Vyskúšajte zdravé a sladké desiate nielen pre školákov
Školský rok sa nám už začal a s tým súvisia aj nápady na desiatu pre naše ratolesti. Ak si lámete hlavu nad tým, čo chutné a zdravé pripraviť vašim školákom. Dajte šancu týmto dobrotám.
[ad][/ad]Ovocný chia puding
Potrebujeme:
- 2-3 lyžičky chia semienok
- 1 banán
- 100 ml mandľového mlieka
- 1 lyžica sušenej goji
- 1 lyžička datľového sirupu alebo dve datle
Postup: Chia semienka a goji namočíme aspoň na 10 minút do mandľového mlieka. Pridáme datľový sirup alebo nie príliš suché datle a rozmixujeme dohladka. Potom primiešame pokrájaný banán, vlejeme do misky, ozdobíme niekoľkými kúskami goji a podávame alebo necháme odstáť v chladničke.
[ad2][/ad2]Pokračovanie článku je na ďalšej strane.
[break][/break]Cuketový chlebíček
Potrebujeme:
- jeden a pol šálky bezlepkovej múky
- ¼ čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky muškátového orieška
- ½ lyžičky sódy
- 2 vajcia
- ¾ šálky kokosového cukru alebo 2 lyžice medu
- ½ šálky kokosového oleja
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka olúpanej a nastrúhanej cukety
- ½ šálky hobliniek z horkej čokolády
Postup: Predhrejte si rúru na 175 °C. Zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, korenie, sódu a cukor. V oddelenej mise zmiešajte vajcia. Pridajte kokosový olej, vanilku, cuketu a čokoládové guličky. Zmiešajte suché a mokré ingrediencie. Zmes vlejte do formy vymastenej olejom alebo maslom. Pečte 50 minút alebo do dôkladného prepečenia.
Pokračovanie článku je na ďalšej strane.
[break][/break]Nepečené guľôčky
Potrebujeme:
- hrnček sušených jabĺk
- hrnček lieskových orechov
- hrnček vykôstkovaných datlí
- 2 lyžice holandského kakaa
[ad2][/ad2]
Postup: Sušené jablká a datle nakrájajte na menšie kúsky, prelejte v sitku vriacou vodou a nechajte odkvapkať. Orechy opražte nasucho na panvici, až sa začnú odlupovať šupky, ktoré potom pomocou utierky odstráňte a ešte horúce ich spolu s jablkami, datľami a kakaom rozmixujte na pevnú hmotu (pri mixovaní môžete pridať trochu vody). Tvarujte malé guľôčky. Do zmesi môžete pridať aj škoricu a štipku soli.
Zdroj: NATURHOUSE