Ľadové kofeínové osvieženie má svoje výhody
Kávu milujeme, no v lete nám horúce nápoje nemusia vyhovovať. Mnohí si ju tak doprajú v studenom prevedení s kockami ľadu. Osvieženie je zaručené, a to najmä ak dodržiavate ten správny postup prípravy – lúhovanie za studena.
Pitie kávy nám môže priniesť niekoľko zdravotných výhod. Znižuje napríklad riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky, zlepšuje fungovanie mozgu a pomáha pri stavoch depresie. Podľa vedcov to súvisí s vysokým obsahom antioxidantov a minerálov v káve.
Je známe, že káva má rovnaké účinky pri akejkoľvek svojej teplote. Avšak istý typ ľadovej kávy má skutočne viac výhod pre náš organizmus, dokonca aj lepšie chutí. Ide o kávu lúhovanú za studena. Pri jej príprave nestačí len horúce espresso preliať cez kocky ľadu, prípadne ho dať do chladničky.
[ad][/ad]Dlhšia príprava sa oplatí
Lúhovať za studena znamená zaliať dávku mletej kávy studenou vodou a nechať ju odstáť najmenej 12 hodín, či už v chladničke, alebo pri izbovej teplote. Môžete ju lúhovať aj dlhšie a následne porovnávať chute. Odporúčame koštovať aj počas tohto procesu, aby ste zistili, ako sa chuť časom mení. Pozor však, aby ste nepresiahli dobu 24 hodín, káva by tak mohla stratiť svoju kvalitu.
Vylúhovanú kávu preceďte a podávajte s ľadom (prípadne aj bez). Postup je o niečo zložitejší a náročnejší na čas, no naozaj sa vyplatí. Káva, ktorá sa nevarí, je bohatšia, okrem iného, na antioxidanty. Tie sa z nej totiž počas tepelnej úpravy pomaly vytrácajú.

Menej horkosti, viac kofeínu
Takto pripravený nápoj je menej kyslý než pri bežnej príprave, a tak nezaťažuje žalúdok. Je ideálny aj pre ľudí, ktorí trpia pálením záhy. Pre svoju zásaditosť je tiež pre viacerých chutnejší, keďže je menej horký. Ani takzvaní mliečni kávičkári alebo milovníci kapučína pri jej pití necítia potrebu dochucovať ju smotanou či šľahačkou. Ľadové frapé a nie kalorická bomba – ideálne osvieženie počas leta.
[ad2][/ad2]Pri káve lúhovanej za studena si však musíte dať pozor na vyššiu dávku kofeínu. Pozor si preto na jej pitie treba dať, najmä ak máte problém s tlakom. Neodporúča sa piť ani vo večerných hodinách pred spánkom. Ak ste na také množstvo zvyknutí a ste milovníkom silnejšieho espressa, nemalo by vám to robiť žiaden problém. Naopak, aj viac kofeínu má niekoľko výhod. Patrí medzi ne napríklad pozitívny vplyv na koncentráciu – lúhovaná káva je teda ideálny nápoj počas práce.

Ak ste predsa len milovníkom sladkej mliečnej kávy, môžete si pripraviť obľúbené frapé. Pri jeho príprave musíte pripravenú kávu vyšľahať do hustej peny. Ponorný mixér však zapnite na nižšie otáčky. Pripravenú hmotu následne prelejte do vysokého pohára s ľadom. Zvyšok doplňte mliekom a dozdobte šľahačkou. Na ozvláštnenie svojho letného osvieženia môžete použiť aj tonic. Stačí, ak ním prelejete kocky ľadu a následne doň pomaličky pridáte aj pripravenú studenú kávu.
[ad3][/ad3]