Kváskový chlieb od VAMEXU. Vkladajú doň lásku a nádych tradície
Stretnete sa s ním na celom svete, nepozná kultúrne hranice, keďže je často vnímaný ako symbol mieru, a nikdy sa ho neprejete.
Hovoríme o potravine, ktorá je takmer taká stará ako ľudstvo. Chlieb z kvásku pripravovali už naši predkovia. Kváskovanie je v súčasnosti veľmi moderné a stalo sa akýmsi hitom. Spoločnosť VAMEX, a.s., Košice reaguje na požiadavky trhu a z toho dôvodu sa začali zaujímať aj o tento typ prípravy chleba.
VAMEX sa vracia k tradíciám poctivej výroby
Naše prababičky droždie nepoznali, chlieb preto piekli z kvásku. Dnešný svet je však uponáhľaný a nie každý má čas si tento chlebík pripraviť doma. Aj preto vám VAMEX prináša nefalšovaný kváskový chlebík a vracia sa tak k tradíciám a poctivej výrobe.
„Na sociálnych sieťach sa ľudia často delia o skúsenosti s kváskom. Vymieňajú si ‚matky‘ či popisujú postup prikrmovania. Naša spoločnosť reaguje na požiadavky trhu,“ hovorí Mgr. Viktor Gumán, CEO spoločnosti VAMEX, a.s., Košice.
Neobsahuje droždie
Na prípravu kvásku stačí len múka a voda. Aj keď to znie možno jednoducho, príprava kvásku je celkom veda. Kváskový chlieb má dlhší čas kysnutia a vyžaduje si špecifické podmienky na zabezpečenie správneho procesu kysnutia. Kvások je potrebné doslova pestovať. Dobrý a kvalitný získate približne za 14 dní.
„Dnešná legislatíva nedefinuje kváskový chlieb, čo mnohí výrobcovia zneužívajú na zavádzanie zákazníkov. Treba však podotknúť, že pravý kváskový chlieb neobsahuje droždie, všetko kysnutie zabezpečuje kvások, ktorý je prirodzenou súčasťou cesta, má vyššiu výživovú hodnotu, je pevnejší a vydrží dlhšie. Poctivý kváskový chlieb je o niečo kyslejší, než chlieb z droždia. Nie však natoľko, aby ovplyvnil celkový pôžitok. Kyselina mliečna vytvára typickú chlebovú vôňu a prirodzene chlieb konzervuje. Striedka je krásne pórovitá a kôrka chrumkavá,“ prezradil V. Gumán.

Je potrebné si uvedomiť, že kváskový chlieb si vyžaduje omnoho dlhší proces výroby a starostlivosti. Stačí malá odchýlka a výsledný produkt je nedostačujúci. „Kváskovanie ako také, má mnoho sympatizantov. Tento okruh ľudí sa čoraz viac rozrastá a táto skupina ľudí najviac vyhľadáva pravé kváskové produkty.“
Spoločnosť VAMEX realizuje projekt „Hodina chleba“. „Je to ochutnávka, kde náš pekár prezentuje aj kváskové chleby a dáva ich ľuďom ochutnávať. Aj zákazníci, ktorí o kváskovaní nepočuli, majú jedinečnú možnosť sa nielen dozvedieť o procese výroby, ale aj ochutnať a vziať si domov štvrť chleba.“

Nové druhy kváskového chleba
Pri jedení chleba zapájame všetky zmysly. Hmatom nás zláka dokonale prepečená kôrka, čuchom cítime neodolateľnú vôňu, sluchom počujeme praskanie kôrky pod nožom a zrakom vidíme jemnosť striedky. Chuť je čerešničkou na torte. V obchode však najviac využívame zrak.
„Ak nás chlieb zaujme na prvý pohľad, venujeme mu pozornosť. Aj preto sú naše kváskové chleby voľné a korunu dokonalosti im dáva páska vo forme akejsi pečate. Zaujímavé farebné prevedenia upútajú na prvý pohľad. Keďže v chlebe nie je žiadny konzervant a zakladáme si na jeho čerstvosti, trvanlivosť uvádzame 24 hodín.“
Na trhu sa nachádza množstvo druhov chleba. Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť VAMEX priniesla na trh nové druhy kváskového chleba: mrkvový, cibuľový a celozrnný. V. Gumán vraví, že ku klasickému kváskovému chlebu si zákazníci žiadali aj niečo iné. Niečo, čo bežne na trhu nenájdeme.
„Keďže sa blíži leto, sezóna grilovania a opekačiek, stavili sme na cibuľový chlieb. Má krásnu vôňu po praženej cibuľke, doslova sa žiada zahryznúť do chrumkavej kôrky. Moderný človek siaha aj po zdravších alternatívach chleba, a preto celozrnný chlieb bola jasná voľba pri rozhodovaní. Mrkvový chlieb je zaujímavý nielen farbou a vôňou, ale aj nezameniteľnou chuťou. Je to niečo iné, čo prekvapí ihneď po zahryznutí.“

Veľa ľudí začalo s kváskovaním kvôli zlepšeniu trávenia, problémom s ekzémami či nadúvaním po zjedení klasického chleba a pečiva. Hlavnou úlohou kvasenia je rozloženie lepku a iných ťažko stráviteľných zložiek obilia. Kým v kvásku z múky a vody nájdeme baktérie mliečneho kvasenia, čiže nám prospešné baktérie zlepšujúce imunitu, tak v kvásku z droždia sú baktérie tzv. alkoholového kvasenia.
„Tie naše trávenie zbytočne zaťažujú a spôsobujú okrem iného prekyslenie organizmu. Kváskový chlieb podporuje správne fungovanie krvotvorby
a nervovej sústavy. Je obzvlášť vhodný pre ľudí trpiacimi akné a podporuje peristaltiku čriev. Pečivo vyrobené z kvásku je zdrojom vitamínov, najmä niacínu a riboflavínu. Je vhodný aj pre diabetikov a pre ľudí s poruchou funkcie hrubého čreva. Z hľadiska životosprávy je kváskový chlieb vhodná alternatíva bežného chleba u ľudí trpiacich problémami s trávením,“ dodáva Viktor Gumán, CEO spoločnosti VAMEX, a.s., Košice.
Anketa
Počuli ste už o kváskovom chlebe od Vamexu?

Barbora Bačová, študentka:
„Jasné, počula som o kváskovom chlebe od VAMEXU. Pravidelne ho nakupujem. Je oveľa chutnejší, zdravší. Ja osobne nie som veľmi dobrá pekárka a nemám trpezlivosť na to, aby som ho pripravovala doma. Radšej si ho kúpim.“

Katarína Závadská, na materskej dovolenke:
„Podľahla som trendu kváskovania. Čítam si o tom všetko. Najprv som bola skeptická voči tomu, že sa objavil aj na pultoch v obchodoch. Myslela som, že nebude taký ako môj, ktorý si upečiem, ale mýlila som sa. Je ozaj chutný.“

Milan Handušovský, fotograf:
„Ja veľmi nenakupujem, ale viem, že moja priateľka kupuje kváskový chlieb. Počul som, že je oveľa zdravší ako bežný. Ja sa samozrejme nebránim zdravším alternatívam potravín. Som rád, že tak zmýšľa aj VAMEX.“
(ML)