Do lesa sa chodí za oddychom, nie na preteky, kto nazbiera viac
Začína sa pravá hubárska sezóna. Teplo a vlhko vyháňa aj sviatočných hubárov do lesa. Dávajte si však pozor, čo vkladáte do košíka. Nezabúdajte, že každá huba je jedlá, niektorá však iba raz…
Keď sa už na huby vyberiete, určite sa vhodne oblečte, obujte si pevné topánky a, samozrejme, zoberte si aj vhodný košík.
Len tie, ktoré poznáte
Vždy vkladajte do košíka iba huby, ktoré bezpečne poznáte. Nikdy ich neposudzujte iba podľa jedného znaku. Sfarbenie klobúčika môže byť napríklad rôzne aj u rovnakého druhu. Ani „suknička“ nie je dôkazom, že je huba jedovatá. Má ju napríklad aj bedľa jedlá, alebo jedna z najchutnejších húb – muchotrávka červenkastá.
Mladé a zdravé
Nadmerne vlhké, obhryzené slimákmi či staré a plesnivé plodnice nezbierajte. Myslite na to, že aj zver v lese si potrebuje nájsť potravu. Nerozkopávajte ich, jednoducho ich nechajte rásť tak, ako sú. Na jedenie sú najvhodnejšie mladé a zdravé plodnice.
Neochutnávajte
Podľa chuti sa nedá jednoznačne určiť, či je huba jedlá. Ale dá sa priotráviť aj veľmi malým množstvom! Niekedy môže stačiť oblízanie ruky, v ktorej ste hubu držali! Jediná huba, ktorú viete presne určiť podľa chuti, je plávka. Horké a pálivé sú nejedlé, sladkasté a skoro bez chuti sú naopak jedlé. Najprv však musíte presne vedieť určiť, ktorá huba je plávka. U žiadnych iných húb toto pravidlo neplatí!
[ad][/ad]Huby neodrezávajte
Mnoho hubárov nachádza v lese orezané kúsky húb, ktoré im dávajú na známosť, že lesom sa už prehnala horda ľudí a že aj niečo našli. Pri zbere by ste ich však orezávať nemali. Keď ju vytočíte zo zeme, iba ju jemne očistite nožom. Iba celá huba sa dá presne a bezpečne určiť.
Aj jedlé môžu byť nebezpečné
Jedlé huby nevhodným skladovaním či nesprávnou tepelnou úpravou môžu byť nebezpečné pre zdravie. Nikdy ich nezbierajte do igelitových vrecúšok, lebo sa sparia a aj z jedlých húb sa tak môžu stať jedovaté.
Jedlo nezohrievajte
Ak si už pripravíte hubové jedlo, odporúča sa ho nezohrievať. Následky konzumácie sa môžu podobať otravám zo skazeného mäsa. Príčinou sú toxíny vznikajúce rozkladom bielkovín.
Na noc nie
Jedlo s obsahom húb je pomerne ťažko stráviteľné. Ak ste aspoň raz vyskúšali pred spaním hubovú praženicu, určite viete, o čom je reč. Najlepší spánok je s ľahkou večerou a huby do tejto kategórie určite nepatria. Premenia sa akoby na kameň, ktorý vás bude omínať celú noc.
Buďte ohľaduplní
Nemusíte sa po každom hubárčení trikrát pokloniť na všetky svetové strany a ďakovať lesu za jeho dary. Ale určite tiež nemusíte les vyzbierať do poslednej huby.
Zbierajte iba toľko, koľko dokážete spracovať. Huby, ktoré nezbierate alebo nepoznáte, nechajte v zemi. Možno za vami ide hubár, ktorý práve také zbiera. V lese sa správajte ako ľudia a nie ako divá zver. Predbiehať sa na hubárskom chodníčku tiež nie je práve najslušnejšie.
V Košiciach na Rooseveltovej 8 funguje hubárska poradňa. Jej hlavným cieľom je minimalizovanie otráv z konzumu húb. Pomôžu pri určovaní druhu nazbieraných húb a poinformujú o ich správnej kuchynskej úprave. Ak by ste chceli huby aj predávať, poradňa organizuje kurz pre záujemcov o zber a predaj čerstvých húb s preskúšaním znalostí a vydaním osvedčenia o odbornej spôsobilosti.
Konzultácie sa poskytujú v čase hubárskej sezóny (máj až november) každý (pracovný) pondelok od 14. do 16. hod.