Bylinková záhrada vám prinesie zdravie aj relax
Sú čerstvé a aromatické, slúžia ako zdravé a chutné dochucovadlá do jedál, polievok či nápojov. Nie sú náročné na údržbu, a pritom skrášlia vašu záhradku. Začnite pestovať bylinky na záhradke alebo priamo doma.
Ako tvrdí zanietená košická záhradkárka Viera Timurová, aspoň niekoľko byliniek by malo byť súčasťou záhradky každého správneho záhradkára. Nielen, že ju skrášlia, prevoňajú, ale majú aj bohaté využitie v kuchyni.
Nenáročné na pestovanie
Bylinková záhradka nie je náročná na údržbu. Stačí ju pravidelne polievať, okopávať a strihať. Bylinky zasaďte na slnečnú stranu. Majú rady teplo a slnečné lúče. Rastú v rôznych pôdnych podmienkach. Navrch sa doporučuje dať zhruba 2/3 hliny a 1/3 piesku. V strednej a spodnej časti postačí iba hlina. Vopred je vhodné miesto pohnojiť kvalitným kompostom (ideálne takým, ktorý ste si sami pripravili). Potom už stačí len pravidelne okolo rastliniek
okopávať pôdu motykou a bylinky zalievať. Pozor však, nie prelievať! Záhradkárka odporúča situovať bylinky na jednom mieste, napríklad na konci skalky a ohraničiť ich kameňmi.
Do jedál aj nápojov
„Bylinkovú záhradku mám najmä pre radosť – svoju aj svojich blízkych, keďže im často rôzne čerstvé bylinky dávam,“ opisuje záhradkárka Viera. „Každá bylinka vonia inak. Niekedy sa len tak prejdem vedľa svojej skalky a nasávam ich vôňu.“ Ako ďalej približuje, nie je to len hobby či istá forma relaxu, bylinky majú aj široké využitie: „Používam ich na prípravu jedál. Vždy, keď varíme guláš alebo grilujeme mäso, odtrhnem z neďalekej záhrady čerstvý rozmarín, ktorý jedlo krásne ochutí. Mätu a medovku využívam na osvieženie počas horúcich letných dní do domácich limonád, dajú sa z nich pripraviť chutné sirupy. Sused mi tiež daroval aromatický aníz.“

Čo s bylinkami v zime?
Niektoré bylinky sú jednoročné (saturejka, kôpor, bazalka, petržlen), iné zas trvácne. Ak na to máte priestor, citlivejšie trválky môžete zazimovať do zimnej záhrady. Silnejšie bylinky, ako levanduľa, šalvia, tymián či rozmarín, naopak dokážu prezimovať aj vonku. Po sezóne ich stačí zostrihať a prikryť.
Záhradka aj v byte
Bylinkám sa viac darí v záhradke než v kvetináči, pretože z pôdy získavajú viac živín. Ak ale záhradku nemáte, môžete ich skúsiť pestovať aj v kvetináči. Budú však zrejme vyžadovať viac údržby. Kvetináč situujte na teplom, slnečnom mieste – na okne, balkóne či terase. Uprednostnite hlinený kvetináč pred plastovým. Jeho priemer by mal byť aspoň 20 cm. „V kvetináčoch sa darí najmä bylinkám, ktoré majú rady humóznu pôdu, ako rozmarín či bazalka,“ dodáva Viera.
7 najčastejšie využívaných byliniek
1. TYMIÁN – výborný na dochucovanie omáčok, polievok, marinád, plniek či na pizzu i na prípravu čaju
2. BAZALKA – využitie v kuchyni – do mletých a pečených mias a hydiny, čerstvá výborne chutí v zeleninových a syrových šalátoch, vhodná takisto na čaj
3. ŠALVIA – výrazná, ostro korenistá chuť, sušená sa používa ako korenie do polievok, omáčok, šalátov, grilovaných a mäsitých jedál
4. MÄTA – využiť ju môžete na osviežujúce limonády, chutný čaj či známe mojito. Hodí sa aj do kuchyne, pri príprave múčnikov, pečeného a grilovaného mäsa a rýb, omáčok, zeleniny, rýb, šalátov či bylinkového masla
5. LEVANDUĽA – môžete si namixovať svoje vlastné provensálske korenie. A to zmesou sušenej levandule, rozmarínu, oregana, tymiánu a bazalky. Samotná levanduľa sa tiež hodí k pečenému mäsu, rybám aj do jedál z húb
6. ROZMARÍN – pri príprave pečenej zeleniny, na grilovanie mäsa, celé vetvičky môžeme použiť do marinád
7. OREGANO – sušené alebo čerstvé dodá výraznú chuť aj vôňu paradajkám, šalátom, cestovinám, pizzi či pri grilovaní