Naj hamburgery v Košiciach
Hamburger sa stal štandardom košických jedálnych lístkov. Toto rýchle a chutné jedlo je „IN“ nielen pre Američanov, ale aj Košičanov. Na vlastnej koži som si však preveril, že nie každý hamburger v našom meste stojí za ochutnávku. Kde sa burger oplatí?
Keďže prevádzky rýchleho občerstvenia ponúkajú až na malé obmeny už roky obdobné burgery, zameral som sa na vlajkové „hamburgerové“ lode vybraných košických reštaurácií. Žiadna veda – jednoducho som si v každej z nich objednal a zjedol hamburger, ako mnohí z vás. Akurát ja som si dojmy zaznamenával, kvôli vám. V každom z navštívených známych podnikov by človek očakával dokonalý hamburger – chutný na pohľad, s kvalitnými zložkami a dokonalým prepojením ich chutí za primeranú cenu. Moje celotýždenné hamburgerové hody však až tak slávne nedopadli. Inšpirujte sa.

PIVOVAR HOSTINEC
Hostinský hamburger Cena: 6,99€ (cca 400g)
Sklamanie. Na úvod ku mne síce pricestoval hamburger s úžasnou vôňou, ale to bolo asi tak všetko. Žemľa sa snažila tento pokrm spasiť, ale nepodarilo sa. Vo vnútri sa totiž nachádzala opečená slaninka, ktorá síce pri prvom súste chutila super, po druhom som si ale uvedomil, že to je jediná chuť, ktorú dnes doprajem mojim chuťovým pohárikom. Prebila chuť viedenskej cibuľky, mäsa, dokonca aj kupovanej majonézy. Vrcholom ale bolo mäso. Bez problémov by sa to dalo nazvať tatárskym biftekom v žemli a 8 z 10 ľudí by tento hamburger s vysokou pravdepodobnosťou vrátilo. Snáď sa tento podnik v hamburgeroch polepší. Po tomto „chutnom“ obede vás budem pre istotu informovať o mojom zdravotnom stave.;)
Hodnotenie: 1 z 5
GERONIMO GRILL&BAR
Original „geronimo“ burgerCena: 7,50€ (500g + prílohy)
Na vzhľade sa odzrkadlila rýchlosť, s akou mi bol hamburger naservírovaný. Chcelo by to viac starostlivosti. Mäso bolo šťavnaté, vo vnútri ružové, a tak to mám rád. Najprv som sa obával, aby sa chuť dvoch syrov nebila. No nakoniec bola táto kombinácia veľmi chutná. Čo mňa osobne nepotešilo, bola zabitá chuť BBQ omáčky, ktorú som cez výraznú chuť slaniny skoro vôbec necítil. Nenadchla ma ani žemľa, ktorá bola síce celkom čerstvá a správne opečená, ale po chvíľke sa spodná časť aj tak premenila na špongiu. K hamburgeru som automaticky dostal domácky vyzerajúce hranolky, ktoré boli úžasné hlavne v kombinácii s úžasnou domácou majonézou. Nie je to síce vrchol gastronómie, ale za tú cenu je to chutný zážitok.
Hodnotenie: 3 z 5

PRIMI
Cheeseburger Cena : 12,99€ (400g + prílohy)
Keď mi čašník položil cheesburger na stôl, ostal som prekvapený. Čakal som, že pri jeho cene bude žemľa aspoň pôsobiť domácky. Nepôsobila. A tak som sa sklamaný prvým dojmom pustil do ochutnávky. Pri prvom súste som však všetko pochopil. Mäso, aj keď bolo suchšie, chutilo úžasne hlavne vďaka ochuteniu. Syr sa síce po vychladení zmenil na gumu, ale jeho chuť mäso aj tak skvelo dopĺňala. Navyše extra milo zaskočený som zostal po ochutnaní zeleniny. Každý jeden kúsok bol dokonale ochutený. Burgeru dávala zaujímavú chuť dijonská horčica. Kombinácia hodná labužníka. Jediné, čo by som odporučil, je nahradiť kupovanú žemľu domácou. V tomto podniku by to určite zvládli na jednotku. A čo cena? No vážení, za kvalitu sa platí.
Hodnotenie: 4,5 z 5

