Košická pizza: odkiaľ si ju objednať?
Pizza sa rozmohla všade. Vídať ju častejšie ako naše národné jedlá. V Košiciach ju ponúka takmer každá reštaurácia. Aj donášok tu pribúda ako húb po daždi, tak som vyskúšal zopár z nich za vás a poviem vám, že taký výsledok som nečakal.
Jedli ste už celý týždeň pizzu? Ja áno, kvôli tomuto článku. A žiadna donášková služba mi za to nezaplatila. Ja som platil im. Pre záchranu svojho tráviaceho systému som si dovolil objednávať aspoň rôzne druhy. Vylúčil som však slovenské „koláčové“ pizze – mutácie so slaninou, cibuľou, vajíčkom, a dokonca údeným syrom, ktoré by som skutočne nezvládol. Nech mi to národniari odpustia. Zameral som sa na tie druhy, ktoré majú s originálnou talianskou pizzou niečo spoločné. Donášky som vyberal ako bežný Košičan – tie, na ktoré som na internete ako prvé narazil. Nehodnotím rýchlosť donášky. Posvietil som si na základ každej kvalitnej pizze – cesto, kvalitu surovín, ale aj celkový dojem a hlavne chuť. Výsledkom som ostal prekvapený. Nie je pizza ako pizza.
PIZZA SERVIS BONO
Peperone
5,50 € /600g
Keď som túto pizzu uvidel, zľakol som sa, či moje telo znesie toľko syra naraz a tŕpol som, čo sa skrýva pod ním. Chuť neviem stále opísať, ale pizza bola taká mastná, že takmer presvital aj kartón na krabici. Cesto ako buchta, ktorá sa trhala pod váhou syra a surovín. Za mňa: Ďakujem, takúto pizzu si neprosím.
Hodnotenie: 1

ALTE CAFE
Klasická Alte
4,95 € /700g
Síce mi prišla ako chutne vyzerajúca pizza s tenkým cestom, ktoré mám tak rád, ale ostal som mierne sklamaný. Komponenty pizze boli celkom v poriadku, ale neboli chuťovo výrazné. Paradajkový podklad mi pripomínal klasický paradajkový pretlak s cesnakom, čo nebolo to, načo mám chuť pri slove pizza. Táto pizza neurazí, ale ani nenadchne, preto jej za seba dávam polovicu bodov.
Hodnotenie: 2,5
PIZZA PIZZA
Bazilla pesto
5,50 € /560g
Túto pizzu musím pochváliť hlavne za výslednú chuť. Kombinácia bazalkového pesta, riccoty a cherry paradajok bola úžasná. Suroviny, aspoň podľa chuti, kvalitné. Cesto bolo chuťovo dobré, avšak na niektorých miestach až veľmi vlhké. Ale je to skôr o mojich požiadavkách. Táto pizza je typický príklad, ako sa kvalitné suroviny premenia na úžasnú chuť.
Hodnotenie: 4
PIZZA BORSALINO
Šunková
6,80 € /450g
Pizza, ktorej sa nedá nič vážne vytknúť. Cesto bolo tenké, prepečené a chuťovo veľmi dobré. V pizzerii idú asi celkovo viac na kvantitu, takže zložky asi boli vyberané podľa ceny, celková chuť ale naozaj nepôsobila zle. Táto pizza ma príjemne prekvapila. Nebola dokonalá, jednoznačne však spĺňala všetky moje hlavné očakávania.
Hodnotenie: 3,5

ZDRAVÁ PIZZA
Rucola
5,00 € /560g
Pizza vyzerala na prvý pohľad celkom dobre. Horšie to bolo ale s chuťou, tú som hľadal márne. Dokonca ani rucolla nebola nejako výrazná. Mozzarelly bolo síce v primeranommnožstve, bola ale veľmi gumová a menej kvalitná. Cesto zas úplne bežné a hodilo by sa dopiecť. Extrémne mi prekážali sušené bylinky. Jednoducho, táto pizza nie je pre mňa.
Hodnotenie: 2,5

MAXI PIZZA
Pizza parma
5,30 € /500g
Super! Pizza pri ktorej sa chuťou vrátite na letnú dovolenku v Taliansku. Konečne som našiel to správne cesto, dokonca bolo aj správne upečené. Po pohľade na túto pizzu by ste asi nečakali nejaké zázraky. No tie sa odohrajú hneď po prvom súste. Pizza si jednoznačne pýtala na seba kvalitný olivový olej a hneď potom, ako ho dostala, sa začal ten pravý zážitok.
Hodnotenie: 4,5
COCOBONGO
Biely tiger
5,80 € /720g
Biela pizza (pizza bianca) je známa hlavne v severnom Taliansku, určite ale o nej majú inú predstavu ako v tejto donáške. Už na prvý pohľad som vedel, že to nebude ono. Veľa syra, ktorý ani z diaľky nebol podľa môjho gusta. Čo ja veľmi nemusím, je cesto, ktoré skôr pripomína nepodarenú buchtu. Taliana by táto pizza určite nepotešila. Tak ako mňa.
Hodnotenie: 2

