fbpx
logo
  • Menu
  • Správy
  • Komentár
  • Košice
  • Politika
  • Zaujímavosti
  • AKCIA VALENTÍN

23. 3. Adrián

logo
Domovská stránka
Ekonomika
  • Doprava
  • Informatika
  • Poisťovníctvo
  • Reality
Kultúra
  • Divadlo
  • Film a TV
  • Hudba
  • Knihy
  • Umenie
Ľudia
  • Názory
  • PODCAST
  • Príbehy
  • Rozhovory
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • Iné správy zo športu
  • KHL
  • MOTOR šport
  • Ostatné športy
  • Tenis
  • Vodné športy
  • Vodný slalom
Štýl
  • Bývanie
  • Cestovanie
  • Gastronómia
  • Hobby
  • Iné
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Záhrada
  • Zdravie
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Zaujímavosti
  • Anketa
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Redakcia
  • Inzercia
  • O nás
  • Kontakt

Odoberajte novinky priamo do vášho emailu.

Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.

Napište nám Sledujte nás
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
/ Štýl / Hobby / Osem skvelých receptov z marhúľ. Takto si uchováte kúsok leta aj na zimu
Hobby
10.07.2020 | 22:01

Osem skvelých receptov z marhúľ. Takto si uchováte kúsok leta aj na zimu

Úrodu marhúľ na niektorých miestach zničilo krupobitie, ale tam, kde nezasiahlo, je úroda priam výborná. Kto nemá záhradku, určite si dobre nakúpi napríklad na trhu.
Osem skvelých receptov z marhúľ. Takto si uchováte kúsok leta aj na zimu

Úrodu marhúľ na niektorých miestach zničilo krupobitie, ale tam, kde nezasiahlo, je úroda priam výborná. Kto nemá záhradku, určite si dobre nakúpi napríklad na trhu. 

V našich končinách sa najčastejšie pripravuje marhuľový džem a kompót. Sú však aj iné spôsoby. Prinášame vám zopár osvedčených receptov. Vyskúšajte nielen klasiku, ale aj čatní alebo marhule v sladkokyslom náleve. Budete príjemne prekvapení.

Marhule patria medzi najzdravšie ovocie. V mnohých smeroch robia dobre ľudskému organizmu. Spomaľujú napríklad starnutie, znižujú hladinu cholesterolu, ale aj posilňujú imunitu. Obsahujú veľké množstvo betakaroténu, ktorý pôsobí ako prevencia nádorových chorôb a ochrana proti negatívnym vplyvom voľných radikálov. Tri marhule denne pokryjú polovicu dennej dávky provitamínu A u dospelého človeka. Odbúravajú tuky, priaznivo pôsobia na pokožku, nechty a vlasy. 

Kvôli nízkemu obsahu kalórií sa ich konzumácia odporúča pri chudnutí. Posilňujú peristaltiku čriev, zlepšujú krvný obraz, zvyšujú vitalitu a pôsobia tiež antistresovo aj proti únave.

[ad][/ad]

Marhuľový džem

Potrebujeme: na 1 kg vykôstkovaných marhúľ, 450 g cukru, 1 ČL kyseliny citrónovej
Príprava: Marhule vykôstkujeme a pokrájame na menšie kúsky. Zmiešame ich s cukrom a necháme cez noc odpočívať. Na druhý deň zmes premiestnime do hrnca a necháme dôjsť do bodu varu. Potom varíme ešte 10 minút. Džem je hotový, keď vareška zanecháva za sebou cestičku a na povrchu sa vytvorí pena. Horúci džem dáme do fliaš, uzavrieme viečkom. Na deku položíme utierku. Fľaše otočené hore dnom naukladáme na utierku a zabalíme. Necháme odstráť do druhého dňa.
TIP: Výbornú chuť džemu dodajú marhuľové kôstky. Kôstku rozbite, vylúpnite jadierko a na dno každej fľaše vložte po jednom jadierku a zalejte džemom.

