Váš osobný údaj (e-mail) bude spracovaný podľa zásad ochrany osobných údajov, ktoré vychádzajú zo slovenskej a európskej legislatívy. Stlačením tlačidla dávate súhlas so spracovaním pre zasielanie našich e-mailových noviniek (nové články, reklamné správy) po dobu max. 5 rokov. Svoj súhlas môžete kedykoľvek zrušiť cez tlačidlo “odhlásiť sa z newslettra” v každom e-maile.
Veľkonočné sviatky sú jedny z našich najkrajších. Okrem šibačky, kraslíc a kresťanských osláv je Veľká noc spojená s príchodom jari.
Veľkonočné sviatky sú jedny z našich najkrajších. Okrem šibačky, kraslíc a kresťanských osláv je Veľká noc spojená s príchodom jari. Každý kraj či región má svoje zvyky a hlavne tradičné jedlá, ktoré sa pripravujú dodnes.
Je čas zahnať myšlienky na ťažké zimné jedlá a začať myslieť na ľahké jarné omáčky, polievky a šaláty. Počas sviatkov môžeme jesť výdatne, ale pritom zdravo.
Sviatočné dni
Štyridsaťdňový pôst sa skončí Škaredou stredou, ktorá tohto roku pripadne na 23. marca a začínajú sa prípravy na Veľkonočné sviatky. Tieto však netrvajú jeden deň. Po Škaredej strede príde Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok. A počas týchto dní je zvykom jesť špeciálne jedlá.
Škaredá streda
V tomto dni sa v minulosti snažili ženy uvariť čo najškaredšie jedlo. A čo uvariť, aby to aj napriek škaredosti bolo výborné? Zemiakové placky. Tie nikdy na pohľad nevynikali krásou, ale chutia výborne. Hlavne, ak sa namiesto klasického cesnaku do nich použije ten čerstvý, medvedí.
Zelený štvrtok
Tento deň sa patrí zjesť niečo zelené. Na výber je hlavne čerstvý špenát, hlávkový šalát, polníček, rukola… Špenátový prívarok má veľa ľudí v kolónke tých neobľúbených. Vyskúšajte ho urobiť z čerstvých špenátových listov. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Stačí opražiť cibuľku alebo šalotku na troche olivového oleja, zaliať ju smotanou a na záver pridať lístky špenátu. Ak ho ochutíte ešte aj medvedím cesnakom, trochu prisolíte, budete veľmi prekvapení.
Veľký piatok
Na Veľký piatok sa zvyčajne drží pôst. V niektorých rodinách sa toto pravidlo dodržiava aj dnes veľmi striktne. Kde to nie je až také prísne, neje sa mäso. Spravidla sa pripravuje hustá polievka, napríklad z kyslej kapusty, zemiakov, fazule, hrachu a koreňovej zeleniny.
Biela sobota
Hlavným jedlom tohto dňa je veľkonočná plnka. Biela sobota bola a je dňom, ktorý je venovaný veľkému upratovaniu a bieleniu. Je čas aj na pletenie korbáčov a zdobenie vajíčok. Ďalej sa v tento deň pripravujú špeciálne veľkonočné jedlá, ktoré sa konzumujú na Veľkonočnú nedeľu. Predovšetkým je to špeciálny sladký kysnutý koláč, niekde nazývaný paska. Okrem toho sa varili klobásy, šunka a veľkonočná hrudka a piekla sa veľkonočná plnka.
Veľkonočná nedeľa
Nedeľa je vrcholom veľkonočných sviatkov. V každej rodine sa pripravuje slávnostne prestretý stôl a v kuchyni sa vypekajú rôzne dobroty. Samotná hostina by mala začať mäsovým vývarom. Ako hlavné jedlo sa kedysi podávalo jahňacie alebo kozľacie mäso. Táto tradícia sa pomaly vracia aj dnes. Najhlavnejším jedlom však v tieto dni býva údená šunka, vajíčka, klobásky, chren (niekde sa podáva so šľahačkou). K týmto jedlám sa podáva čerstvá zelenina. V niektorých domácnostiach sa tieto dobroty zajedajú namiesto chlebom, kysnutým tvarohovým koláčom.
