Vyskúšajte naše tradičné veľkonočné recepty
Čas Veľkej noci je tu. Páni kujú šibalské plány na olievačku, pripravujú korbáče a vedrá s vodou. Dámy zas kuchtia dobroty, ktoré k veľkonočným sviatkom neodmysliteľne patria. Inšpirujte sa našimi chutnými receptami.
Hrudka
Na stole v tento deň nemôže predsa chýbať hrudka. Katka vie, že na Slovensku sa pripravuje sladká aj slaná verzia. Ona ale uprednostňuje tú na slano, do ktorej zvykne pridať nakrájaný medvedí cesnak alebo pažítku. Keďže tento recept bol po minulé roky veľmi úspešný, vie, že všetkým bude chutiť opäť.
Potrebujeme:
- 1 L mlieka
- 8 ks vajec
- 1 KL soli
Postup:
Vo veľkom hrnci necháme zohriať mlieko. V miske si dobre vymiešame vajíčka spolu so soľou (prípadne cukrom a hrozienkami). Za stáleho miešania potom masu vlejeme do vriaceho mlieka a intenzívne miešame do zhustnutia (ľahko sa prichytáva na dno). Keď sa vajíčka uvaria (cca 8-10 minút), zlejeme do gázy-plienky a necháme stiecť. Ideálne je zavesiť hrudku na varechu, aby visela. Bude mať krajší tvar.
Jeden spôsob ukončenia je, že po odkvapkaní prebytočnej vody a stuhnutí ju môžeme uložiť na tanier a konzumovať.
Alebo môžme hrudku položiť na plech vyložený mastným papierom. Necháme ju zapiecť vo vyhriatej rúre pri 180°C , aby chytila žlto-hnedú farbu. Použiť sa dá aj miesto syra do šalátov, nakrájanú na drobné kocky. Tiež ako veľký plátok syra na chlebík.
Mäsová plnka
Pre ozajstných hladošov Katka pripravuje ďalšiu skvelú dobrotu. Pečená mäsová plnka, ktorú v ich rodine pripravujú už dlhé roky. U niekoho sa síce tento pokrm nepripravuje. To ale nie je prípad Kvietkovcov.
Potrebujeme:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 300 g údeného vareného kolienka nakrájaného na kocky
- 8 vajec
- 5 rožkov
- soľ
- čierne korenie
- pažítku
- olej
- strúhanka na vysypanie formy
Postup:
Bravčové a údené mäso zmiešame, okoreníme, pridáme žĺtky a vo vode rozmočené posekané rožky. Dobre premiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a jemne zapracujeme do mäsovej hmoty. Formu na srnčí chrbát (nie silikónovú) vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Mäsovú zmes vylejeme do formy a pečieme pri teplote 200°C, kým na povrchu nezhnedne. Potom stiahneme na 150°C a dopekáme.
Vedeli ste?
Prvé čokoládové vajce bolo vyrobené v Nemecku v 19. storočí. Najväčšie veľkonočné čokoládové vajce na svete vyrobili minulý rok v Argentíne. Bolo vysoké 8 metrov, vážilo 4 tony a pripravovalo ho 27 pekárov.