Vianočné menu v Slávii pripravila špička gastronómie
Najkrajší čas v roku sa blíži. Sviatky pohody, lásky a porozumenia, no takisto obdobie zhonu a stresu. Skúste trochu spomaliť a zájsť napríklad na vianočnú večeru do legendárnej kaviarne a reštaurácie Slávia. Pošteklite svoje chuťové poháriky tradičnými vianočnými pochúťkami od šéfkuchára roka 2018 Juraja Hrušku a jeho tímu i lahodným dezertom od šéfcukrárky Caroliny Garcia.
Kto by nepoznal Sláviu. Reštaurácia s kaviarňou sa vyníma na Hlavnej ulici v krásne zrekonštruovanom secesnom dome z minulého storočia. Na mieste, kde si teraz vychutnávate chutnú kávu či delikatesné jedlo zahĺbení do rozhovorov s priateľmi, sa kedysi ozýval dupot vojakov.
Legenda otvorila svoje brány pred tromi rokmi
Budova vystriedala niekoľko majiteľov. Jedlo a nápoje sa tam začali podávať na prelome 18. a 19. storočia, kedy v jednoposchodovom dome otvorili hostinec. Netrvalo dlho a budova sa premenila na luxusný hotel. Novým majiteľom sa stal Jozef Schiffbeck. Ako roky plynuli, terajšia Slávia poslúžila viacerým účelom. Bola tu napríklad aj škola šermu talianskeho majstra či obchodný dom. V 20. storočí sa zo Slávie stalo to, čím je aj dnes – luxusnou kaviarňou s vyšperkovaným interiérom a výhľadom na Štátne divadlo Košice.
Táto národná kultúrna pamiatka sa však do povedomia dostala aj vďaka hudobnej relácii Kaviareň Slávia. V roku 2010 zatvorila svoje brány. Košičania okolo nej päť rokov prechádzali a s napätím čakali, kedy sa opäť dostane do prevádzky. Modernú, no zároveň historicky vznešenú reštauráciu a kaviareň opäť otvorili v novembri 2015. Slávia je zároveň už rok aj boutique hotelom s 19 izbami troch kategórií v jedinečnom secesnom štýle.
Šéfkuchár roka 2018 varí v Slávii
Slávia je síce legendou, ale top reštauráciu z nej robí najmä kvalitný tím ľudí. Šéfkuchárom je rodený Košičan Juraj Hruška. Pracoval vo Francúzsku, Írsku i Česku. Skúsenosti zbieral u viacerých európskych šéfkuchárov ocenených prestížnymi michelinskými hviezdičkami. Patrí tiež medzi absolventov odbornej školy pre profesionálnych kuchárov s medzinárodným certifikátom – Yves Thuries Culinary Academy. Je jedným zo zakladajúcich členov Gourmet Klubu Slovensko a stal sa dokonca šéfkuchárom roka 2018. Ocenenie Gurmán Awards udeľuje gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku.
Juraj Hruška stál pri novootvorení Slávie, ktorá patrí dnes medzi špičku reštaurácií na Slovensku. Vytvoril totiž unikátny jedálny lístok. Každý šéfkuchár má svoj koncept, svoju filozofiu, víziu a v neposlednom rade rukopis. „Základom je, že mojim hosťom chutí. Mám svojský rukopis najmä tým, že som zástancom slovenskej kuchyne a slovenských surovín. Neustále však chodím na rôzne stáže a sympóziá. Človek sa neustále musí učiť a zlepšovať.“ Juraj Hruška vraví, že je veľký pôžitkár, ktorý cestuje predovšetkým kvôli jedlu. „Špecializujem sa na francúzsku kuchyňu. Je to pre mňa alma mater – ich technologická úprava, kombinácia ingrediencií a podobne,“ dodáva.