Sušené marhule

Potrebujeme: 1 kg marhúľ, 1 l vody, 1 kg cukru, lyžičku kyseliny citrónovej.
Postup: Umyté marhule rozrežeme na polovice a odkôstkujeme. Ihneď ich namočíme do studenej vody s kyselinou citrónovou, aby nezhnedli. Vo vriacej vode rozpustíme cukor, pridáme marhule a varíme 5 – 10 minút. Potom ich necháme vo vode odležať na 24 hodín. Presladené ovocie vyberieme, necháme odkvapkať a sušíme najlepšie v sušičke na ovocie. Pri pomalšom sušení zhnednú.
TIP: Určite ich využijete napríklad pri vianočnom pečení do vianočky, alebo sú chutné iba tak, na maškrtenie.

foto: archív KD
foto: archív KD

Sladkokyslé marhule

Potrebujeme: 1 kg zrelých marhúľ, 250 ml octu, 150 g cukru, 250 ml vody, polovicu lyžičky nového korenia, polovicu lyžičky anízu, 1 malú feferónku, 1 hviezdičku badiánu, kúsok celej škorice. 
Postup: Marhule odkôstkujte. Do hrnca dajte vodu, ocot a cukor a vzniknutý nálev prevarte. Pridajte všetko korenie aj feferónku a povarte pár minút. Potom vložte do nálevu na dve až tri minúty polovice marhúľ a občas premiešajte. Horúce ovocie naukladajte do fliaš, zalejte nálevom a fľaše uzavrite. 
TIP: Takto pripravené ovocie je vynikajúce ku grilovanému mäsu i klobáskam.

foto: archív KD
foto: archív KD

Marhuľový sirup

Potrebujeme: 1 kg zrelých marhúľ, 500 g trstinového cukru, 0,5 l vody, šťavu z jedného citróna, 1 lyžičku kyseliny citrónovej. 
Postup: Umyté a vykôstkované plody vložíme do hrnca a zasypeme polovicou cukru, aby pustili šťavu. Ovocie zalejeme citrónovou šťavou. Cukor necháme pôsobiť aspoň 30 minút. Prilejeme vodu a varíme do úplného zmäknutia. Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom a do sirupu pridáme zvyšok cukru a kyselinu citrónovú. Všetko krátko prehrejeme, aby sa cukor rozpustil. Horúci nalejeme do čistých suchých fliaš a tie dobre uzavrieme. Ak chceme predĺžiť trvanlivosť sirupu, je potrebné ho sterilizovať.
TIP: Fľašu pred použitím sirupu pretrepte, aby sa prepojil jeho obsah. Dá sa využiť aj do čaju alebo na preliatie napríklad zmrzliny.

[ad2][/ad2]

Marhuľové cukríky

Potrebujeme: 500 g marhúľ, 350 g cukru krupica, 2 lyžice mandľového oleja.
Postup: Marhule vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Vložíme do panvice, pridáme pár lyžíc vody a rozvaríme na kašu. Rozmixujeme dohladka, postupne pridávame cukor. Privedieme opäť k varu. Hotová zmes je tmavá a zľahka sa ťahá. Na plech položíme papier na pečenie a potrieme ho olejom. Navrstvíme zmes, priklopíme druhým potretým papierom a valčekom rozvaľkáme zhruba na 5 mm placku. Necháme vychladnúť. Keď zmes stuhne, nakrájame ju na kocky. Hotové cukríky obaľujeme v cukre. 
TIP: Do cukríkov môžete pridať 1 lyžicu ružovej vody. Získajú orientálnu príchuť. 

foto: archív KD
foto: archív KD

Marhule so zázvorom

Na tri 375 ml fľaše potrebujeme: 700 g vykôstkovaných marhúľ, 350 g želírovacieho cukru, vanilkový struk, 2 lyžičky kyseliny citrónovej, 200 g čerstvého zázvoru.
Postup: Umyté a vykôstkované marhule rozmixujeme vo väčšom hrnci, pridáme želírovací cukor a dôkladne premiešame. Za stáleho miešania privedieme k varu a varíme minimálne tri minúty. Z vanilkového struku vyberieme dreň a spoločne so šupkou vložíme do ovocnej zmesi. Zázvor ošúpeme, nakrájame na plátky a pridáme k ovociu. Povaríme dve minúty. Nakoniec vmiešame kyselinu citrónovú. Z povrchu pozbierame penu, vyberieme vanilkový struk a zázvor a rozdelíme do fliaš. Horúce necháme vychladnúť pod dekou.
TIP: Vynikajúci džemík aj pri liečbe prechladnutia alebo chrípky.