DOBRÉ ČASY
Beef Burger Cena: 5,90€ (cca 400g)
Na vzhľad hamburgera nemôžem povedať nič zlé. No o žemli som si vytvoril názor. Nieže by nebola chuťovo dobrá, chcela by však určite opiecť a domácky veru tiež nevyzerala. Mäso bolo málo šťavnaté, no nie úplne presušené. Mrzí ma chuť omáčky, ktorá bola priamo na kyslých uhorkách, a preto nechutila ako medovo horčicová, ale skôr ako tatárska omáčka. Syr som v burgri síce videl, ale necítil a cibuľku som dokonca ani nevidel. Rád by som povedal, že burger bol adekvátny cene, no myslím si, že sa to dá spraviť aj lepšie.
Hodnotenie 2,5 z 5
GRANGE
Bacon Cena : 5,30€ (cca 400g)
Už keď som otvoril krásnu štýlovú krabičku s hamburgerom vo vnútri som vedel, že dnes sa výborne najem. Žemľa vyzerala veľmi čerstvo a porcia tiež nebola najmenšia. Čo ma ale dostalo po ochutnaní, bolo mäso. Nie že by bolo svetovo ochutené, dlho som však necítil podľa chuti takúto kvalitu mäsa. Tá ovládla tento hamburger. Na ostatné prvky sa nedá sťažovať, bolo vidno, že sú vyberané hlavne s dôrazom na kvalitu. Chýbala mi ale silná chuť, ktorá by tento hamburger posunula ešte o stupienok vyššie. Snažila sa o to opečená slaninka, ale jej chuť nebola až taká výrazná. Môžem vás ale ubezpečiť, že za túto cenu v Košiciach nenájdete kvalitnejší burger.
Hodnotenie: 4 z 5
Sumár hodnotenia:
1. PRIMI 4,5 z 5
2. GRANGE 4 z 5
3. GERONIMO GRIL&BAR 3 z 5
4. DOBRÉ ČASY 2,5 z 5
5. PIVOVAR HOSTINEC 1 z 5
(Hodnotenie bodmi od 1 (najhoršie) po 5 (najlepšie))
Toľko z mojich testovacích nájazdov na košické hamburgery. Každý máme vlastné chute. Toto je hodnotenie na základe tých mojich. Ak nesúhlasíte, je to v poriadku. Ak súhlasíte, som rád. Ale aby to nevyzeralo, že len mudrujem, prinášam vám vlastný recept na domáci hamburger, s ktorým máte kvalitný kulinársky zážitok zaručený. Fotografie otestovaných hamburgerov nájdete v článku na webe košice:dnes.
Kto je TOMÁŠ TÓTH? Kulinár z košice:dnes Nejde o nášho športového redaktora s rovnakým menom. Tento Tomáš je vyštudovaný kuchár, ktorýtrávi svoj „mimoredakčný“ čas na miestach gurmánskych zážitkov. Aj u seba v kuchyni, kde tvorí vlastné recepty. Roky cibril svoje chute, aby teraz pomáhal Košičanom na ceste k chutnému jedlu.
Môj domáci hamburger: Jednoduchý a chutný. Čo viac si priať
Na 4 porcie potrebujeme: • 4 ks žemle • 1 ks paradajky • 1 ks červenej cibule • 500 g hovädzieho mäsa • francúzsku horčicu • paradajkový pretlak • majonézu • vinný ocot • 4 ks plátkov tvrdého syra • soľ • mleté čierne korenie • 8 plátkov slaniny
Postup: Ako prvú si nachystáme mäsovú zmes, a to úplne jednoducho. Pomleté mäso iba osolíme a okoreníme. Ak máme kvalitné mäso, bude skvelo cítiť jeho chuť aj bez pridania iného korenia. Rozpálime si grilovaciu panvicu, pokvapkáme olivovým olejom a pokladáme na ňu placky z mäsovej zmesi. Otáčame každú minútu. Tesne pred tým, ako budú hotové, na každý z nich položíme plátok syra a necháme roztopiť. Na kraji panvice si medzitým môžeme do chrumkava opražiť slaninu. Po vybratí si opečieme aj rozkrojené žemle. Na záver z toho poskladáme vrstvy hamburgera. Prvá ide omáčka, ktorú pripravíme zmiešaním horčice, majonézy a pretlaku. Nasleduje plátok paradajky, mäso a slanina. Na záver pridáme jednoduchý šalát z červenej cibule, ktorý si pripravíme tak, že cibuľu nakrájame na tenké plátky a pokvapkáme vínnym octom, osolíme a necháme odstáť aspoň 15 minút. Chuť cibule tak bude úplne jemná. Prikryjeme žemľou a môžeme podávať. Ak máte radi inú zeleninu, nebojte sa ju pridať. Dobrú chuť.
TIP - Ak nemáte radi mäso alebo iba chcete vyskúšať vegetariánsku verziu, mäso nahraďte šampiňónmi Portobello. Stačí, ak ich pred grilovaním potriete zmesou olivového oleja, cesnaku a tymiánu.
Tomáš Tóth
Foto: TT, Shutterstock




