Chrumkavý s nezameniteľnou vôňou. Kváskový chlieb je späť
V minulosti sa vravelo, že chlieb je večná potravina. Naše prababičky totiž vždy pri pečení nechali kus cesta, aby sa stal zárodkom ďalších bochníkov. Mnoho ľudí sa dnes vracia k tradíciám a tradičným potravinám. Piecť chlieb z kvásku, ako to robili naši predkovia, je trendom posledných rokov…
Príbeh rodinného podniku
Moderná doba prináša neustály stres a zhon. Rýchly životný štýl sa tak prejavuje aj na našom zdraví. Nie je nič výnimočné, že dnes už aj mladý človek trpí zažívacími problémami, má vysoký cholesterol, krvný tlak či dokonca cukrovku.
Čo je kvások?
Naše prababičky droždie nepoznali, chlieb preto piekli z kvásku. Aký je v tom rozdiel? Kvások neobsahuje žiadne droždie. Je to čisto iba spojenie múky a vody, kde sa po zmiešaní začnú množiť kvasinky. Aby bol kvások kvalitný, musí stáť 9 až 12 hodín. Vyžaduje starostlivosť a pozornosť. Tento proces je časovo náročnejší, ale zdravší.
Keď už váš kvások stál potrebný čas, prichádza na rad miesenie cesta a jeho zrenie. Celý proces trvá dve až tri hodiny. Cesto vymiesime a potom ho zdvihneme na jednej strane a preložíme na protiľahlú. Sú to ako štyri svetové strany. Postup sa opakuje trikrát. Po ďalších približne troch hodinách vytvarujeme bochník a vložíme do ošatky. Nasleduje finálne kvasenie, ktoré takisto trvá dve až tri hodiny.
Zdraviu prospešný
Je pravdou, že pečenie chleba z droždia je rýchlejšie, ale chlieb z kvásku je nepochybne zdravší a vydrží čerstvý oveľa dlhšie. Kvas obsahuje desiatky druhov baktérií. Kvasením dochádza k tvorbe kyseliny mliečnej, ktorá má funkciu konzervanta a zároveň ho chráni pred plesňami.
Hlavnou úlohou kvasenia je rozloženie lepku a iných ťažko stráviteľných zložiek obilia. Vedľajším produktom sú bublinky. Kým v kvásku z múky a vody nájdeme baktérie mliečneho kvasenia, čiže pre nás prospešné baktérie zlepšujúce imunitu, tak v kvásku z droždia sú baktérie tzv. alkoholového kvasenia. Tieto naše trávenie zbytočne zaťažujú a spôsobujú okrem iného prekyslenie organizmu.
Kváskový chlieb podporuje správne fungovanie krvotvorby a nervovej sústavy. Je obzvlášť vhodný pre ľudí trpiacich akné a podporuje peristaltiku čriev. Pečivo vyrobené z kvásku je zdrojom vitamínov, najmä niacinu a riboflavínu. Je vhodný aj pre diabetikov a pre ľudí s poruchou funkcie hrubého čreva. „Z hľadiska životosprávy je kváskový chlieb vhodnou alternatívou bežného chleba u ľudí trpiacich problémami s trávením. Kvások nabúrava zložitú stavbu lepku a robí chlieb ľahšie stráviteľným,“ hovorí členka predstavenstva a hlavná hygienička spoločnosti VAMEX, a.s., Košice MVDr. Eva Őtvősová.

Dnešný trend – kváskovanie
Základom kváskového chleba je teda jeho príprava bez droždia. Aditíva, stabilizátory či farbivá? V tomto chlebíku nič z toho nenájdete. Je to iba čistá chuť, ktorá na svete existuje už tisícky rokov.
Pravý kvások sa často dedil. Stačila jedna až dve lyžice kvásku (vraví sa mu matka). Potom sa už len prikrmoval múkou a vodou. Kváskovanie, teda pečenie chleba tak, ako to kedysi robili naši predkovia, sa v súčasnosti stalo trendom. Podľahli mu mnohí ľudia, ktorí si ho pripravujú doma sami, no kváskový chlieb začal prenikať aj do pekární.
