fbpx
logo
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Košice
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • AKCIA VALENTÍN

31. 3. Benjamín

logo
Domovská stránka
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Poisťovníctvo
  • Reality
Kultúra
  • Divadlo
  • Film a TV
  • Hudba
  • Knihy
  • Umenie
Ľudia
  • Názory
  • PODCAST
  • Príbehy
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • Iné správy zo športu
  • KHL
  • MOTOR šport
  • Ostatné športy
  • Tenis
  • Vodné športy
  • Vodný slalom
Štýl
  • Bývanie
  • Cestovanie
  • Gastronómia
  • Hobby
  • Iné
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Záhrada
  • Zdravie
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Zaujímavosti
  • Anketa
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Štýl / Hobby / Aby huby dlho vydržali
Hobby
14.09.2020 | 22:20

Aby huby dlho vydržali

Začína sa pravá hubárska sezóna. Teplo a vlhko vyháňa aj sviatočných hubárov do lesa. Prinášame osem spôsobov, ktoré vám určite pomôžu pri spracovaní tejto lahôdky.
Aby huby dlho vydržali

Začína sa pravá hubárska sezóna. Teplo a vlhko vyháňa aj sviatočných hubárov do lesa. Prinášame osem spôsobov, ktoré vám určite pomôžu pri spracovaní tejto lahôdky.

1. Sušenie

Nečervivé huby nakrájajte na plátky hrubé asi 3 mm a dajte ich sušiť. Ideálna je sušička, ak ju však nemáte k dispozícii, vhodné sú aj rámy so sieťkou, ktoré je potrebné umiestniť v prievane a v tieni. Neodporúčame noviny, pretože sa na ne plátky prilepia.

Na konci dosušte v rúre – kúsky húb sa musia lámať, nie ohýbať. Uskladnite ich v sklenených fľašiach, do ktorých pridajte aspoň 2 bobkové listy. Pred použitím ich namočte do horúcej vody alebo mlieka. Keď zmäknú, ešte raz ich prepláchnite. 

Najlepšie sa huby uchovávajú sušením na sieťke. Foto: TASR
Najlepšie sa huby uchovávajú sušením na sieťke. Foto: TASR

2. Mrazenie

Pevnejšie huby očistite a nakrájate. Buď ich zamrazte iba tak, ako sú, v mikroténovom vrecúšku, alebo ich vložte do misy s trochou masla. Misu dajte na 2 minúty do mikrovlnej rúry. Potom premiešajte a nechajte vychladnúť. Takto spracovanú zmes vložte do plastových škatuliek alebo vrecúšok a zamrazte. Vydržia asi pol roka. Rýdziky však tento spôsob skladovania nemajú rady. Pri mrazení zhorknú.

[ad][/ad] 

3. V octe

Malé pevné huby povarte asi 20 minút v náleve z litra vody, lyžice soli, čierneho korenia, nového korenia, bobkového listu, zeleru, mrkvy a petržlenu. Medzitým si pripravte druhý nálev, napríklad z Deka. Predvarené huby nechajte odkvapkať, plňte spolu so zeleninou do malých fľaštičiek. Zalejte octovým nálevom, uzavrite a sterilizujte 25 minút. Vydržia rok a sú vhodnou prílohou k mäsu.

4. V soli

Pevné huby nakrájajte na štvrtky, rozložte a nechte niekoľko hodín oschnúť. Potom ich natlačte do fliaš a každú vrstvu zasypte soľou. Na kilogram húb použite 250 g soli. Posledná vrstva bude soľ. Fľašu poriadne uzavrite a uchovávajte v tmavej a chladnej miestnosti. Takto vydržia pol roka. Huby sú vhodné do omáčok či polievok, ale opatrne so solením.

[ad2][/ad2]

Pokračovanie článku je na ďalšej strane. 

[break][/break]

5. Kvasenie

Celé hlavičky húb povarte v osolenej vode asi 2 minúty. Prudko ich ochlaďte studenou vodu. Do súdka tesne vedľa seba natlačte hlavičky. Keď je súdok plný, zalejte huby nálevom pripraveným tak, že na liter vody pridáte 50 g soli, 20 g cukru, lyžicu kyslého mlieka, čierne korenie, nové korenie, cesnak a cibuľu. Aby boli huby ponorené, zaťažte ich kameňom, ako sa to robí pri kvasení kapusty.

Nechajte ich pri izbovej teplote kvasiť asi dva týždne. Potom súdok preneste do chladu. Aj takto uskladnené huby vydržia asi pol roka a sú vhodnou a ľahko stráviteľnou prílohou k mäsu.

[ad][/ad] 

6. V tuku

V hrnci rozpusťte masť, pridajte zhruba dvojnásobné množstvo na kocky pokrájaných húb. Na miernom plameni nechajte vydusiť, až budú huby ako škvarky. Nalejte do suchých fliaš, zaviečkujte a postavte dnom nahor. Takto upravené huby vydržia tri mesiace. Môžete si ich natierať aj s masťou na chlieb, ale vhodné sú aj pod pečené mäso.

