Na trhu práce chýbajú mäsiari. Teraz sa ním môžeš stať aj ty!
Remeslo má zlaté dno. Toto príslovie poznali už naši prastarí rodičia. A v dnešnej dobe platí ešte viac, ako kedykoľvek predtým.
Absolventi stredných odborných škôl majú na trhu práce oveľa lepšie uplatnenie, pretože sa pri štúdiu zameriavajú na konkrétny odbor. Treba si hlavne uvedomiť, že získať dnes dobrého majstra či remeselníka je obrovský problém. Odborníkov dnes pomaly vyvažujú zlatom…
Duálne vzdelávanie
Ak by ste sa opýtali ktoréhokoľvek zamestnávateľa, či si vyberie študenta po ukončení štúdia s praxou alebo bez nej, väčšina odpovie, že určite je výhodnejšie zamestnávať ľudí s určitými skúsenosťami v pracovnej oblasti. Takúto možnosť štúdia ponúka Stredná odborná škola (SOŠ) poľnohospodárstva a služieb na vidieku Košice, Kukučínova 23.
„Naša škola škola začala v tomto školskom roku s duálnym vzdelávaním. Máme už uzavretých viacero zmlúv napríklad pre odbor predavač. Novinkou je špecializácia mäsiar, lahôdkár. Naši študenti budú mať možnosť pracovať a učiť sa priamo v známom Mäsokombináte Dalton – Staromestská mäsiareň,“ predstavuje nové možnosti štúdia riaditeľka školy Blažena Číkošová, ktorá plánuje pre študentov aj ďalšie rozšírenie takéhoto vzdelávania.

Finančná motivácia
Vedenie SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku víta takúto možnosť vzdelávania. „O duálnom vzdelávaní sa síce veľa hovorí, ale málokto vie, aké výhody majú študenti. Tou najdôležitejšou asi je, že po skončení štúdia už nie sú odkázaní na úrad práce, pretože môžu mať garantované pracovné miesto,“ predstavuje prednosti duálneho vzdelávania riaditeľka. Zároveň pripomína, že nezanedbateľné je aj štipendium, ktoré pozostáva z dvoch zložiek.
„Študent môže získať podnikové štipendium, najviac do výšky 374,44 eur za mesiac, a k tomu ešte aj motivačné štipendium, podľa priemerného prospechu.“ V rodinách, kde povedzme jeden z rodičov nepracuje, je to určite vítaný príjem.
V Daltone to vedia
Predstavovať Staromestskú mäsiareň Košičanom určite netreba. Mnohí totiž vedia, že jej výrobky patria medzi tie najlepšie. „My sme radi, že máme dobré meno a chceme si ho čo najdlhšie udržať. Na to však potrebujeme hlavne dobrých mäsiarov. A tých je nielen v Košiciach ale aj na Slovensku ako šafránu,“ hovorí konateľ spoločnosti Dalton, s. r. o., Dušan Gažovský, ktorý víta formu duálneho vzdelávania.
„Budeme veľmi radi, ak si sami vychováme majstrov, ktorí od začiatku štúdia na SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku si popri štúdiu hneď aj v praxi vyskúšajú, ako to v mäsiarni chodí. Budú mať možnosť pracovať na porážke, rozrábke aj pri výrobe mäsových výrobkov.“

Výhodné platové podmienky
Okrem už spomínaného štipendia dostanú študenti aj osobné ochranné pracovné prostriedky či možnosť stravovania počas praktického vyučovania.
„Pre študentov máme pripravených viacero benefitov. Ak budeme vidieť dostatočný záujem a šikovnosť, pomôžeme aj s úhradou nákladov na ubytovanie v školskom internáte. Suma sa môže vyšplhať až k 420 eurám za rok. A čo je tiež podstatné, študenti po ukončení štúdia už u nás nezačnú pracovať s nástupným platom. Keďže na základe absolvovanej praxe budeme študenta poznať, aj jeho reálny plat bude taký, ako majú ostatní zamestnanci,“ prezrádza výhody D. Gažovský a dodáva, že pre mladých ľudí by to malo byť tiež veľkou motiváciou.

Ľahšia adaptácia
Duálne vzdelávanie má mnoho pozitív. „Spolupracujeme s vyše 40 zamestnávateľmi na základe zmluvy o zabezpečovaní odborného výcviku. Máme s tým veľmi dobre skúsenosti. Tento typ vzdelávania prináša študentom nielen možnosť praxovať priamo v prevádzke, ale aj slušný zárobok, rýchlejšiu a ľahšiu sa adaptáciu do pracovného procesu a predovšetkým – majú možnosť zamestnať sa hneď po skončení školy,“ hovorí o výhodách riaditeľka B. Čikošová.
Na základe zmluvy
Praktické vyučovanie v odbore mäsiar, lahôdkár v systéme duálneho vzdelávania absolvujú študenti v Mäsokombináte Dalton.
„My uzatvoríme so žiakom do januára 2020 učebnú zmluvu, ktorá sa vykonáva na základe zmluvy o duálnom vzdelávaní uzatvorenej medzi nami, ako zamestnávateľom, a školou. Učni už aj doteraz k nám chodili na takzvanú prax, takže s tým máme určité skúsenosti, ale toto je predsa len novinka. Učni na pracovisku budú mať svojho majstra, ale podliehať budú aj našim vedúcim. Každý rok dostanú takúto šancu zatiaľ traja študenti, čiže o tri roky budú na pracovisku traja prváci, traja druháci a traja tretiaci. Samozrejme, že podľa potreby sa môžu počty aj zvyšovať,“ predstavuje zámer D. Gažovský.
Bez prijímacej skúšky
Na trojročný učebný odbor mäsiar, lahôdkár škola prijíma dvadsať študentov v dennom štúdiu a piatich v externej forme. Každý, kto úspešne ukončí deviaty ročník základnej školy, sa môže do 20. apríla prihlásiť na štúdium na Strednú odbornú školu poľnohospodárstva a služieb na vidieku, ktorá sídli na Kukučínovej 23 v Košiciach. Uchádzači sú prijímaní bez prijímacej skúšky. Musia splniť zdravotné požiadavky stanovené v Školskom vzdelávacom programe pre dané učebné odbory a ich zdravotnú spôsobilosť musí potvrdiť príslušný lekár.
„Ak už si študenti podali prihlášku na inú školu, vždy existuje možnosť prestúpenia, ktorá trvá až do 1. septembra 2019,“ predstavuje možnosť štúdia riaditeľka.
• Mäsiar, lahôdkár je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným portfóliom, schopný samostatne vykonávať odborné, technické a technologické činnosti v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu. Ovláda príslušnú techniku, stroje a zariadenia, technológiu, základy ekonomiky, výroby a služieb. Absolvent je pripravený na výkon odborných činností vo veľkovýrobných podmienkach, v stredných a malých podnikoch, v predaji a hodnotení potravinárskych výrobkov, ich expedícií a ďalších službách, ako aj na samostatné podnikanie.
• Absolventi po ukončení 3-ročného štúdia získajú výučný list a sú spôsobilí zaradiť sa do jednotlivých odvetví potravinárskeho priemyslu.
(JV)