Sviatky bez mäsa? Nemožné!
Veľkonočné sviatky sú jedny z najkrajších. Okrem šibačky, kraslíc a kresťanských osláv je Veľká noc spojená s príchodom jari a po dlhom pôste aj s hodovaním. Každý kraj či región má svoje zvyky a hlavne tradičné jedlá, ktoré sa pripravujú dodnes.
Veľkonočné tradície stále nevymreli a naďalej sa dodržiavajú aj v Košiciach. Štyridsaťdňový pôst sa skončí Škaredou stredou a začínajú sa prípravy na veľkonočné sviatky.
Po Škaredej strede príde Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok. A počas týchto dní je zvykom jesť špeciálne jedlá. Okrem tradičnej pasky ľudia pripravujú aj koláče, no v košíku nesmie chýbať chutná klobáska či údené mäso.
Ako sa cez sviatky nezblázniť
Aj tie najšikovnejšie gazdinky často zhon pred sviatkami nezvládajú. Musia upratať, vyzdobiť príbytky, nehovoriac o varení a nakupovaní. Avšak je tu možnosť trošku sa odbremeniť napríklad nákupom cez iklas.sk. Pohodlné internetové nakupovanie vás bude stáť minimum času, no a veľkou výhodou je, že personál siete potravín Klas vám prinesie objednané čerstvé výrobky až k vašim dverám.

Domáce tradície
Výber týchto potravín je pre vás ideálny, najmä ak dodržiavate všetky sviatočné tradície. Spojte ich s našimi tradičnými jedlami z poctivých slovenských surovín. Mimoriadne obľúbenou sa pre svoje výrovky v Košiciach stala Staromestská mäsiareň, ktorú nájdete exkluzívne v prevádzkach Klasu.
Vo svojej ponuke má totiž denne čerstvé mäso až z 20 lokálnych slovenských fariem – napríklad z farmy v Drienove, Novej Bodve či Zemplínskej Teplici. Dopriať si chute nášho regiónu pri príprave tradičných sviatočných jedál je to pravé, čo dodá pokrmom správny šmrnc.
Čerstvé mäso z lokálnych fariem
Staromestská mäsiareň ponúka široký sortiment mäsa a mäsových výrobkov. Pri ich výbere si môžete byť istí čerstvosťou a pôvodom. Mäso je výlučne z poctivých slovenských fariem a do prevádzok potravín Klas je dovážané denne. Všetky mäsové výrobky tejto vychýrenej košickej mäsiarne sú bezlepkové a neobsahujú alergény. (SZ)


Potrebujeme:
• 1 kg mletého bravčového mäsa
• 1 cibuľu
• 5 vajec
• 2 očistené mrkvy
• 2 krajce chleba
• 250 ml mlieka
• 4-6 malých nakladaných uhoriek
• čerstvo nasekaný petržlen a pažítku
• soľ a čierne korenie
Postup:
1. Mlieko nalejeme do misky a ponoríme doň plátky chleba. Vytlačíme z nich všetku tekutinu a potrháme ich na malé kúsky.
2. Vo veľkej miske zmiešame chlieb, mleté mäso, nakrájanú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a pažítku a jedno vajíčko. Ochutíme soľou, čiernym korením a dobre premiešame, kým sa všetko nespojí.
3. Uhorky a mrkvu nakrájame na tenké pásiky, nakrájanú mrkvu uvaríme domäkka.
4. Uvaríme štyri vajcia (10 minút) a olúpeme ich.
5. Na plech rozprestrieme papier na pečenie. Mletú mäsovú zmes vyrovnáme po povrchu do tvaru obdĺžnika. Do stredu položíme štyri varené a olúpané vajíčka, čím vytvoríme pozdĺžnu čiaru. Vajíčka následne obložíme, z jednej strany mrkvou, z druhej uhorkou.
6. Z jednej strany nadvihneme papier na pečenie a mäso s plnkou pomaly zrolujeme.
7. Pripravenú roládu pečieme vo vopred predhriatej rúre na 200°C približne hodinu, kým mäso nie je pekne hnedé.
8. Roládu nakrájame na plátky a podávame ešte teplú. Dobrú chuť.
(ML)