7. Vo vlastnej šťave

Duste primerane osolené huby na miernom ohni asi 20 minút. Netreba ich podlievať vodou, pustia svoju vlastnú šťavu. Naložte ich do fliaš, uzavrite a sterilizujte 50 minút. Vydržia rok ako polotovar do omáčok, polievok či omeliet.

8. Hubová pasta 

Huby pokrájajte a duste v malom množstve vody. Rozmixujte a prudko povarte. Môžete osoliť a okoreniť. Výsledná konzistencia by mala byť ako hustý sirup. Vriacu pastu nalejte do malých fliaš. Uzavrite a postavte hore dnom. Pasta vydrží asi rok a môžete ju použiť ako korenie do polievok či omáčok. Takto viete spracovať aj huby horšej kvality.

[ad2][/ad2] 

Zaujalo vás niečo vo vašom okolí? Napíšte nám na [email protected]
Jana Vargová
14.09.2020
Zdieľať:

Najnovšie články

Thumbnail
Správy
31.03.2023 | 8:00
Internet obletela fotografia pápeža v štýlovej bunde. Má to však háčik
Thumbnail
Košice
30.03.2023 | 18:46
Premiér Eduard Heger navštívil UNLP v Košiciach
Thumbnail
Košice
30.03.2023 | 18:45
Samosprávy sú podľa prezidentky kľúčový prvok fungovania štátu
Thumbnail
Košice
30.03.2023 | 16:11
Košičania sa môžu na Aničke prechádzať po novom asfalte
Thumbnail
Slovensko
30.03.2023 | 16:00
Údajne dostal doživotný zákaz filmovať na území TANAP-u. Kde je pravda?
Thumbnail
Slovensko
30.03.2023 | 15:48
Kriminalisti zadržali za predaj ,,fejkov” štyri osoby na východnom Slovensku
Thumbnail
Tlačová správa
30.03.2023 | 14:57
Klub akcionárov podporí komunikáciu dlhopisového programu VVS
Zobraziť ďalšie články

Horoskop

Baran

Do nového roka vstúpte s odvahou a odhodlaním. Január vám prináša šancu urobiť to, čo už dlho odkladáte. Do úvahy berte ale aj možné prekážky ale vaša snaha bude stáť za to.

Zobraziť ďalšie horoskopy
KOŠICE:DNES
1 2
1 / 1
1 2
/ Štýl / Hobby / Aby huby dlho vydržali
Hobby
09.10.2017 | 22:11

Aby huby dlho vydržali

Boh hubárov sa konečne zľutoval a milovníkom tejto pochúťky spôsobil priam ošiaľ. Z každého lesa vidieť vychádzať spokojných ľudí s plnými košíkmi.
Aby huby dlho vydržali

Boh hubárov sa konečne zľutoval a milovníkom tejto pochúťky spôsobil priam ošiaľ. Z každého lesa vidieť vychádzať spokojných ľudí s plnými košíkmi. Ako však s nimi naložiť?

Prinášame osem spôsobov, ktoré vám určite pomôžu pri spracovaní tejto lahôdky.

1. Sušenie
Nečervivé huby nakrájajte na plátky hrubé asi 3 mm a dajte ich sušiť. Ideálna je sušička, ak ju však nemáte k dispozícii, vhodné sú aj rámy so sieťkou, ktoré je potrebné umiestniť v prievane a v tieni. Neodporúčame noviny, pretože sa na ne plátky prilepia. Na konci dosušte v rúre – kúsky húb sa musia lámať, nie ohýbať. Uskladnite v sklenených fľašiach, do ktorých pridajte aspoň 2 bobkové listy. Pred použitím ich namočte do horúcej vody alebo mlieka. Keď zmäknú, ešte raz ich prepláchnite. Ak zbierate bedle, nožičky nevyhadzujte. Rozoberte ich na tenké prúžky a nechajte vysušiť. Pomeľte a máte fantastické hubové korenie. 

2. Mrazenie
Pevnejšie huby očistite a nakrájate. Buď ich zamrazte iba tak ako sú v mikroténovom vrecúšku, alebo ich vložte do misy s trochou masla. Misu dajte na 2 minúty do mikrovlnej rúry. Potom premiešajte a nechajte vychladnúť. Takto spracovanú zmes vložte do plastových škatuliek alebo vrecúšok a zamrazte. Vydržia asi pol roka. Rýdziky však tento spôsobu skladovania nemajú rady. Pri mrazení zhorknú.

3. V octe
Malé pevné huby povarte asi 20 minút v náleve z litra vody, lyžice soli, čierneho korenia, nového korenia, bobkového listu, zeleru, mrkvy a petržlenu. Medzitým si pripravte druhý nálev, napríklad z Deka. Predvarené huby nechajte odkvapkať, plňte spolu so zeleninou do malých fľaštičiek. Zalejte octovým nálevom, uzavrite a sterilizujte 25 minút. Vydržia rok a sú vhodnou prílohou k mäsu.

