Klenoty nášho mesta: Legendárna Ryba je novou slovenskou hviezdou
Metropola východu bola v minulosti známa rozvinutým potravinárskym priemyslom. Po privatizácii v 90. rokoch však z mnohých fabrík zostali len ruiny. Zanikol mlyn, padla mliekareň či pivovar… Jedna z mála existujúcich píše svoju históriu nepretržite už od roku 1946. Hovoríme o RYBE Košice, ktorá je najnovším prírastkom úspešnej potravinárskej skupiny Tauris Group. Vďaka košickej ikone sa stala jednotkou na trhu.
Potravinárska výroba na Slovensku má svoje počiatky už v stredoveku. Od 12. storočia sa na území našej krajiny stavali vodné mlyny. V nasledujúcich storočiach sa začali budovať pivovary, nasledovali pekárstva či mäsiarstva.
Zlatý „košický“ mok
V Košiciach sa sladovnícky cech začal rozvíjať začiatkom 16. storočia (niektorí historici tvrdia, že ešte skôr). Prvé priemyselné pivovarníctvo založil v 19. storočí pivovarník Ján Bayer, keď na Floriánskej ulici postavil pivovar a potom sladovňu. Od roku 1885 sa stal jeho spoločníkom Konštantín Bauernébl. V pivovarníckom podnikaní úspešne pokračovali aj Bauernéblovi vnuci a tento pivovar sa udržal v Košiciach až do znárodnenia v roku 1948.
V polovici 20. storočia východniari začali obľubovať kolu z košického pivovaru. Okrem značiek piva Cassovar či Eisenbier sa vyrábal aj vlastný kolový nápoj pod názvom Kofola (ochranná známka nebola vtedy ešte registrovaná).
Pivo sa v Košiciach však varilo už stáročia a pivovarov bolo niekoľko. Po tom poslednom zostala sladovňa, komín na Floriánskej ulici a kaplnka. Posledný pivovar v Košiciach zatvoril svoje brány v roku 1997.
Mlyn – miesto duchov
Zlatým vekom potravinárskeho priemyslu bol najmä koniec 19. a začiatok 20. storočia. V tomto období sa na Slovensku rozvíjal najmä cukrovarský a mlynársky priemysel. Vodné mlyny boli v Košiciach základom potravinárstva. Vodu z Mlynského náhonu využívalo v minulosti aj niekoľko mlynov. Časom sa mlyn rozširoval a prestavbou v roku 1900 pohltil aj budovy priľahlých kúpeľov. V roku 1945 ho znárodnili a po roku 1948 začal fungovať národný podnik.
Najväčší mlyn v strednej Európe vyrástol v priemyselnej zóne pri Sídlisku Nad jazerom. V čase svojho fungovania dokázal ročne zomlieť stotisíc ton obilia. Košický mlyn bol sprivatizovaný v roku 1992. Maďarska spoločnosť Szabolcs Gabona Holding Rt. v roku 2003 kúpila na Slovensku štyri mlyny, jeden z nich práve v Košiciach, a jedno obilné silo. Dnes už košický mlyn nemelie, stalo sa z neho miesto duchov.
Podobný osud mali aj Východoslovenské mliekarne. Dnes v ich bývalých priestoroch na Opatovskej ceste sídli predajňa so športovým oblečením. Tento košický podnik mal pobočky napríklad v Michalovciach či Kežmarku, ktoré fungujú dodnes, no pod novou značkou.
Ryba s najdlhšou tradíciou
Nie všetky košické potravinárske spoločnosti zanikli. Ostala napríklad FRUCONA Košice či slovenská RYBA Košice, spol., s r. o. Tá nadväzuje na existenciu štátneho podniku RYBA. Svoju históriu začala písať už v roku 1946. V povojnovom období sa totiž zvýšil dopyt po rybách najmä pre nedostatok iných potravín. Základom činnosti podniku bolo spracovávať a predávať sladkovodné aj morské ryby, čerstvé, solené aj mrazené, z ktorých vyrábali rôzne druhy zavináčov či šaláty rôznych druhov. RYBA Košice prežila znárodnenie, socialistický režim, privatizáciu, kvalitatívne normy EÚ, ale aj hospodársku krízu a vstup do nadnárodných firiem. Aj preto môžeme povedať, že RYBA je najstarším fungujúcim podnikom na Slovensku a Košičania na ňu môžu byť právom hrdí.
Národná pochúťka menom Treska
RYBA Košice dnes ponúka viac ako 400 druhov produktov. Treska v majonéze už patrí medzi tradičné slovenské jedlá. Tú košickú obľubujú takmer všetci. Starší aj mladší ľudia, muži aj ženy, jednotlivci či celé rodiny. Vyrába sa už od roku 1954. Značka, ktorá zastrešuje tresky a celú rybiu produkciu, je RYBA More zdravia. Z rybích výrobkov si zákazník pod touto značkou môže vybrať rybacie šaláty, marinované ryby (receptúry patria medzi pôvodné od roku 1946), ryby údené na bukovom dreve, rybie konzervy či široké spektrum kvalitných mrazených rýb a polotovarov.
– Treska Klasik
– Treska Exklusiv
– Treska Pikant
– Treska FIT
– Treska bez konzervačných látok
Poznajú chute spotrebiteľov
Od konca roku 2016 je RYBA Košice súčasťou silnej potravinovej skupiny TAURIS GROUP. Tá do košickej firmy významne investovala. Stimuly sú zamerané aj na modernizáciu strojnotechnologického vybavenia, investičnú výstavbu budovaním a rekonštruovaním výrobných, skladových, expedičných, sociálnych priestorov a energetickej infraštruktúry spoločnosti.
„Naším nosným cieľom je zvýšiť kvalitu a produktivitu práce a znížiť energetickú náročnosť v prevádzkových podmienkach skupiny podnikov TAURIS GROUP. Ekonomické ukazovatele a dynamiku ziskovosti za posledný rok spoločného fungovania v skupine ovplyvnili najmä investície do podpory predaja. Tržby za rok 2017 predstavujú sumu 27,2 mil. eur. Časť výnosov spotrebovali transakčné náklady spojené s integráciou RYBY Košice do skupiny TAURIS GROUP. Investície do modernizácie výroby majú za cieľ dlhodobo zvyšovať objem výroby a trhový podiel RYBA Košice na slovenskom a zahraničnom trhu,“ hovorí Richard Duda, generálny riaditeľ TAURIS GROUP.
RYBA Košice patrí medzi ekonomicky silných výrobcov. „Aj preto dokážeme garantovať prísne legislatívne požiadavky na kvalitu a zloženie výrobkov. Historicky poznáme chute slovenských spotrebiteľov, naše pôvodné receptúry archivujeme od roku 1946. Skúsenosťami s výrobou, dlhodobými dôvernými vzťahmi s našimi dodávateľmi, ktorí sú garanciou kvalitných vstupov, a kvalifikovanými pracovníkmi dokážeme udržať dlhodobý trend zvyšujúcich sa nárokov na kvalitu výrobkov s filozofiou spoločenskej zodpovednosti na spokojnosť a zdravie našich zákazníkov. Vďaka novým investiciám sa zakazníci môžu tešiť na nové produkty,“ dodáva R. Duda.
(ML)
zdroj: cassovar.sk, kamnapivo.sk