Čítajte zloženie
Dnešná legislatíva nedefinuje kváskový chlieb, čo mnohí výrobcovia zneužívajú na zavádzanie zákazníkov. Treba však podotknúť, že pravý kváskový chlieb neobsahuje droždie, všetko kysnutie zabezpečuje kvások. Ten je prirodzenou súčasťou cesta, má vyššiu výživovú hodnotu, je pevnejší a vydrží dlhšie. Poctivý kváskový chlieb je o niečo kyslejší než chlieb z droždia. Nie však natoľko, aby ovplyvnil celkový pôžitok. Kyselina mliečna vytvára typickú chlebovú vôňu a prirodzene chlieb konzervuje. Striedka je krásne pórovitá a kôrka chrumkavá. Ako však rozlíšiť v obchodoch pravý od falošného bez toho, aby ste ho ochutnali? Potrebné je čítať zloženie.
Pravý kváskový chlieb od VAMEXU
Kváskový chlieb má dlhší čas kysnutia a vyžaduje špecifické podmienky na zabezpečenie správneho procesu kysnutia. Kvások je potrebné doslova pestovať. Dobrý a kvalitný získate približne za 14 dní. V dnešnom uponáhľanom svete a pre tých, ktorí lásku k pečeniu nemajú, si môžete pravý kváskový chlebík kúpiť. Spoločnosť VAMEX, a.s., Košice sa o pravosť svojho kváskového chleba nebojí. Ten môžete na regáloch predajní nájsť už od začiatku decembra. „Nie je v ňom vôbec žiadne droždie. Na trhu je veľa akože kváskových, ale obsahujú ho. Náš zaručene nie,“ hovorí Mgr. Viktor Gumán, CEO spoločnosti VAMEX, a.s., Košice.
Spoločnosť VAMEX, a.s., Košice prešla dlhú cestu od malej pekárničky až k najväčšej pekárni na Slovensku, situovanej na jednom mieste. Pokrýva prevažne oblasť východného Slovenska a s obmedzeným sortimentom zásobuje aj ostatné kraje. „Snažíme sa byť čo najbližšie k našim zákazníkom, záleží nám na tradíciách a osobnom prístupe a aj z tohto dôvodu prevádzkujeme deväť špecializovaných maloobchodných predajní pod značkou Vaša pekáreň,“ dodáva Gumán.
Chlieb je už od nepamäti symbolom života. Už tisícročia slúži ako základná potravina. Chlieb, či už kváskový, celozrnný, tekvicový či pšenično-ražný, každý obsahuje minerálne látky, ktoré sú prospešné nášmu zdraviu a nedajú sa získať z iných potravín.
Tradičné recepty našich babičiek
Spoločnosti VAMEX, a.s., Košice záleží na tradíciách, a preto sa vracia ku klasickým receptom našich babičiek. Používa suroviny prevažne regionálnych prvovýrobcov.
Parená knedľa je pripravovaná presne tak ako kedysi. Ručne, z mlieka, bez pridaných konzervantov. Vôňa pri ohrievaní vám pripomenie prázdniny u babičky.
Parené buchty sú jednoznačne legendou. Je to jedlo, ktoré oživí vaše spomienky na detstvo. Milujú ich ako dospelí, tak i deti. Orieškovo-kakaové, jahodové a slivkové… Poriadne preliate roztopeným maslom, posypané grankom alebo makom, s lahodným džemom vo vnútri. Asi jedno z najlepších múčnych jedál vôbec. Ďalšou novinkou, ktoré spoločnosť VAMEX ponúka, sú škvarkovníky so slivkovou či marhuľovou náplňou. Nepochybne si pochutíte aj na maslovom croissante, ktorý sa vám rozplynie na jazyku.

(ML)