Chutná tekvica pomáha zdraviu
Ak sa povie tekvica, mnohí si podľa vzoru Američanov predstavia divotvorné otvory v tejto oranžovej guli. Vedzte však, že tekvica má svoje využitie aj v kuchyni.
Či už ide o klasickú tekvicu alebo hokkaido, nebojte sa ju spracovať. Vaše telo aj žalúdok to určite poteší.
Čo je to tekvica
S tekvicou sa môžeme stretnúť v mnohých rôznych podobách. Táto americká plodina je jednou z najstarších kultivovaných rastlín a pre Slovákov najtypickejším predstaviteľom je tekvica obyčajná. Áno, to je presne tá oranžová, ktorú si mnohí z nás spájajú viac než s jedlom, s americkými reklamami na halloween. Týmto však nekončíme, okrem okrasných tekvičiek patria medzi tekvice napríklad aj cukety a patizóny. Všetko môžete použiť vo svojej kuchyni.
Zelenina
To, že tekvica je zelenina, je jasné. Je to jednoročná rastlina a rastie na malých prízemných kríkoch. Obsahuje okolo 90 percent vody, je teda veľmi nízkokalorická a spĺňa ideál racionálneho stravovania. Ďalej obsahuje pomerne vysoké množstvo minerálnych látok: draslík, horčík, meď, selén, chlór a železo. Medzi najvýznamnejšie zastúpené vitamíny patrí alfa a betakarotén a vitamín A. Jednou z významných výhod, a to nielen pre dietárov, ale pre celú populáciu, je vysoký obsah vlákniny v nej.
Zdravé tuky
Keď hovoríme o tekvici, nemyslíme tým iba dužinu, ale aj tekvicové semienka, ktoré sú veľmi zaujímavým artiklom zdravej výživy. Obsahujú veľmi veľa „zdravých“ tukov. Vedeli ste, že v týchto semienkach je až 37,5 percenta tuku a oleja? Väčšina tohto tuku je s obsahom nenasýtených mastných kyselín, a to konkrétne mononenasýtených. V 100 g tekvice je tiež až 30 g bielkoviny, čo je zaujímavé číslo.
Semienka
Tekvicové semienka majú navyše veľmi zaujímavý obsah makroživín aj mikroživín. Sú dobrým zdrojom vitamínu E, obsahujú asi 35,10 mg tokoferolu na 100 g. Tiež ich súčasťou je veľké množstvo minerálov vrátane fosforu, horčíka, mangánu, železa a medi. Obsahujú fytosteroly, zlúčeniny, v ktorých bolo preukázané, že dokážu znížiť hladinu cholesterolu. Sú bohaté na zinok, čo je prirodzená ochrana pred osteoporózou. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, kyselina pantotenová, vitamín B-6 (pyridoxín) a foláty).
Podľa dostupných informácií a overených pokusov môžu tekvicové semienka pomáhať pri liečbe akné, bojuje sa nimi aj proti zväčšenej prostate či ľadvinovým kameňom. Tiež sú výborným pomocníkom proti rôznym zápalom či depresii.
Hokkaido
Jednou z najznámejších tekvíc, ktoré sú dostupné na našom trhu, je tekvica hokkaido. Tá sa k nám dostala iba nedávno a svoje meno dostala v Japonsku, kde bola vyšľachtená. Sto gramov tejto tekvice obsahuje 8,8 g sacharidov; 0,23 g tukov; 88,72 g vody; 8,8 g proteínov a 1,6 g vlákniny. Tekvica je bohatá na vápnik, horčík, fosfor, draslík, vápnik, vitamíny A, B a C. Čím viac je tekvica oranžová, tým vyšší je v nej obsah vitamínu A. Keďže je jej šupka veľmi tvrdá, používa sa celá a nemusí sa šúpať. Pri varení či pečení však veľmi rýchlo zmäkne.
Tip na zdravý obed
Vyskúšajte plnenú tekvicu. Potrebujete polovicu tekvice hokkaido, 100 g kuracieho mäsa, bielu kapustu, mrkvu, papriku, pór, ocot balsamico, grilovacie korenie a olivový olej. Tekvicu vydlabte a zo všetkých strán natrite olivovým olejom zmiešaným s korením. Vložte do rúry na 20 minút, aby zmäkla. Kuracie mäso pripravte na pare alebo v rúre s tekvicou. Zeleninu nakrájajte, zmiešajte a dochuťte octom a soľou. Pridajte upravenú kuracinu a zmesou naplňte upečenú tekvicu.
Viac aj „tekvicových“ receptov hľadajte na www.zdravepotravinydnes.sk.
Foto: Shutterstock