Okrem lososa a bravčových líčok šéfkuchár všetko pripravuje zo slovenských produktov a surovín. „Krvopotne produkty zháňam po našich farmách. Ak je niekto presvedčený o tom, že má kvalitný a poctivý produkt v súlade s prírodou, budem veľmi rád, ak mi ho pošle alebo sa ním príde jednoducho pochváliť.“
Šéfcukrárka z Mexika
Skúsený a kvalitný tím obohacuje aj ďalší jedinečný človek. Je ňou Mexičanka Carolina Garcia, ktorá sa v metropole východu udomácnila pred niečo vyše tromi rokmi. Do našich končín ju zaviala láska. So Slovákmi pracovala v Miami a do jedného z nich sa zamilovala. Vďaka láske sa teraz Slávia môže pýšiť výnimočnou šéfcukrárkou. Jej vášeň k pečeniu vzbĺkla, keď bola dieťa. Carolinina mama aj stará mama boli skvelé kuchárky a ju vždy lákali sladké vône kuchyne. Vyštudovala šesťročnú kulinársku školu. Najprv však chcela byť kuchárkou.
„Keď som musela čistiť ryby, tak som si uvedomila, že to nie je pre mňa. Zamilovala som si cukrárstvo, kde je všetko krásne voňavé.“ Predtým, ako prišla do Košíc, žila v Dubaji a Miami. Vďaka cestovaniu a práci na troch kontinentoch získala množstvo skúseností a spoznala svetoznáme dezerty. Mnohé z nich pripravuje práve v Slávii. Carolina neustále sleduje a uplatňuje nové trendy a techniky. Obľubuje rôznorodosť a pestrosť textúr, chutí a tvarov dezertov.
Vianočné degustačné menu
Od znovuotvorenia reštaurácie a kaviarne prešli tri roky. Slávia pripravuje jedlá s vyše storočnou tradíciou, ktoré sú inšpirované pôvodnou ponukou predchodcu Slávie – hotela Schifbeck. Okrem toho už tretí rok po sebe pripravuje aj Vianočné degustačné menu, ktoré môžete prísť ochutnať až do 23. decembra. Menu pripravil šéfkuchár Juraj Hruška a dezert vymyslela šéfcukrárka Carolina Garcia. Vianočné menu tvorí tradičná kapustnica, plnené morčacie stehno s gaštanmi a marhuľami, tekvicovo-žemľová knedľa, tekvicové pyré, slivková omáčka a v neposlednom rade sladká pochúťka – originálny dezert.
„Som zástanca tradícií, preto aj tento rok je súčasťou menu kapustnica. Obsahuje výborné údené mäso, klobásu, sušené slivky, huby a dobrú kapustu. Hlavné jedlo spája vianočné chute, vône a suroviny. Je tam cítiť teplo domova a blížiace sa sviatky pokoja,“ hovorí šéfkuchár.
Vianočný dezert má názov Mikulášska čapica. „Minulý rok sa dezert podobal na malého soba Rudolfa s parohmi a červeným nosom. Chceli sme tematicky nadviazať na minuloročný dezert. Tentoraz je súčasťou menu Mikulášska čapica. Obsahuje typické vianočné korenie – škoricu, zázvor, vanilku… Dezert je obalený červenou glazúrou. Na vrchu je marshmallow, ktorý znázorňuje brmbolec,“ vysvetľuje šéfcukrárka.
K vianočnému menu za 17, 90 eur si môžete objednať aj vianočný punč a iné horúce nápoje, ktoré k nemu náramne pasujú a svojou vôňou a chuťou podčiarknu sviatočnú atmosféru.
Vďaka skúsenostiam a oceneniam šéfkuchára a šéfcukrárky sa môže Slávia pochváliť aj tým, že patrí medzi top reštaurácie v Košickom kraji za rok 2017. „Získali sme aj prestížne ocenenie Zlatá vidlička. Udeľuje sa na základe hodnotení, ktoré vykonávajú odborní hodnotitelia spoločnosti Gurmán na Slovensku. Slávia je dokonca číslo jeden z 249 reštaurácií v Košickom kraji na najväčšej cestovateľskej webovej stránke TripAdvisore (obsahuje predovšetkým recenzie hotelov, pamiatok i reštaurácií – pozn. red.),“ hovorí generálny manažér Slávie Norbert Molnár.