Marhuľové čatní 

Čatní má pôvod v indickej kuchyni, kde je bežnou súčasťou mnohých, hlavne mäsových jedál. Všeobecne sa názov používa pre husté omáčky, pomocou ktorých sa dochucuje jedlo. Marhuľové je napríklad vynikajúce ku kačke, kuraťu alebo morke.
Potrebujeme: 1 kg nakrájaných marhúľ, 1 veľkú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml jablčného octu, 100 ml balzamikového octu, 150 g cukru krupica, 1 lyžičku zázvoru, 1 lyžičku karí, 2 lyžice oleja, 1 lyžičku soli.
Postup: Najskôr ošúpte cibuľu a cesnak. Nakrájajte ich nadrobno a osmažte na rozpálenom oleji. Do hrnca vsypte pokrájané marhule a po chvíli aj ostatné ingrediencie. Zmes miešajte tak dlho, kým sa marhule nerozvaria. Hotové čatní nalejte do čistých menších fliaš.
TIP: Ak by bolo čatní veľmi kyslé, pridajte doň cukor podľa svojej chuti. 

foto: archív kd
foto: archív KD

Domáci marhuľový likér

Na prípravu likéru potrebujeme mäkké, prezreté marhule.
Potrebujeme: 1 kg marhúľ, 1l vodky, 100 ml svätojánskej orechovice (prípadne brandy), 50 ml rumu, 5 cm celej škorice, 6 kôstok z marhúľ.
Postup: Plody najskôr umyte a vykôstkujte. Pokrájajte a rozpučte, ako sa to najviac dá. Najlepšie to ide priamo rukami. Popučené marhule dajte do veľkej fľaše, zalejte vodkou, orechovicou a rumom. Pridajte škoricu a kôstky. Celú zmes nechajte aspoň mesiac (aj dva) lúhovať. Keď si spomeniete, pokývte fľašou a zmes premiešajte. Likér potom prefiltrujte cez gázu. Naplňte ho do čistých fliaš, ktoré sa dajú dobre zazátkovať, aby sa k obsahu nedostal vzduch. 
TIP: Tento likér je vhodný skôr pre dámy. Pri veľkom množstve ovocia sa z marhúľ dá pripraviť kvas, ktorý je možné vypáliť napríklad v miestnej pálenici.

[ad3][/ad3]
Jana Vargová
10.07.2020
Zdieľať:

Najnovšie články

Thumbnail
KRPZ Košice
23.03.2023 | 17:33
Na Furči sa našlo ďalšie mŕtve telo
Thumbnail
Slovensko
23.03.2023 | 17:23
Stíhačky MiG-29 už dorazili na Ukrajinu
Thumbnail
Slovensko
23.03.2023 | 13:52
Slovákom začali do schránok prichádzať preukazy. Mali by ste ho očakávať aj vy?
Thumbnail
Košice
23.03.2023 | 13:20
REALITY S BRAŇOM ČURIM
Thumbnail
Hokej
23.03.2023 | 12:27
Oceliari môžu doma rozhodnúť o postupe do semifinále
Thumbnail
Košice
23.03.2023 | 10:26
Ľadová plocha v Športovo-zábavnom areáli na Alejovej sa bude zastrešovať
Thumbnail
Správy
23.03.2023 | 9:07
Takto vyzerajú nové policajné špeciálne vozidlá. Načo budú slúžiť?
Zobraziť ďalšie články

Horoskop

Strelec

Vzťahy s partnerom budú dobré a láska a intimita medzi partnermi sa s postupom mesiaca pravdepodobne zlepšia. Váš rodinný život bude šťastný a bude tu mier a harmónia.

Zobraziť ďalšie horoskopy
KOŠICE:DNES
1 2
1 / 1
1 2
Správy
  • Showbiznis
  • Slovensko
  • Správa dňa
  • Svet
  • Vojna na Ukrajine
Šport
  • Basketbal
  • Cyklistika
  • Futbal
  • Hokej
  • Iné správy zo športu
  • KHL
  • MOTOR šport
  • Ostatné športy
  • Tenis
  • Vodné športy
  • Vodný slalom
Kultúra
  • Divadlo
  • Film a TV
  • Hudba
  • Knihy
  • Umenie
Zaujímavosti
  • Anketa
  • História
  • Recepty
  • Zábava
  • Zaujímavosti
Štýl
  • Bývanie
  • Cestovanie
  • Gastronómia
  • Hobby
  • Iné
  • Technológie
  • Tipy na výlety
  • Záhrada
  • Zdravie
Ľudia
  • Názory
  • PODCAST
  • Príbehy
  • Rozhovory
KOŠICE:DNES logo
  • Inzercia
  • Napište nám
  • Kontakt
  • Podmienky používania
  • Štatúty súťaží
  • Press kit
  • RSS feed
  • GDPR
Code & Design by WebOps | Copyright © 2023 KOŠICE: DNES ONLINE, družstvo | Všetky práva vyhradené
Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a dát je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona.
Zdroj TASR: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Zdroj SITA: Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a záznamov zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Cookies používame na optimalizáciu vašich webových stránok a našich služieb.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Administrácia služieb Spravovať predajcov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Predvoľby
{title} {title} {title}