Skvelé slovenské vína z nových odrôd hrozna Devín a Torysa
Devín je správny smer. Aspoň pre tých, ktorí by chceli pestovať kvalitný vinič, z ktorého sa dá vyrobiť výnimočné víno. Devín je totiž biela odroda hrozna patriaca do kategórie novošľachtencov.

Devín
Devín je pôvodná slovenská odroda, ktorú vyšľachtila nestorka slovenského vinohradníctva pani Dorota Pospíšilová. Je to novinka, ktorá má u milovníkov vína veľký ohlas a je o ňu veľký záujem. Ak ju vysadíte, určite stavíte na odrodu, ktorá má veľký komerčný potenciál, ale aj veľkú pestovateľskú perspektívu.
Mnoho nadšencov zlatistého moku chce skúsiť niečo nové a niečo, čo je unikátne pre Slovensko. Francúza neohúrite Sauvignonom, ale ak mu nalejete prívlastkový Devín určite zabodujete.
Devín je odroda, ktorá prirodzene vytvára cibéby a je teda ideálna na výrobu sladkého vína tokajského typu. Cibéby sú zhrozienkovatené bobule hrozna napadnuté ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea. Táto pleseň naruší šupku bobule a spôsobí odpar vody. Tým sa koncentrujú cukry a buketné látky v hrozienku.
Pre Devín je charakteristické, že nie je husto olistený, jeho výsadby pôsobia prevzdušnene a hrozno je viac vystavené svetlu a slnku. Je veľmi plastický, môžete ho pestovať prakticky všade tam, kde je vhodné prostredie pre vinič.
Vzhľadom na vysokú cukornatosť a na vysokú odolnosť voči mrazom je pre Košičanov vhodný aj do náročnejších expozícií. Devín je úrodná a veľmi kvalitná odroda. Zo všetkých u nás pestovaných odrôd dosahuje najvyššiu cukornatosť aromatických muštov, ktoré sú vo väčšine ročníkov vhodné na výrobu vín s prívlastkom.

Torysa
Pani Dorota Pospíšilová vyšľachtila viac ako dvadsať odrôd. Okrem Devína sú to predovšetkým odrody modrého hrozna. Zaujímavosťou je, že ich všetky pomenovala podľa slovenských riek.
Svoju uznanú modrú odrodu majú aj Košice, volá sa Torysa. Vína z tejto menej známej odrody sú výnimočné pre vysoký obsah trieslovín a antokyánov, majú tmavú červenú farbu a jemnú kabernetovú chuť. Sú harmonické a majú dlhý zrecí potenciál a sú vhodné aj na barikovú technológiu.
Torysa nie je citlivá na jarné ani zimné mrazy. Na jar pučí neskôr a jej vegetačné obdobie je dlhšie. Neznáša dlhotrvajúce suchá, bobule zvyknú vysychať.
Torysa veľmi dobre odoláva peronospóre, ale citlivejšia je na múčnatku. Úrodnosť Torysy je závislá na vlastnostiach pôd, v ktorých je pestovaná.
(FR)
Ilustračné foto 1: Shutterstock
Foto 2 a 3: FR