Veľkonočný pondelok
V tento deň sa očakávajú kúpači a šibači. Dievčatá a ženy chystajú maľované či čokoládové vajíčka. Pri pohostení pánskej návštevy nesmie chýbať tradičná šunka, natvrdo uvarené vajíčka a klobáska. Obľúbené sú aj rôzne nátierky. Nesmieme zabudnúť ani na veľkonočnú plnku. Jej príprava sa riadi krajovými zvyklosťami. Väčšinou sa pečie z údeného mäsa a nesmú v nej chýbať rôzne jarné bylinky či mladá žihľava. Dnes sa tiež zvykne piecť plnené kurča a v niektorých domácnostiach pripravujú králika.
Domáca šunka Ten, kto nechce údenú šunku, môže si veľmi jednoducho pripraviť domácu. Potrebujete 0,5 kg bravčového stehna, 10 g rýchlosoli (dostať ju bežne v potravinách) a podľa chuti mleté čierne korenie. Mäso nakrájajte na kocky, okoreňte a pridajte rýchlosoľ, ktorú rozmiešajte v 1 dl vody. Dobre premiešajte, prikryte a odložte do chladu na 48 hodín. Časť mäsa (asi jednu tretinu) si odložte a zvyšok pomeľte na mäsovom mlynčeku. Zmiešajte mleté mäso s celými kúskami a naplňte zmesou vrecká na tlačenku. Dobre stlačte a poriadne zaviažte. Vložte do vody, zaťažte napríklad menším hrncom, aby šunka neplávala. Varte pri teplote 80 °C 1,5 hodiny. Ak nemáte chuť na bravčové, pokojne použite mäso z králika alebo z kuracích stehien.
Jahňacie kotlety so zeleninouJahňacie mäso sa opäť vracia na naše stoly. A prečo ho nevyskúšať práve na Veľkú noc. Potrebujete: 480 g jahňacích kotliet, 100 g mladej cukety, 30 g červenej cibule, 50 g baklažánu, 50 g farebnej papriky, 30 g cesnaku, 50 g paradajok, 50 ml olivového oleja, 6 vetvičiek čerstvého tymianu, soľ, mleté čierne korenie, 400 ml silného mäsového vývaru, 100 ml červeného vína. Odležané a umyté jahňacie kotletky osoľte, okoreňte a potrite časťou cesnaku. Opečte po oboch stranách a nechajte odležať pod alobalom asi 10 minút. Zeleninu nakrájajte na jemné plátky a prudko opečte na olivovom oleji. Ochuťte a zľahka zalejte vínom. Tymianovú omáčku pripravte redukciou vína, cesnaku, tymianu a vývaru (asi na polovicu obsahu).
Hrudka s hrozienkamiNiekde sa robí na sladko, niekde na slano. Vyskúšajte hrudku s hrozienkami. Na jej prípravu potrebujete 10 vajec, 1 l mlieka, soľ, hrozienka, mleté čierne korenie. Do hrnca s hrubším dnom nalejte mlieko a trochu ho osoľte a okoreňte. Hrozienka namočte na 10 minút do horúcej vody. V miske rozšľahajte žĺtka spolu s bielkami. Do mlieka vlejte rozšľahané vajíčka a scedené hrozienka. Zohrievajte na miernom ohni a stále miešajte, až kým sa zmes nezačne zrážať a na vrchu sa objaví priesvitná vodička. Pripravte si husté sitko, ktoré vyložte gázou. Vylejte celú zmes, aby z nej stiekla voda. Potom hrudku vyformujte a v gáze zaveste, nech poriadne odtečie. Vychladnutú krájajte na plátky a ozdobte pažítkou.