Desať dobrých hubárskych rád
Hubárska sezóna je v plnom prúde. A Slováci hubárčenie milujú. Dávajte však pozor, čo si vkladáte do košíčka. Hovorí sa totiž, že každá huba je jedlá, niektorá však iba raz…
Keď sa už na huby vyberiete, nezabudnite na vhodné oblečenie, pevnú obuv a vhodný košík.
Len tie, ktoré poznáte
Vždy vkladajte do košíka iba huby, ktoré bezpečne poznáte. Nikdy ich neposudzujte iba podľa jedného znaku. Sfarbenie klobúčika môže byť napríklad rôzne aj u rovnakého druhu. Ani „suknička“ nie je dôkazom, že je huba jedovatá. Má ju napríklad aj bedľa jedlá.
Mladé a zdravé
Nadmerne vlhké, obhryzené slimákmi či staré a plesnivé huby nezbierajte. Myslite na to, že aj zver v lese si potrebuje nájsť potravu. Nerozkopávajte ich, jednoducho ich nechajte rásť tak, ako sú. Na jedenie sú najvhodnejšie mladé a zdravé plodnice.
Neochutnávajte
Podľa chuti sa nedá jednoznačne určiť, či je huba jedlá. Ale dá sa aj veľmi malým množstvom priotráviť! Niekedy môže stačiť oblízanie ruky, v ktorej ste hubu držali! Jediná huba, ktorú viete presne určiť podľa chuti, je plávka. Horké a pálivé sú nejedlé, sladkasté a skoro bez chuti sú naopak jedlé. Najprv však musíte presne vedieť určiť, ktorá huba je plávka. U žiadnych iných húb toto pravidlo neplatí!
[ad][/ad]Huby neodrezávajte
Mnoho hubárov nachádza v lese orezané kúsky húb, ktoré im dávajú na známosť, že lesom sa už prehnala horda ľudí a že aj niečo našli. Pri zbere by ste ich však orezávať nemali. Keď ju vytočíte zo zeme, iba ju jemne očistite nožom. Iba celá huba sa dá presne a bezpečne určiť.
Aj jedlé môžu byť nebezpečné
Jedlé huby sa nevhodným skladovaním či nesprávnou tepelnou úpravou stávajú nezdravými a môžu byť nebezpečné pre zdravie. Nikdy ich nezbierajte do igelitových vrecúšok, lebo sa sparia a aj z jedlých húb sa tak môžu stať jedovaté.
Jedlo nezohrievajte
Ak si už pripravíte hubové jedlo, odporúča sa ho nezohrievať. Následky konzumácie sa môžu podobať otravám zo skazeného mäsa. Príčinou sú toxíny vznikajúce rozkladom bielkovín.
[ad2][/ad2]Neverte poverám
Jedovatú hubu podľa mnohých rozoznáte na prvý pohľad, pretože má prsteň na nožičke, zapácha a celkovo vyzerá odpudivo. Nenechajte sa pomýliť. Mnoho húb tomuto popisu nezodpovedá, vyzerajú krásne a aj napriek tomu sú jedovaté. Len si spomeňte na takú obyčajnú muchotrávku červenú.
Mráz škodí
Ak sa vydáte do lesa po prvých mrazoch, vystavujete sa veľkému riziku otravy. Po opakovanom zmrznutí a rozmrznutí začínajú v dužnine húb rozkladné procesy, ktorých produktom sú nebezpečné toxíny.
Na noc nie
Jedlo s obsahom húb je pomerne ťažko stráviteľné. Ak ste aspoň raz vyskúšali pred spaním hubovú praženicu, určite viete, o čom je reč. Najlepší spánok je s ľahkou večerou a huby do tejto kategórie určite nepatria. Premenia sa akoby na kameň, ktorý vás bude omínať celú noc.
Buďte ohľaduplní
Nemusíte sa po každom hubárčení trikrát pokloniť na všetky svetové strany a ďakovať lesu za jeho dary. Ale určite tiež nemusíte les vyzbierať do poslednej huby. Zbierajte iba toľko, koľko dokážete spracovať. Huby, ktoré nezbierate alebo nepoznáte, nechajte v zemi. Možno za vami ide hubár, ktorý práve také zbiera. V lese sa správajte ako ľudia a nie ako divá zver. Predbiehať sa na hubárskom chodníčku tiež nie je práve najslušnejšie.
[ad3][/ad3]