RAVENNA
Spinaci
5,70€/610g
Na stole pristála ďalšia pizza so smotanovým podkladom. Táto ale už bola o niečom inom. Chutná pizza, na ktorej síce nebol čerstvý špenát, ale jeho náhrada veľmi nestratila na chuti. Veľmi sa mi páčila výsledná chuť jedla, a to aj napriek tomu, že mi v nej chýbala aspoň jedna surovina, ktorá by ťahala chuť pizze. Určite som z nej však nebol sklamaný.
Hodnotenie: 3

TUSI PIZZA
Arabicana
5,29 /620g
Ďalší prípad pizze, pri ktorej môj tráviaci systém volal o pomoc. Chuť bola veľmi ovplyvnená tým, že na pizzi bolo množstvo surovín z nálevu. O takúto pachuť som veru nestál. Syrom sa v Tusi nešetrí, a tak tvoril dokonca súvislú vrstvu hmoty. Cesto bolo aj vďaka tomu vlhké a na niektorých miestach až rozmočené. Čo k tejto pizzi dodať, radšej nič.
Hodnotenie: 1,5

REGGAE PIZZA
Rucola
5,39 € /650g
Pizza bola celá zakrytá rukolou a podľa neskorších zistení aj hlinou. Cesto bolo zo spodnej strany aj po krajoch pripečené, ako keby prišlo z dovolenky v Egypte. Komponenty pizze boli podľa mňa vyberané podľa ceny. Reggae, tentokrát u mňa zlé.
Hodnotenie: 1
Sumár hodnotenia:
1. MAXI PIZZA 4,5 z 5
2. PIZZA PIZZA 4 z 5
3. PIZZA BORSALINO 3,5 z 5
4. RAVENNA 3 z 5
5-6. ALTE CAFE 2,5 z 5
5-6. ZDRAVÁ PIZZA 2,5 z 5
7. COCOBONGO 2 z 5
8. TUSI PIZZA 1,5 z 5
9-10. BONO 1 z 5
9-10. REGGAE PIZZA 1 z 5
Hodnotenie bodmi od 1 (najhoršia známka) po 5 (najlepšia známka).
Milé donáškové služby, som pripravený na zopár štipľavých e-mailov a množstvo vašich argumentov, prečo som hodnotil zle. Avšak som váš zákazník, ako aj iní Košičania. Ak mne nechutilo, možno nám nechutilo viacerým. Skúste sa sústrediť skôr na skvalitnenie služieb, ktoré rád ocením nielen ja, ale určite aj ďalší Košičania. Držím nám palce.
MOJA RÝCHLA „PIZZA“
Ak máte radi pizzu, no nemáte až toľko času na jej prípravu, vyskúšajte jej netradičnú imitáciu. Je to úplne jednoduché, stačí, ak namiesto klasického cesta použijete tortillu. Samozrejme, že nejde o originál, ale táto „pizza“ vám zaberie naozaj len zopár minút.
Na 4 porcie potrebujeme: 4 tortilly 3 paradajky 1 PL paradajkového pretlaku 1 strúčik cesnaku 3 ks mozzarelly soľ a čierne korenie bazalka olivový olej
Postup: V mixéri na jemno rozsekáme paradajky, cesnak a bazalku. Zmes okoreníme a pridáme paradajkový pretlak. Na tortilly rozotrieme vrstvu paradajkového základu. Potom pridáme nakrájanú mozzarellu a bazalku. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme, kým nieje tortila chrumkavá a syr roztopený. Ja obľubujem jednoduchú pizzu, vy si na ňu môžete pridať akúkoľvek surovinu, na ktorú máte chuť. Ako podklad vám môže poslúžiť tiež syr riccota, rozmixovaný v malom množstve pochúťkovej kyslej smotany.
TOMÁŠ TÓTH, kulinár košice:dnes
Nejde o nášho športového redaktora s rovnakým menom. Tento Tomáš je vyštudovaný kuchár, ktorý trávi svoj „mimoredakčný“ čas na miestach gurmánskych zážitkov. Aj u seba v kuchyni, kde tvorí vlastné recepty. Roky cibril svoje chute, aby teraz pomáhal Košičanom na ceste k chutnému jedlu.
Foto: Shutterstock