4. V soli
Pevné huby nakrájajte na štvrtky, rozložte a nechte niekoľko hodín oschnúť. Potom ich natlačte do fliaš a každú vrstvu zasypte soľou. Na kilogram húb použite 250 g soli. Posledná vrstva bude soľ. Fľašu poriadni uzavrite a uchovávajte v tmavej a chladnej miestnosti. Takto vydržia pol roka. Huby sú vhodné do omáčok či polievok, ale opatrne so solením. 

5. Kvasenie
Celé hlavičky húb povarte v osolenej vode asi 2 minúty. Prudko ich ochlaďte studenou vodu. Do súdka tesne vedľa seba natlačte hlavičky. Keď je súdok plný, zalejte huby nálevom pripraveným tak, že na liter vody pridáte 50 g soli, 20 g cukru, lyžicu kyslého mlieka, čierne korenie, nové korenie, cesnak a cibuľu. Aby boli huby ponorené, zaťažte ich kameňom, ako sa to robí pri kvasení kapusty. Nechajte ich pri izbovej teplote kvasiť asi dva týždne. Potom súdok preneste do chladu. Aj takto uskladnené huby vydržia asi pol roka a sú vhodnou a ľahko stráviteľnou prílohou k mäsu.

[ad][/ad]

6. V tuku
V hrnci rozpusťte masť, pridajte zhruba dvojnásobné množstvo na kocky pokrájaných húb. Na miernom plameni nechajte vydusiť, až budú huby ako škvarky. Nalejte do suchých fliaš, zaviečkujte a postavte dnom nahor. Takto upravené huby vydržia tri mesiace. Môžete si ich natierať aj s masťou na chlieb ale vhodné sú aj pod pečené mäso. 

7. Vo vlastnej šťave
Duste primerane osolené huby na miernom ohni asi 20 minút. Netreba ich podlievať vodou, pustia svoju vlastnú šťavu. Naložte ich do fliaš, uzavrite a strerilizujte 50 minút. Vydržia rok ako polotovar do omáčok, polievok, či omeliet. 

8. Hubová pasta
Huby pokrájajte a duste v malom množstve vody. Rozmixujte, a prudko povarte. Môžete osoliť a okoreniť. Výsledná konzistencia by mala byť ako hustý sirup. Vriacu pastu nalejte do malých fliaš. Uzavrite a postavte hore dnom. Pasta vydrží asi rok a môžete ju použiť ako korenie do polievok či omáčok. Takto viete spracovať aj huby horšej kvality.

Jana Vargová
09.10.2017
Zdieľať:

Najnovšie články

Thumbnail
Správy
31.03.2023 | 8:00
Internet obletela fotografia pápeža v štýlovej bunde. Má to však háčik
Thumbnail
Košice
30.03.2023 | 18:46
Premiér Eduard Heger navštívil UNLP v Košiciach
Thumbnail
Košice
30.03.2023 | 18:45
Samosprávy sú podľa prezidentky kľúčový prvok fungovania štátu
Thumbnail
Košice
30.03.2023 | 16:11
Košičania sa môžu na Aničke prechádzať po novom asfalte
Thumbnail
Slovensko
30.03.2023 | 16:00
Údajne dostal doživotný zákaz filmovať na území TANAP-u. Kde je pravda?
Thumbnail
Slovensko
30.03.2023 | 15:48
Kriminalisti zadržali za predaj ,,fejkov” štyri osoby na východnom Slovensku
Thumbnail
Tlačová správa
30.03.2023 | 14:57
Klub akcionárov podporí komunikáciu dlhopisového programu VVS
Zobraziť ďalšie články

Horoskop

Blíženci

V januári si dajte pozor na vzťahy. Aj napriek mnohým povinnostiam sa venujte nielen rodine a partnerovi, ale aj kamarátom, ktorých ste ku koncu roka zanedbávali.

Zobraziť ďalšie horoskopy
KOŠICE:DNES
1 2
1 / 1
1 2
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • Iné správy zo športu
  • KHL
  • MOTOR šport
  • Ostatné športy
  • Tenis
  • Vodné športy
  • Vodný slalom
Kultúra
  • Divadlo
  • Film a TV
  • Hudba
  • Knihy
  • Umenie
Zaujímavosti
  • Anketa
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Bývanie
  • Cestovanie
  • Gastronómia
  • Hobby
  • Iné
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Záhrada
  • Zdravie
Ľudia
  • Názory
  • PODCAST
  • Príbehy
  • Rozhovory
KOŠICE:DNES logo
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | Copyright © 2023 KOŠICE: DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Cookies používame na optimalizáciu vašich webových stránok a našich služieb.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Administrácia služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Predvoľby
{title} {title} {title}