilka–limetka
- 2 hrnčeky bezlepkových ovsených vločiek
- 1 hrnček BIO trstinového (melasového) cukru
- na ozdobenie lentilky
Postup:
Arašidové maslo zmiešajte s cukrom, pridajte ovsené vločky a 2 odmerky vanilkovo-limetkového Micellar kazeínu. Vymiešajte hustú masu a vytvarujte cookies, ktoré poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Ozdobte farebnými lentilkami a pečte 15 minút pri 180 °C.
Vajíčka plnené avokádovou penou
Čo potrebujete?
- 5 vajíčok
- 150 g BIO nízkotučného jemného tvarohu
- 2 lyžičky dijon horčice
- 2 odmerky Kompava Proteínový koktejl Wellnes Daily Protein 65% príchuť natural
- 2 zrelé avokáda
- cherry paradajky
- chili papričky
- himalájsku soľ
- granulovaný cesnak
- čierne korenie
- čerstvé bylinky
Postup:
Vajíčka varte 14 minút. Avokáda prerežte a vylúpnite z nich dužinu. Uvarené vajíčka ošúpte, prerežte na polovicu a do avokáda vyberte žĺtka. Pridáme Wellness protein, 2 lyžičky horčice, BIO nízkotučný jemný tvaroh, soľ, granulovaný cesnak, štipku čierneho korenia a nasekané čerstvé bylinky. Všetko spolu rozmixujte a s pomocou cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou naplňte pomazánkou uvarené bielka. Ozdobte cherry paradajkami, nakrájanými chilli papričkami a pažítkou.
Foto: Kompava.sk
(SŠ, BL)